Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ludmilaadamkova píše:
Ona si ty vrata otevřela zatím jen když byl v sadu muž, ale to neznamená že by to nemohla udělat i jindy. O to mi jde. Věřit ji že to neudělá když mi to slíbí… No v tomhle ji nevěřím ani trochu. Na tu stranu není silnice jen sady a pole a cesta pěší kterou teda využívá soused protože jiná příjezdová cesta tam není. Což ale neznamená že tam nebezpečí není. Například ten volně pobíhající pes. To se na vsi kůže stát naprosto klidně hned.
To není o důvěře v ní. Jde o to, že ty jsi dospělá a musíš sama vyhodnotit rizika, která jí můžou potkat a podle toho se chovat. Ne ona, ale ty! Ona je pořád ještě malá. Oni ani dospělí leckdy nevyhodnotí ta rizika správně, natož takhle malé dítě. Chybami se sice člověk i dítě učí, ale některé chyby se už nedají napravit.
Ve věku tvé malé jsem nechávala děcka jezdít na kole/ koloběžce na obecním chodníku před domem. Ukázala jsem jim, jak daleko smí. Kde se otočí a pojedou zpět. Až budou zpět u domu, tak jsem tam buď seděla nebo měli zazvonit, když jsem odběhla pro něco domů. Takže se stalo, že co 8-10 minut zvonili, až se vrátili. Je to dlouhý chodník.
Máš malou šikovnou
Vcelku s tebou asi dost souznim, včetně toho kapesneho a toho nechávání na pozemku. Pravidelně je teda případně kontroluju, ale taky jsem z toho taková rozpačitá, ale obecně jim to podle mě prospívá. Třeba s těma botama jsi na mě byla moc „přísná“, ale chápu to a když to pomohlo, tak fajn. ![]()
Mně se tvůj styl výchovy líbí
@ludmilaadamkova píše:
Zakládám toto téma protože mě zajímá jak to má kdo jinde a zda nejsem až moc free… nebo zase až moc drsná.Mám dítě 4,5 roku ale mentálně tedy asi spíše ve věku předškoláka až první třídy. (potvrzeno při testech nadání v 4 letech)
Ráno nechávám dítě samo obléknout bez jakékoliv asistence vybere si ponožky, kalhotky, triko, sbalí si plyšáka do batůžku, sbalí si láhev s pitím. Nechávám to tedy celkem dost na ni. Když si pití zapomene nepřipomenu ji to (ono to nevadí ve školce má kelímek) ale od té doby co si ho několikrát zapomněla tak už se jí to nestává. To samé plyšák.
S čím měla donedávna velký problém byly boty (asi vlivem zkřížené lateterity dominanntí levá roku a dominantní pravá noha si boty zásadně oblékala obráceně) To jsem ji tedy opravovala případně asistovala) ale vůbec se to nelepšilo.. ba mi přišlo že spíše horšilo. o tak jsem šla cestou opětovného vymáchání v tom a jelikož ji bolela noha tak si na to během týden přišla sama a už si boty obléká správně… respektive někdy oblékne špatně ale hned si to uvědomí a upraví. Zase ale.. možná dle některých jsem na ni byla drsná.
Jdu tedy cestou vlastní zkušenosti dítěte přebírání odpovědnosti a pokud udělá chybu je v tom vykoupaná.
Nechvám ji hrát si samotnou na našem pozemku bez většího dohledu. Pozemek je cca 3000 m čtverečných plus sady. Má toho tu ke zkoumání dost. Stímhle sama v sobě ještě bojuju zda je to OK?Zda to není nezodpovědné. Většinou tedy někde na pozemku bývá muž… třeba jako teď ale přímý dohled nemá.
Od chvíle kdy je dcera schopná si s peněz jen nehrát a nehází je například za gauč či po nich nekreslí nebo nevystřihuje má pokladničku a vlastní peněženku. Pokud jdeme někam na výlet dostává svou peněženku se svými penězmi a za sladkosti a drobné nesmysly si platí sama i si je sama kupuje. Peníze dostává pravidelně 50 kč týdně. Plus odměny za výjimečné počiny jako úklid pokojíčku (bez připomenutí a buzerace) pomoc při uklidu (na její popud) atd.
Koupe se ssama, zuby si čistí sama - dohlížím na to aby to bylo dostatečně dlouhou dobu. To ještě neodhadne. Češe se sama, sponky také sama, culík si ješčtě neudělá. Mašličku zvládá od 4 let.
Od toho 4 roku m ipřijde že dělá obrovské pokroky v praktickém životě což je určitě normálním ale trochu bobjuju sama se sebou jak velkou míru mám nechat ji zda nebýt více protektivní rodič
Jak velkou mírou děti ochranujete a jakou jdete cestou co se výchovy a přenechání odpovědnosti týče. Jak velkou necháváte dětem samostatnost a volnost?
Mě se to docela líbí. Pokud se umí sama o sloužit
dobrý
Nápad s penězi se mi taky zamlouvá. Čím dřív se naučí finanční gramotnosti tím lip
. Akorad si nejsem jistá jestli já bych ochotně každý týden ochotně tak malému dítěti dávala 50kc. Pokud by jsme dojížděly do školy nebo kroužky busem tak asi ano. Tím, že máme všechno pod nosem to mě přijde zbytečně. Jako pokud by dostala od babiček, za něco, za vystoupení, vysvědčení, svátky, tak mi to přijde úplně v pořádku. Ostatně finance jsou každého věc a každý s nimi nakládat jak potřebuje.
.
Pohyb po pozemku jsem jako dítě měla taky dost velký a samostatný. Jen jsem měla zakázáno chodit kolem septiků a rozpadlé stáje. Vždycky byl někdo venku i když ne přímo…a jo zakáží se porušují.
@ludmilaadamkova píše:
Ona si ty vrata otevřela zatím jen když byl v sadu muž, ale to neznamená že by to nemohla udělat i jindy. O to mi jde. Věřit ji že to neudělá když mi to slíbí… No v tomhle ji nevěřím ani trochu. Na tu stranu není silnice jen sady a pole a cesta pěší kterou teda využívá soused protože jiná příjezdová cesta tam není. Což ale neznamená že tam nebezpečí není. Například ten volně pobíhající pes. To se na vsi kůže stát naprosto klidně hned.
Ty vrata si proste otevrit nesmi. Musi byt zamcena.
@ludmilaadamkova píše:
To je úplně jiný příběh… mně spíš šlo o to že v poslední době chytám pocit jestli to není až trochu studený odchov z mé strany.. prostě jeslti nejsem až moc drsná někdy… nebo já nevím jak to vyjádřit.. nebo nezodpovědná…
Myslím, že určitě ne ![]()
On je taky dost rozdil dve deti a jedno.
Kdyz se neco semelo, druhe dite pribehne hlasit.
A jeste se vratim, ono to dite pres veskerou zodpovednost musi vedet, ze o tom dulezitem rozhoduje rodic. Ze na nej nehodi vsechno. Protoze ono je moc male na veskere rozhodovani a veskerou zodpovednost. A to dite to vi, ze je moc male.
A kdyz to rodic udela, tak to vnima jako nejistotu, neciti se v bezpeci, protoze mu chybi ten pevny bod, ten „vudce tlupy“, ktery vsechno zajisti a zvladne.
Chce to balanc, pozor na to.
Dcera bude mít v srpnu 5 let a všechno to, co jste napsala, v pohodě zvládá, myslela jsem, že to je normální, tak asi ne a mám doma taky malého génia ![]()
Tak asi by sis měla uvědomit, co od takové výchovy chceš. Jestli, aby byla malá co nejdříve samostatná, tak to děláš dobře. První, co napadlo mě, bylo, že tě takhle opustí ve dvanácti letech.
Dítě samo na pozemku ano, ale po deseti, dvaceti minutách jsem kontrolovala oknem. Moje dcera má ale šílené nápady. Tvoje asi ne.
Nechat dítě vykoupat v tom, že něco nemá, mi přijde dobré tak od první třídy na základce. I když máš pravdu, že je to nejúčinnější způsob, jak ho něco naučit.
Celkově mi přijde, že máš výchovné postupy v hlavě perfektně srovnané, ale holčičky je mi trošku líto.
Dítko si samo před panelákem hrálo od 3 let, mělo určený prostor, kde může a věkem se rozšiřoval. Jako předškolák mohlo lítat po sídlišti jakmile se naučilo hodiny, abych je nemusela po místních hřištích hledat. Na začátku ani nedosáhlo na zvonek, později aby dosáhlo používalo kolo. Měla jsem otevřená okna a reagovala na volání. Vždy jsem dítku nechávala hodně volnosti s tím, že pokud nedodrží dohodu, svoboda bude ubrána. S mým dítkem dohody fungovaly bez problémů, ale od malička bylo rozumné a schopné.
Dítko jsem oblékala já jen v jeslích a ráno ve školce, to jsem spěchala. Peníze, co od někoho dostalo, mělo ve vlastní kasičce od malička a i disponovat s nimi mohlo dle svého uvážení vždy. Zato kapesné nemělo nikdy, to mi přijde omezující a jako puberťák dítko nechápe, k čemu mají někteří spolužáci účet, když tam mají 300 Kč.
@ludmilaadamkova ještě s tím kapesním, podívej se na Lidmilu pekarovou, na coutube má krátká videa, má i o kapesním. Ta rozděluje kapesné na dva druhy, takové ty stovky k narozeninám od babiček, kde může nastřádat pěknou částku. Ovšem o tomto kapesním dítě nerozhoduje samo, ale jen po dohodě s rodici. Může si za něj koupit něco až po schválení rodicem. A pak jsou takové ty 20 Kč za týden a s tím už si může dělat, co chce. Účelem toho je, aby se naučili rozhodovací, za co dvě peníze utratí, zda za časopis ji sáček bonbónů. Ty dáváš 4,5 letému dítěti velkou částku, co uděláš, až ti v 5 letech řekne, že si jde koupit tablet, za své peníze.
@mokkk píše:
Tak asi by sis měla uvědomit, co od takové výchovy chceš. Jestli, aby byla malá co nejdříve samostatná, tak to děláš dobře. První, co napadlo mě, bylo, že tě takhle opustí ve dvanácti letech.
Dítě samo na pozemku ano, ale po deseti, dvaceti minutách jsem kontrolovala oknem. Moje dcera má ale šílené nápady. Tvoje asi ne.
Nechat dítě vykoupat v tom, že něco nemá, mi přijde dobré tak od první třídy na základce. I když máš pravdu, že je to nejúčinnější způsob, jak ho něco naučit.
Celkově mi přijde, že máš výchovné postupy v hlavě perfektně srovnané, ale holčičky je mi trošku líto.
Líto ti ji být úplně nemusí. Je to děsně happy ditem pořád se směje. Neustále pozitivně naladěná. Pořád si hraje a vymyslí různé kraviny. Každý den jsem s ní prakticky furt. Vidím ji do školky chodíme pěšky a celou tu půlhodinu si povídáme to samé odpoledne. Celé odpoledne jsem s ní na hřišti, v lese… O víkendech jezdíme do zoo nebo jdeme na nějakej vejlet. Pokud je ošklivo tak nějaké muzeum kino nebo dětské divadlo nebo nějaká akce plpro děti pokud je hezky tak venku.
Večer jdeme na caeodky i s mužem a koupila jsem ji úplně nejvíc nejlepší lampion s jednorožcem co chtěla a bude svítit a blbnout celý večer s dětma. Teď se jí tedy pokusím uspat odmítá tedy jít sama tak ji vezmu si svou postele a budu hladit do usnutí.
Jakože bych na ni byla nematerska tak to zase snad úplně ne.
@Cuddy píše:
@ludmilaadamkova ještě s tím kapesním, podívej se na Lidmilu pekarovou, na coutube má krátká videa, má i o kapesním. Ta rozděluje kapesné na dva druhy, takové ty stovky k narozeninám od babiček, kde může nastřádat pěknou částku. Ovšem o tomto kapesním dítě nerozhoduje samo, ale jen po dohodě s rodici. Může si za něj koupit něco až po schválení rodicem. A pak jsou takové ty 20 Kč za týden a s tím už si může dělat, co chce. Účelem toho je, aby se naučili rozhodovací, za co dvě peníze utratí, zda za časopis ji sáček bonbónů. Ty dáváš 4,5 letému dítěti velkou částku, co uděláš, až ti v 5 letech řekne, že si jde koupit tablet, za své peníze.
Je fakt že 50 je asi hodně… Ale mně to nepřišlo. Asi to snížíme na 20 nebo deset korun týdne. Teď tam má cca 1400 Kč. Tak je fakt že kdyby tam měla přes 5 k tak mám tendence jí to dát na účet.
@ludmilaadamkova píše:
Je fakt že 50 je asi hodně… Ale mně to nepřišlo. Asi to snížíme na 20 nebo deset korun týdne. Teď tam má cca 1400 Kč. Tak je fakt že kdyby tam měla přes 5 k tak mám tendence jí to dát na účet.
No vidíš, takže že samostatnosti je zase kontrola.
Takhle jsem byla vychovana ja - vsechno jsem si vyzrala do posledniho drobku, hlavne neotravovat maminku.
Za par let se matka divila, ze s ni nic neresim, nesveruju se ji, neni soucasti meho sveta.
Pece muze byt jazykem lasky. Dost mi v detstvi chybela. Jen tak proste.