Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@suik Dcera chodi do soukrome skolky, ted mam teda na sebe grant jako pracujici rodic, takze platim jen 2 tisice mesicne. Ale grant mi konci, takze od brezna budeme platit 6,5 tisice plus jidlo. Na to, ze je skolka kvalitni, mi to proste neprijde tak silene.
(Kdybysme se nestehovali, tak bych ji tam mozna nechala i dalsi rok.)
@Anielka tak to se da, to bych byla ochotna i dat, ale ty deti mam dve
, zas nemuzu dat celej svuj plat, jako socialni pracovni pracovnik toho moc nemam…no uvidime, jak to vsechno dopadne.
@suik Ja taky
takze pocitam, ze casem starsi pujde do statni a mladsi casem do soukrome…
Ja ale proste nechapu, proc skolka stoji jen cca 600-1300 (asi jak kde) a vezmou tak malo deti, proc proste nestoji 3 tisice a nevezmou tech deti vic.
(socialni pripady se daji resit jednotlive)
(To je jen takovy muj povdzech.)
Ja ale proste nechapu, proc skolka stoji jen cca 600-1300 (asi jak kde) a vezmou tak malo deti, proc proste nestoji 3 tisice a nevezmou tech deti vic.(socialni pripady se daji resit jednotlive)
(To je jen takovy muj povdzech.)
Že by prostory?
Jako kam chceš ty děti dát? Nebo chceš, aby jich bylo ve třídě čtyřicet? Jak by to vypadalo? Vždyť by se do té třídy ani nevešly. Kde by spaly, jedly? U nás ve školce je místnost na spaní, kde je 25 postýlek a mezi nima jsou asi 20 cm uličky - je to totálně našlapané.
Nerikejte mi, ze by se nejake prostory nenasly ![]()
jako vim o jedne byvale skolce, kde sidli neziskova organizace, jako super, muze sidlit jinde. Sice ta skolka uz nebyla v super stavu, ale kdyz se muzou vyhazovat prachy za opencardy, kalhotky s bobrem, a podobne nesmysle, tak proc nekdo neudela neco s timto.
@suik asi že z tohoto neplyne nikomu žádný zisk ani něco do kapsy ![]()
Jako když vezmu naši školku, tak v půlce je taky domov důchodců (spíš pro takové ty ležící), taky by tam nemuseli být (dřív tam byly jesle, školka, barák jak hrad), ale kam s nima, že jo
Nehledě na to, že by se to muselo celé předělat - minimálně sociálky atd. Jedna stará školka u nás byla. Pak se zrušila, chvíli tam nebylo nic, pár let to měl v nájmu gympl a pak se to zbouralo a teď je tam velké elektro
To třeba je možná trochu škoda (na druhou stranu hned vedle 50 m je školka další, takže tento krok trochu chápu).
@suik píše:
Nerikejte mi, ze by se nejake prostory nenaslyjako vim o jedne byvale skolce, kde sidli neziskova organizace, jako super, muze sidlit jinde. Sice ta skolka uz nebyla v super stavu, ale kdyz se muzou vyhazovat prachy za opencardy, kalhotky s bobrem, a podobne nesmysle, tak proc nekdo neudela neco s timto.
Tak ony ty parametry na skolky jsou dost prisne. A to, co byvalo skolkou driv nesplnuje dnesni naroky, takze pokud byla skolka jednou vyrazena ze seznamu skolek, tak ted pri opetovnem zarazeni by musela splnit dnesni naroky. Trvaly pobyt je kvuli tomu, ze mestske casti maji dle poctu obyvatel nastaven rozpocet, nikdo nebude chtit platit za misto pro dite, za ktere penize do rozpoctu nedostalo. U nas (okraj Prahy) je ale uz i problem se soukromymi skolkami, i ty jsou plne a to je skolkovne cca 12 tis/mes.
Školek soukromích je tu hodně, ale moc jsem se o ně nezajímala, pač cena za jedno dítě se pohybuje kolem 10 000 a já mám dvojčata, takže 20 000.- za školku fakt nemám z čeho dát…
@Kack píše:
Nechodíte teda do soukromé v Břevnově, nevíš tam o nějaké?
@Angua píše:
Takže to zase brzdí byrokracie
Otazka je, zda je to na skodu. Samozrejme, pokud nebudu mit kam dite umistit a bude mne hrozit ztrata zamestnani, tak budu radsi, ze je dite i v nevyhovujicim prostredi. Pokud tento problem nemam, budu radeji, ze skolku opravi a dite bude v peknem prostredi. Mame to takto se skolou, pred 10 lety se uzavrela, jenze „problematicke“ skolkove deti zacinaji byt skolaky a skola chybi. Tak se bude rekontruovat za X0 mil. Kdyby ji tech 10 let nechali, tak tam deti sice budou ve vlhkem prostredi, casto v zime, ale budou. Ted co je lepsi…
@Angua píše: Že by prostory?Jako kam chceš ty děti dát? Nebo chceš, aby jich bylo ve třídě čtyřicet? Jak by to vypadalo? Vždyť by se do té třídy ani nevešly. Kde by spaly, jedly? U nás ve školce je místnost na spaní, kde je 25 postýlek a mezi nima jsou asi 20 cm uličky - je to totálně našlapané.
Tady u nas objekty jsou.. ale proste neni snaha.
Kdyz jsem tu psala o jesle, tak mi z MC napsali, ze o ne neni zajem. ![]()
Holky, hledejte… tady na P10 vim o dvou skolkach, kde je skolkovne do 7 tisic. A obe maji dobre reference! A to jsem zas tak moc nehledala.
@Cuddy ono taky záleží, co je nevyhovující prostředí - nemám takový přehled v předpisech pro školky, ale hodně hygienických předpisů je podle mého názoru přehnaných. Hlavně takových těch „nových dle EU“. Takže samozřejmě vlhko, plísně nebrat, ale není nutné, aby měly děti (já nevím, například) bezdotykové baterie v umývárně. Rozumíš, jak to myslím…
@Cuddy no otazka je, jestli ty predpisy nejsou az moc prisne
, samozrejmne nikdo nechce dat dite do vlkhka plisne a spol, to je jasne, ale jestli je tam treba o zachudek min by me teda netankovalo.
nevim ja si proste myslim, ze tohle je velkej kamen urazu a odrazi se to ve vsem, zeny jsou moc dlouho na materske a pak jsou obtizne zamestnatelne. kdyz chce byt nekdo 4 roky doma, proc ne, ale kdyz se chce nekdo vratit treba driv, meli by mit teda vic sanci. A kdyz nekdo nevydelava tricitku, tak nema sanci ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.