Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
chci se poptat, zda některá nemáte zkušenost s přítomností otce na sále u císařského řezu v Neratovicích a jak jsou tam přístupní bondingu u matky po vyndání dítěte (tedy také ještě na sále). Oficiálně mají uvedeno, že otec na sál nesmí, ale už jsem slyšela i o výjimce, ne že bychom na tom nějak šíleně trvali, ale oba bychom byli rádi, kdyby mohl být přímo u mě (u hlavy
) a ideálně ještě kdyby mi dítko pak položili na hrudník a mohli bychom prvních pár minut trávit společně. Prý je vše o domluvě (dle Ivany Königs.), ale nevím, zda to tam někdo z vás již zkoušel, dělají to třeba v Krnově, ale to je pro nás zatraceně daleko (máme ještě dvě další děti a přesun je nereálný). Jsme teda připraveni, že bonding bude dělat otec, pokud to jinak nepůjde, ale přeci jen, pokud bude vše ok, mělo by to asi jít i u mě
. Díky za nasdílení případných zkušeností.
Já v Nera rodila před dvěma měsíci, ale přirozeně. I když jsem neměla žádný porodní plán a nestihla jsem říct, že chci dítě ihned po porodu na břicho, tak mi ho dali automaticky, pupečník nechali dotepat, super přístup. Za celou dobu jsem tam nepotkala nikoho nepříjemnýho, všichni mi vycházeli vstříc. Takže myslím, že domluvit by se to určitě dalo ![]()
Ahojda… V Neratovicích jsem SC rodila v lednu, já měla, ale celkovou anestezii, takže ti napíšu jen zprostředkovaně od mamin z pokoje. Otec u císaře opravdu oficiálně ne. Dokonce tam jedné mamině slíbili, že tam otec může být a nakonec, když šlo na věc, tak ho sestra vyhodila, že tam nemá, co dělat a čekal na chodbě. Kolegyně na pokoji, co měla lokální anestezii, miminko na sále jen ukázali a odnesli na vážení, mytí apod. Ale vím, že ona nic takového přímo nechtěla, třeba když se zeptáš, bude to možné… Jinak pokud vím, tak otec u SC může být v Mělníku, což z Nera není až tak daleko. Doufám, že jsem ti aspoň trochu pomohla…
Jinak z mého pohledu na porodnici v Neratovicích není nic zvláštního, co by nebylo jinde. Před sedmi lety jsem rodila v Náchodě a co se týče vybavení na standartním pokoji na šestinedělí, tak Neratovice jsou fakt zakopaný…
@Trillian7 Díky za zprávu, já se trošku bojím Mušky, prý nic moc
, ale třeba budu mít štěstí. A gratuluju k prckovi.
@Peťulka Peti, díky, tos mě moc nepotěšila teda. Takže nezbývá než si to zkusit asertivně prosadit, co… O Mělníce vím, ale tam zase dávají po sekci vždy na JIP a já vítám možnost normálního pokoje v Nerátkách (nadstandardu
) s manželem, který se bude moct o mimčo starat, než budu fungovat. Si to hezky maluju, co… Ale na prohlídce porodnice nám o této možnosti říkali, teda v případě, že bude volný nadstandard. Já už po jednom císaři jsem, takže vím, že to po operaci není legrace, na druhou stranu bych byla ráda, kdybych mohla být s malou a manželem na pokoji i ten první den. No tak uvidíme.
Pokud budeš mít to štěstí, že bude volný nadstandard(kolegyni na pokoji ho nabídli až po 3 dnech)tak tam partner s vámi být určitě může. Ale ten tatínek u SC budete muset hodně bojovat a narazit na někoho přístupného. Ale i když ne, mimi odnesou a tatínek na chodbě ho může hned vidět a být u toho prvního ošetření. A s tebou budou za chvíli hotovi a i když nevyjde nadstandard, tak jsou k návštěvám tatínků hodně shovívaví. Na jednu stranu se nedivím, že na tom sále tatínka nechtějí, protože upřímně nevím, kam by ho u té hlavy vměstnaly, operační sál je dost malý a už takhle tam bylo lidí až až… No, uvidíš až vám to nastane. Přeju všechno nej a ať to vyjde, co nejvíce podle představ…
@Peťulka Díky, uvidíme, na koho narazíme, jako přes koleno to lámat nebudeme, chápu, že něco nejde např. z kapacitních důvodů, přeci jen tam mají určitá pravidla, ale zkusíme se domluvit na co nejlepších podmínkách.
Ahoj, zvažuji, kde rodit, jednou z možností jsou i Neratovice. Zajímalo by mě, jak to tam momentálně je s přítomností otce na sále u císařského řezu a zda je bonding možný i na sále. Mátě některá zkušenost? Děkuji.
Rodili sousedi plánovanou sekci a otec na sale nebyl. Ale nevim jaky byl důvod - jestli nechtel nebo ho nepustili, sousedce nemohli napíchnout epidural (první porodila cisarem epiduralem bez problemu), takze celkova narkóza, coz ona obrecela a i po sestinedeli ji to stve. O bondingu tim padem nic nerikala…
Kazdopadne tam není novorozenecka JIP - pro mne zasadni bod při vyberu porodnice. Kamaradku po porodu donoseneho mimca s porodni vahou 1,8 kg vrtulnik prevazel chlapce do Motola a tam hned při prijmu neonatolog rval, co za debila nepoznal při předporodních vysetrenich od doby, co se dochazi do porodnice, omezeny prutok pupečníkem a nizkou porodni vahu mimina.
O Melniku si neuvazovala? Rodila segra a byla moc spokojena, i s predporodni peci - mela nizko ulezenou placentu, neterinka byla mala pod tri kila a vse ok.
Pokud je sc plánovaný vybrala bych si specializovanejsi pracoviště. V neratovicích je to fajn při prirozenem porodu. Ale sal na sc je malý a přitom počtu lidí co jsou okolo nevím jestli by se tam manžel vešel. Nemají novorozeneckou jipku takže při problému dítě prevazeji a neni tam ani jipka pro dospělé. Takže tě hned po operaci svihnou na pokoj prdnou ti kyslik a hotovo.
@AnetaŠev je fakt, ze mne i sokovala absence JIPky pro dospele po sekci, sousedka druhy den na pokoji a nebyla schopna si dojit ani na wc, u Apoli je po sekci clovek na JIPu minimalne 24 hodin po zakroku a neustale monitorovan (tlak, kyslik a postupne ubirani epiduralu, takze bolest po rezu postupne odezniva)
@Hanka1 je to přece jen divné tomu člověku se po operaci může stát cokoli. Já tam měla akutní sekci v 17:53 se malá narodila. Těsně před sedmou jsem už byla na pokoji s ostatními a byl tam se mnou manžel. Pak mi prinesli malou. A šup v 5 ráno do sprchy vyndat cevku a hlavně chodit abych to prý rozhybala ???? naštěstí mi to nedelalo problém. Jen si fakt myslím že po operačním zákroku by daná osoba měla být monitorovana v případě komplikací a ne že dvakrát za noc vás přijde zkontrolovat porodní asistentka která toho má sama osobě nad hlavu.
@AnetaŠev
mam dve planovane sekce za sebou a tech prvních 24 hodin po na JIPu jsem rada, ze jsem byla rada, ja omdlivala diky nizkemu tlaku a sestřička to vedela dřív nez ja, jak ji tam na sesterne hezky to pípalo, nedovedu si představit byt s tim na normalnim pokoji…
Díky za komentáře. Před chvílí mě napadlo tam rovnou zavolat a zeptat se
Na sále manžel být nemůže a bonding taky nepraktikují, nemají tam na to prostor.
Můžu ještě poprosit o info, podle čeho jste v případě plánovaného císařského řezu vybírali porodnici? Já měla minule špatnou zkušenost po porodu, kdy mi odvezli dítě, takže bych chtěla určitě, aby byl manžel na sále jako minule a aby mi dítě nikam neodvezli, ideálně ho hned na mě položili. A taky by to chtělo schopného doktora ![]()
Hanko, kdy rodila ségra v Mělníce? Cca před 1 - 2 roky mi někdo říkal, že se tam vyměnil personál a že už to není, co to bývalo. Ale nevím, osobní zkušenost nemám. Mělník je lépe vybavený, než Neratovice?
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.