Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. Řeším teď situaci, se kterou se neumím popasovat. Je mi 35 let, jsem sama po dlouholetém vztahu a neplanovaně jsem otěhotněla s kolegou z práce. Jsem teď v 11tt. Byla jsem rozhodnutá si to malé nechat, že to zvládnu sama…dneska do mě ale hučel otec dítěte do hlavy, že musím na potrat, jak si to představuju a že on ho nechce. Já teď nevím, co mám dělat, jestě žadné děti nemám, nedokážu si představit jak moc velký záhul to bude. Navíc i vzhledem k mému věku si nechci zahrávat se svým tělem a se zdravím a chodit na potrat. Na druhou stranu, vlastní bydlení nemám, znamená to pro mě, že se budu muset vrátit do rodného města a najít si tam co nejlevnější podnájem. Teď sice žiju v Praze, ale na ubytovně od zaměstnavatele, tam s dítětem být nelze. Co se týká pomoci rodiny, tak mamka mě kvůli tomu určitě nezavrhne, pořád mluví o tom jak chce vnoučátko. Na druhou stranu je jí 76 let, tak taky její síly nejsou nevyčerpatelné a Bůh ví jak dlouho by mi byla schopná pomáhat. Já jsem prostě v situaci, že vůbec nevím co mám dělat, jak se rozhodnout, vím že jit na potrat by mě zlomilo, kor když už jsem viděla jak se hýbe a slyšela jak mu buší srdíčko…na druhou stranu jsem úplně zoufalá, protože si nedokážu představit na něj být úplně sama, jet do porodnice taxíkem, a pak být zavřená sama s malým dítětem bez toho, abych s partnerem sdílela radosti a starosti péče o něj. Mám to stěstí, že mám práci, kterou můžu dělat i z domova, ale nedokážu si představit jak to bude s malým náročné. Já prostě nevím co mám dělat. Dneska celý den brečim, protože mě úplně dostal tim, že on ho nechce a doma rodičům o něm taky neřekne, a to je mu 50! Takže já mam strach i o to, jestli si to malé nechám, tak aby se mi nikdy nic nestalo, protože prostě bude mít jenom mě, nikoho jiného. A je mi to kvůli němu strašně líto, všude teď vidím páry s kočarkama a já si říkám, hmmm…tak já budu kočárek tlačit sama, všechno budu dělat sama…zvládnu to? Mam strašný strach a opravdu nevím co mam dělat ![]()
Rozhodnutí je na tobě…ale moc času už nemáš. Ani teď a ani na další těhotenství.
Myslím, že bys to zvládla, ale bylo by to strašně těžké. Je otázka, jak moc to chceš podstoupit… především to nepohodlí, zodpovědnost a strádání…
@Berťulínka píše:
Ahoj. Řeším teď situaci, se kterou se neumím popasovat. Je mi 35 let, jsem sama po dlouholetém vztahu a neplanovaně jsem otěhotněla s kolegou z práce. Jsem teď v 11tt. Byla jsem rozhodnutá si to malé nechat, že to zvládnu sama…dneska do mě ale hučel otec dítěte do hlavy, že musím na potrat, jak si to představuju a že on ho nechce. Já teď nevím, co mám dělat, jestě žadné děti nemám, nedokážu si představit jak moc velký záhul to bude. Navíc i vzhledem k mému věku si nechci zahrávat se svým tělem a se zdravím a chodit na potrat. Na druhou stranu, vlastní bydlení nemám, znamená to pro mě, že se budu muset vrátit do rodného města a najít si tam co nejlevnější podnájem. Teď sice žiju v Praze, ale na ubytovně od zaměstnavatele, tam s dítětem být nelze. Co se týká pomoci rodiny, tak mamka mě kvůli tomu určitě nezavrhne, pořád mluví o tom jak chce vnoučátko. Na druhou stranu je jí 76 let, tak taky její síly nejsou nevyčerpatelné a Bůh ví jak dlouho by mi byla schopná pomáhat. Já jsem prostě v situaci, že vůbec nevím co mám dělat, jak se rozhodnout, vím že jit na potrat by mě zlomilo, kor když už jsem viděla jak se hýbe a slyšela jak mu buší srdíčko…na druhou stranu jsem úplně zoufalá, protože si nedokážu představit na něj být úplně sama, jet do porodnice taxíkem, a pak být zavřená sama s malým dítětem bez toho, abych s partnerem sdílela radosti a starosti péče o něj. Mám to stěstí, že mám práci, kterou můžu dělat i z domova, ale nedokážu si představit jak to bude s malým náročné. Já prostě nevím co mám dělat. Dneska celý den brečim, protože mě úplně dostal tim, že on ho nechce a doma rodičům o něm taky neřekne, a to je mu 50! Takže já mam strach i o to, jestli si to malé nechám, tak aby se mi nikdy nic nestalo, protože prostě bude mít jenom mě, nikoho jiného. A je mi to kvůli němu strašně líto, všude teď vidím páry s kočarkama a já si říkám, hmmm…tak já budu kočárek tlačit sama, všechno budu dělat sama…zvládnu to? Mam strašný strach a opravdu nevím co mam dělat
Přemýšlet nad potratem v 11tt? To už by jsi musela na revizi, a ta je risk do budoucna. Hele ostatní matky to také zvládly, tak to zvládneš taky. Uvidíš jakou v sobě najdeš sílu a nebudeš chápat, jak jsi o potratu mohla uvažovat. Taxíkem jezdí i matky, které doma otce dítěte mají. To je asi to poslední, co bych řešila
. Hlavně po otci dítěte požaduj alimenty!
Finančně jsem na tom tak, že mam průměrnou mzdu. Na velké vyskakování to není, ale uživila bych nás
Jestli deti chceš tak nad potratem moc neuvažuj…chlapa můžeš potkat za pár let nebo i dříve ale dítě by se už nemuselo povést nikdy..
A deti jsou taky hlavne velka radost a stesti…I když někdy je to těžší…
Po té, co mám za sebou(x pokusů o IVF), kdy jsem poslouchala chlapa, že ještě není připraven a v těch mých 35, kdy už byl, jaksi bylo pozdě pro moje vaječníky, bych žádného muže neposlechla.
Už nikdy.
Nebudu ti tvrdit, že to bude lehké, je ti 35 a nejsi zajištěná, ačkoli nemáš děti. To nenaznačuje, že bys měla perspektivní práci. A i tu, co máš teď, po rodičáku mít nebudeš. A ženy s malými jsou co do žádanosti na pracovním trhu většinou někde na chvostu společně s šedesátníky. Co vlastně děláš?
Ale co on chce nebo nechce, by mě fakt nezajímalo, pokud tak strašně nechce, měl si nechat udělat vasektomii. Teď ho soudy donutí přiznat a snad i platit.
Takže na něho s eneohlížej. Co chceš ty?
@Berťulínka Myslím, že pokud jsi takto nastavená, potrat by Tě hrozně psychicky poznamenal. Nemyslím si, že to je správné. S kolegou nepočítej, to je jasný.
Maminka ve svém věku Tě v péči nevytrhne, ale aspoň pohlídá, když budeš potřebovat k doktorovi nebo tak, aspoň dokud je mimouš malej. Nějaké kamarádky, co by taky pomohly, nemáš? Je to těžký, kór když nemáš peníze na chůvy apod., ale zase - zvládlo to hodně žen, nějak bys to zvládla taky. A nikde není psáno, že nenajdeš nějakýho lepšího chlapa i s dítětem…
S chlapem je to blbý: můžeš ho samozřejmě donutit, aby platil, ale pokud by to znamenalo, že Ti bude dělat naschvály (vyžadovat styk, zanedbávat v té době dítě apod.), tak je otázka, jestli by to bylo k dobru.
Další možností je dát dítě k adopci. Bílé zdravé dítě snadno najde novou milující rodinu, což je rozhodně lepší osud než potrat. Ale je to samozřejmě taky psychicky náročné.
Jsi v opravdu těžké situaci, žádná varianta není zalitá sluncem, ale budu Ti držet palce, ať se rozhodneš správně.
Třeba to ani s tím chlapem nebude tak černé nakonec, zvykne si, občas vypomuze, alimenty pošle… co ty víš. Teď je poněkud zaskočen, tak je hysterickej a kope, ale on se taky zklidni
jestli je aspoň trochu normální ![]()
@Berťulínka píše:
Finančně jsem na tom tak, že mam průměrnou mzdu. Na velké vyskakování to není, ale uživila bych nás
Máš nějaké úspory? Přece jenom pak budeš na rodičáku a to není žádná sláva. Moc hezkou výbavičku lze pořídit z druhé ruky za několik tisíc, pokud nejsi náročná ![]()
Já pracuju ve státní správě, konkrétně administruju veřejné zakázky, což je obor, co je docela žádaný, takže to jediné mě uklidňuje, že mam práci, kterou lze navíc dělat i z domova při rodičovské. Já byla s bývalým partnerem 10 let a přesně, k ničemu se neměl, svatba, děti, hypotéka, to pořád odsouval, až mi prostě došla trpělivost a měla jsem pocit, že s nim akorát ztracim čas a odešla jsem od něj…pak jsem si začala s kolegou a takhle to dopadlo. Já jsem si děti vždycky moc přála, nikdy jsem nebyla kariéristka, děti a rodina byly vždycky to co jsem chtěla nejvíc…ale ne takhle…že ho otec nebude chtít a já na něj zůstanu sama. Největší strach mam z toho, že to nezvládnu, bojim se toho
Úspory nějaké mám, ale ve státní správě (pokud nemáš známé) zrovna extra nezbohatneš…ale na vyžití to je, ale jak říkám, musím se odstěhovat z Prahy, protože tady bych podnájem nedala…a že budu výbavičku kupovat z druhé ruky, s tím jsem smířená
Zdejsi panove prominou, ale rozhodnuti o tehotenstvi je ted ciste na tobe, at se rozhodnes jakkoliv je to mimo prani onoho pana, a dokonce je i mimo jeho prani zda ho uvedes ci neuvedes jako otce…
pokud ho uvedes mas narok na jeho financni podporu (alimenty, prispevek na vybavu,…) a vase dite na prip. dedictvi casem, ale zase si pan muze dite narokovat
k tomu aby informoval sve rodice ho teda asi nedonutis
co se tyka samoty, chapu ze se bojis, kez by ti bylo utechou ze je spousta dalsich zen na dite/deti sama, a vubec… neni vsem dnum konec, kdo rika ze nepotkas nejakeho jineho partnera, vzdyt v tomto veku dochazi k velkym skatulatum ve vztazich, jen to budou pravdepodobne rozvedeni detni panove, to prece neni tak zle ![]()
hlavu vzhuru, jsi na zivotni krizovatce, ale to zvladnes, at tak nebo jinak ![]()
Jo a prace z domu je velky bonus, tu si drz, skolkovy obdobi je plne rymicek, od covidu jsem v praci byla fyzicky co by se na prstech dalo spocitat
To zvládneš. Ženská zvládne všechno. Náročný to bude, o tom žádná. Ale dítě ti to vrátí mnohonásobně zpět.