Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@LLenkaa : To je hnus
, mě doktorka hned řekla, že může trvat docela dlouho než najdeme účinnou léčbu, naštěstí se trefila hned. Vlasovou pokožku jsem s ní neřešila, před návštěvou jsem si nabarvila vlasy, tak mi řekla, že tam stejně nic neuvidí
a pak už jsem se s ní o tom nebavila. Zkus ten Head and Shoulders, koupila jsem ho je tak ze srandy, protože jsem se o něm dočetla na webu, jak jsem ti dávala odkaz a zabralo. Stojí pár kaček.
@savik u mňa sa to po Head and Shoulders ešte zhoršilo ![]()
Z drogerky mi zabral jedine Schauma na lupy, ale pánský taký čierny obal.
Je fakt, že u každého zaberie niečo iné. Niekto tu nadával na Gelargin ja ho teraz mám, ale v kombinácii s Micetalom a už sa doberám k norme. Ten Gelargin je fajn, že to možem aj do uší a na obličej.
Holky a máte SD iba v hlave, alebo aj inde? Ja okrem uší a na čele som začala pozorovať, že mi šipoïnatie aj lakeť v ohybe ruky
![]()
A máte obdobie kludu a zhoršenia?
@LLenkaa : Každému zabírá něco jiného
, přesně jak píše @janvana . Ještě na mě dobře působil Queen Helen, placentový šampón - http://lupy.heureka.cz/…upum-473-ml/ .
@janvana : Mě zas Shauma strašně vadila a svědila mě hlava
, přesně jak píšeš, na každého působí něco jiného
. Jinak ve vlasech už to nemám vůbec, ale dělá se mi mezi očima na nosem, na obočí a kolem nosu (takové to mastné téčko) a někdy na spáncích. Nedávno se mi začal dělat flíček na bradě pod rtem. Jinde na těle ne. A jo, mám období kdy dloouho klid a pak se osypu (většinou mě to začne svědit než se to plně ukáže), máznu elocom a někdy mám dlouho klid a někdy musím ještě jednou mazat.
Dobrý den, při zjištění že se mě tento problém týká, jsem po nastudování této problematiky jsem udělal toto…začal jsem zevnitř, protože jsem přesvědčen bytostně že to způsobuje překyselení. Atak jsem si koupil papírky na indikaci ph v moči, a přestal jsem sladit čaj, kafe, a vyvaroval se sladkému, a limonádám, přidal jsem spoustu zeleniny, hlavně zelené..tzn…všechny druhy salátu, kapustu, brokolici, hrách, a taky mrkev…ke každému masu…a brambory…necítil jsem to jako velké omezení bylo to moc dobré…každé ráno jsem hned po probuzení vypil sklenici vody s vymačkaným citronem a zapil 5 tablet velkého pomocníka na očistu Chlorellu Green Wais. Současně jsem si koupil krém Sensibio DS od Biodermy…první úkol který je třeba zvládnou je nastolit v organismu rovnováhu…to je příčina, ne to začít mazat čímkoliv a myslet si že vás to spasí, protože vyrážka je jen důsledek nikoliv příčina…Ta je totiž v tom že se vám množí kvasinky, protože vlivem kyselosti k tomu maji naprosto ideální podmínky…problém ustupuje sice pomalu ale vím že odstranění příčiny povede k tomu že to zmizí úplně spolu s rozmyslem hlavy o tom co jíst a co nepřehánět…hodně štěstí.
Dobrý den, při zjištění že se mě tento problém týká, po nastudování této problematiky jsem udělal toto…začal jsem zevnitř, protože jsem přesvědčen bytostně že to způsobuje překyselení. Atak jsem si koupil papírky na indikaci ph v moči, a přestal jsem sladit čaj, kafe, a vyvaroval se sladkému, a limonádám, přidal jsem spoustu zeleniny, hlavně zelené..tzn…všechny druhy salátu, kapustu, brokolici, hrách, a taky mrkev…ke každému masu…a brambory…necítil jsem to jako velké omezení bylo to moc dobré…každé ráno jsem hned po probuzení vypil sklenici vody s vymačkaným citronem a zapil 5 tablet velkého pomocníka na očistu Chlorellu Green Wais. Současně jsem si koupil krém Sensibio DS od Biodermy…první úkol který je třeba zvládnou je nastolit v organismu rovnováhu…to je příčina, ne to začít mazat čímkoliv a myslet si že vás to spasí, protože vyrážka je jen důsledek nikoliv příčina…Ta je totiž v tom že se vám množí kvasinky, protože vlivem kyselosti k tomu maji naprosto ideální podmínky…problém ustupuje sice pomalu, cca 2 měsíce od vyhlášení války, ale vím že odstranění příčiny povede k tomu že to zmizí úplně spolu s rozmyslem hlavy o tom co jíst a co nepřehánět…hodně štěstí.
Souhlasím se sid1553, avšak léčba je nutná nejen zevnitř. Seboree jsem vyhlásil válku před půl rokem, to u mně propukla. přečetl jsem snad všechna česká i zahraniční fora týkající se této problematiky a nyní dá se říct že pomalu vítězím a ekzem ustoupil na minimum. Záležitost mně stála něco okolo 10tis na lécích a zjistil jsem si nákazu mononukleozy a poškození jater což má také velký vliv na seboreu. Moje první návštěva vedla samozdřejmě ke kožařce, která mi už ode dveří sdělila s čím mám tu čest a že se toho nezbavím. Předepsala mi clotrimazol a nazdar. po dvou týdnech se mi ekzem zhoršil protože jsem dávkování bral na lehkou váhu a neaplikoval jak bylo doporučeno. Začal jsem tedy pátrat po internetu a hledat zkušenosti od ostatních kde jsem zjistil co je kortikoid zač. Zašel jsem opět za kožní s tím že nechci kortikoud at mi napíše něco jiného. Předepsala mi pevaryl s tím at už za ní nechodím. Tento krém měl snad ještě horší projevy než clotrimazor. Pálil jak čert a pokožka v jednom ohni, barvu si dovedete představit. Nicméně tu druhou její radu jsem si vzal k srdci a už se u ní neobjevil. Od první její návštěvy jsem však nebyl schopný pochopit větu že se teto nemoci už nezbavím. 30 let jsem neměl s ničím podobným problém až na pár aftů v puse a najednou se objeví ekzem ktereho se nezbavím? Toto stanovisko jsem zásadně odmítl!! Nutno poznamenat že moje životospráva nebyla zrovna ukázková. Vždy jsem byl hrozně na sladké a běžnému jídlu se vyhýbal. Bylo u mně běžné že jsem si dal ráno snickers na oběd se vykašlal, nahradil jej opět něčím sladkým a večeři utopil bagetou a zajedl opět sladkým, kelímek nutely během filmu naprosto běžně skoro každý den a to vše zapíjel kolama, kofolama, energetickýma nápojema atd. to vše od nějakých patnácti let. Prakticky jsem nepil vodu pouze slazené nápoje. Je tedy jasné že jsem ekzém od začátku zažal spojovat se životosprávou. Druhá moje cesta vedla přes obvodního L. na alergologii, vypozoroval jsem totiž vždy zhoršení ekzému po konzumací jednoduchých cukrů a pár jiných nespecifických potravin. V podstatě se však ekzem držel na unosne urovni s omezením příjmu sladkého. Do této doby jsem na ekzem používal…
… krutý boj začal někdy v březnu kdy jsem zcela vypustil sladké a jednoduché cukry ze své životosprávy. S váhou jsem šel ihned dolů na 70kg což si udržuji dodnes. Je také rozdíl cukry a cukry, tzv. sacharidy. Tělo¨sacharidy k životu potřebuje, nýbrž se jedná o sacharidy složené a obsažené i v nesladkých potravinách, např ovoce zelenina chleba atd. tyto cukry jsou v pořádku ale jejich konzumaci je také nutno hlídad, není vhodné sníst za celý den dva pytle jablek a divit se přítomnosti ekzému. Vše střídmě. Při konzumaci jednoduchých cukrů a zejména rafinovaných dochází v těle k úbytku vitamínu B který je stavebním prvkem zdravé kůže a v běžnych potravinách je ho dost málo proto je zejména v případě ekzemu důležité jeho doplnění, ideálně nějakým B-komplexem kde je již i B6 a B3. V květnu mi přišly výsledky z alergologie kde se zjistilo že sice nejsem na nic alergický ale při jednom se dělá i krevní obraz kde byla přítomna protilátka na mononukleozu a jaterní testy které byly dvakrát vyšší. Další článek do skládanky zapadl. Játra fungují jako filtr krve a jejich úkol je ji čistit od toxinů. V případě jejich poškození se tak děje v omezeném účinku a jako důsledek je tedy nasnadě obsach toxinů v krvi a jejich vylučování alternativní cestou, jednou z ní i přes pokožku v podobě ekzému a její zapalování. /zce to souvisí s konzumací mastného a cukru, jenž se při seoree chronicky nedoporučuje a lékaří neví proč. je to jasné, protože tyto dvě nutrice zatěžují játra!!! Samozdřejmě i alkohol ale ten dlouhodobě nepii proto jej neuvádím…
… bezcukrovou stravu jsem tedy doplnil o dietu v podobě omezení přepálených a tučných jídel. A ekzém začal intervalově a pomalu ustupovat. Zezačátku jsem jej měl ve vlasech v podobě červených fleků. Roky jsem používal head and shoulders s obsahem pyrition zinci ale ten již nefungoval. Po projetí různých odborných studií jsem si prostudoval druhy plísní jenž jsou v ekzémech přítomny a nasadil do vlasů nizoral šampon. před začátkem procedůry jsem vypral ložní prádlo a doteď jej peru obden, protože tam se plísním také líbí. první týden používání nizoralu šampon na vlasy jednou večer každý den nechat působit 5-10 minut, umýt a důkladně vysušit nenechat vlasy vlhké! po týdnu fleky a svědění zmizely a po lupech ani památka, doporučuju ještě udržovací mytí tímto šamponem jednou týdně jako prevence. dále jsem měl seboreu po stranách nosu, tyto místa jsem si dost zničil clotrimazolem, proto jsem následně nasadil excipial U Lipolotio s ureou, který uleví od svědění a regeneruje pokožku, ale nepůsobí proti kvasinkám jenž jsou součástí seborey v hlubší vrstvě pokožky a je hooodně lesklý, tudíž nevhodný do společnosti. následně jsem začal používat dehtové masti od pityolu až k Vitella ictamo se zinkem. lepší efekt než lipolotio. odstraní svědění ale zase pokožku vysušuje a jeho barva je hrozná, člověk vypadá jako syn ředitele vápenky. Nicméně taky nepůsobí proti kvasinkám pouze zápalu folikul v pokožce a předchází akné. Dobrý na akutní zánět seborey společně s lipolotio ale ne ná celkovou léčbu. Prošel jsem pak různými oleji od kokosových, přes třezalkové atd. až ke Kapydermu. Efekt zvláčnující a výživný, ale vhodný až na zdravou pokožku. Zde se dostávám k dražším přípravkům. U nás se nedá koupit ale v sousedním polsku je bez problému k dostání a dokonce za lepší peníz nizoral krém. Ten mi pomohl nejvíc na ekzém na hrudníku a pod nosem, týden denního používání zabilo kvasinky a jeho používání jsem omezil na jednotýdenní udržovací mazání. po ekzému ani stopy. Nevím proč ale nizoral krem nepusobi na místa po stranách nosu. Neumím si to vysvětlit snad jen že jeho obsah ketocanazolu může tuto clotrimazolem podrážděnou pokožku spíše iritovat společně s likvidací plísní mallasezia, proto jsem hledal dál krém na bázi likvidace plísní ale šetrný k pokožce. Našel jsem Bluecap nástupce známého skin capu. Blue cap je ale bez obsahu kortikoidu a dá se používat dlouhodobě. Nejlepší krém se kterým jsem se setkal. První aplikace pálí, to je způsobeno uvolněním histaminu a potvrzením že působí. Bluecap obsahuje pyrithione zinci, ano složka obsažená v šamponu „head and shoulders“ která zabíjí plísně. po týdenním používání je nos jako nový, používám ráno a večer malilinko na prst a pouze na afektovaná místa. To vše za předpokladu zdravé výživy. Poslední krevní testy již OK a játra pouze mírně zvýšené, což je důsledkém oné mononukleozy. Na játra jsem nasadil ostropestřec tobolky třikrát denně po jídle a jako doplněk na podporu a regeneraci kůže k b-komplexu jsem nasadil omegaB3 mastné kyseliny (rybí tuk) další stavební prvek zdravé kůže. Hodlám v tomto systému setrvat, cítím se lépe, mám víc energie, stravuji se vyváženou a pestrou stravou 3-4 krát denně, zahrnul jsem spoustu ovoce jenž bohatě nahradí cukrovinky. Léčba Seborey podle mého názoru nejde vyhrát pouze pomocí jedne ze dvou cest léčby, je třeba bojovat jak vnitřně tak i vnějškem!!! Seborea se dá v některých případech brát jako požehnání a nutno přistoupit k celkové změně přístupu k vlastnímu tělu. Je otázka jak dlouho bych žil při předchozím stylu stravování. Pokud někdo trpí ekzémem znamená to varovnou kontrolku nějakého procesu v těle. který mechanik by řešil opravu auta vytažením červené žárovičky která bliká. Problém je třeba řešit komplexně a co nejdříve. Důležitá je disciplína, cukr je jako droga, šíleně návykový a jeho náhlé vynechání způsobí člověku stavy stejně jako droga, po překonání tohoto období ale člověk vítězí…
Užasný příspěvek pane…jde o to pochopit že to je zoufalé volání těla o změnu, nikoliv touha po kortikosteroidech:-)
Sama mám (měla jsem) seberoické ložiska ve vlasech a občas na pleti, a nevěděla, co s tím a vypadala mi snad polovina vlasů. Po přečtení mnoha zahraničních fór a zkušeností jsem se rozhodla vyzkoušet borax (ne ten v drogerii, chtěla jsem co možná nejčistší - po delším hledání jsem ho koupila od české Fichemy). Plnou lžíci rozpustím v teplé vodě (ve studené jde špatně) a doplním na množství, kterým si smyju vlasy jako poslední umytí. Výsledek - nula ložisek hned po pár umytích. Vlasy jsou krásně jemné na dotek a zdá se mi, že o píď míň padají - zatím používám krátce na to, abych padání mohla posoudit víc. Už jsem si také myla obličej tamponem namočeným do stejného roztoku a výsledek v kombinaci s používáním kokosového oleje se mi zatím zdá dobrý - opět, nepoužívám tak dlouho, ale zatím to vypadá nadějně (použití na vlasech ani na pleti nepálí ani nic podobného, jen pro ty, co by se báli to vyzkoušet). Samozřejmě souhlasím s nutností systematického přístupu, hlavně co se týká stravy a osobně si také myslím, že hlavní paseku dělají kvasinky přemnožené někde v organismu. Každopádně doporučuju nastudovat vše kolem, pokud byste se rozhodli podobnou metodu vyzkoušet, nejsem doktor. Mně osobně se to osvědčuje a cena cca 150 Kč za litr práškového boraxu i s poštovným je v porovnání s tradiční léčbou velmi nízká. (ještě doplním, že jsem se dočetla o výborných výsledcích s použitím boraxu v podobě koupelí na kožní problémy na nohou)
Petr-docela dobrý…
Začátkem listopadu jsem začala jíst podle primal pravidel-žádné cukry, mouka, přílohy (jen zelenina, dýně, řepa..)a po dvou měsících nehezká seborhea v oblasti kolem nosu a úst (ještěže je zima a můžu se po cestě do práce schovat do šály) Co mě napadlo, tak právě ty plísně, protože jsem denně jedla ořechy (kešu, makadamové, mandle..)
Jinak jsem tři roky po tom, co jsem radikálně změnila životní styl-zhubla, hodně cvičím, jím zdravě. Pořád hledám příčinu, kde jsem udělala chybu…(přičítám to stresu z práce)
Sklony k těmto problémům mám… občas se mi na těle objevil flíček, sem tam jsem pozorovala lupy v obočí…, ale nebylo to nic, co bych musela řešit cestou Dr.
Momentálně piju čaj ostropestřec a dávám si kapky Regalen, mažu mastičkou od stejné firmy a uvidíme.
Uvažuji o Excipialu… ten jsem kdysi taky mívala…
Když bych brala v potaz ty plísně, tak mě napadá ještě mastička Ymazol, který mám doma… Ale to zkusím až o víkendu, kdy nejdu do práce.
Kdysi jsem mívala ty lupy v hlavě a pomohl tady zmiňovaný dehtový šampon.
Jsem z toho úplně rozhozená:,(, všichni lidi furt koukají na ty červené fleky, když se mnou mluví.
Tak je to pryč. Dostala jsem vzorek krémů z lékárny. La roche posay lipikar ap +. Do dvou dnů zlepšení a do týdně to zmizelo! Mé pokožce fakt svědčí.