Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Možná je problém v tom, že z nějakého tvého chování, si je tvoje matka jistá tím, že kdybys měla volit mezi ní a partnerem, vybereš si jí. Že jí ani nenapadla varianta, že pokud vám bude takhle okatě dávat najevo, že nejste vítáni, tak že ji taky můžete odstřihnout a uvidí vás jednou v roce na vánoce…
Zakladatelko, tvoje mamka je pěkná vyděračka, bohužel. Kdyby mi moje máma nebo tchýně řekla, že jí mám za návštěvu platit 100/den, odpověděla bych, že si to nemůžu dovolit a tudíž se asi neuvidíme. Kdyby chtěla přijet ona k nám, taky bych jí nasadila cenu
A ta lednička je poslední kapka
Tchýně měla podobné nápady, manžel pracoval nedaleko od ní a jednou za měsíc, když měl přesčasy, tam přespával - večer přišel, zalehnul, ráno si vyčistil zuby a vypadnul, ani tam nejedl, nic. A tchýně prý, kdy jí bude dávat nějaké peníze. No už tam víc nepřespával ![]()
Máš teď svou vlastní rodinu, to musí tvoje máma respektovat. Stejně tak bych jí nedovolila, aby dítě naváděla proti tatínkovi. Prostě se musíš odhodlat a sjednat si pořádek, přeju pevné nervy ![]()
@Z.jev píše:
Zakladatelko, tvoje mamka je pěkná vyděračka, bohužel. Kdyby mi moje máma nebo tchýně řekla, že jí mám za návštěvu platit 100/den, odpověděla bych, že si to nemůžu dovolit a tudíž se asi neuvidíme. Kdyby chtěla přijet ona k nám, taky bych jí nasadila cenuA ta lednička je poslední kapka
Tchýně měla podobné nápady, manžel pracoval nedaleko od ní a jednou za měsíc, když měl přesčasy, tam přespával - večer přišel, zalehnul, ráno si vyčistil zuby a vypadnul, ani tam nejedl, nic. A tchýně prý, kdy jí bude dávat nějaké peníze. No už tam víc nepřespával
Máš teď svou vlastní rodinu, to musí tvoje máma respektovat. Stejně tak bych jí nedovolila, aby dítě naváděla proti tatínkovi. Prostě se musíš odhodlat a sjednat si pořádek, přeju pevné nervy
no to je ono když jí řeknu že nato nemám abych jí dávala za vodu, teplo a elektriku tak mě řekne máš jeho ne? má rodinu tak at se stará at vám dá peníze to jsou vždy její odpovědi a když už pak vybuchnu tak hned proč sem hned nervní proč hned řvu atd.. už mě řekla i že bych si měla dojít k psychologovi že by mě pomohl tak sem se jí jen zasmála a říkala jsem jí že já tam určitě nepotřebuju a nikam nepůjdu že mám svojí rodinu. tenkrát mě volala a začla na mě zase křičet do tel a začla mě vyčítat že sem si vybrala mezi prací a přítelem jsem řekla že to není pravda že sem si vybrala rodinu a že mám dítě a pro mě je dítě důležitý aby bylo se svým tatou a ona že to chápe ale že já musím chápat jí. ![]()
@Anonymní píše:
no to je ono když jí řeknu že nato nemám abych jí dávala za vodu, teplo a elektriku tak mě řekne máš jeho ne? má rodinu tak at se stará at vám dá peníze to jsou vždy její odpovědi a když už pak vybuchnu tak hned proč sem hned nervní proč hned řvu atd.. už mě řekla i že bych si měla dojít k psychologovi že by mě pomohl tak sem se jí jen zasmála a říkala jsem jí že já tam určitě nepotřebuju a nikam nepůjdu že mám svojí rodinu. tenkrát mě volala a začla na mě zase křičet do tel a začla mě vyčítat že sem si vybrala mezi prací a přítelem jsem řekla že to není pravda že sem si vybrala rodinu a že mám dítě a pro mě je dítě důležitý aby bylo se svým tatou a ona že to chápe ale že já musím chápat jí.
Tvoje máma je evidentně manipulátor, který tě chce mít pod dohledem. S tím psychologem to není špatný nápad - zajdi tam, a pak jí to omlať o hlavu ![]()
Nechápu, proč by tvůj partner měl platit tvojí matce za to, že jí přivezeš ukázat vnučku. Zvlášť, když máte možnost být u jeho babičky, jak jsi psala. A já bych té možnosti klidně využila.
Chápu, že je to pro tebe těžké - je to tvoje matka, ale musíš být radikální a stát si za svým. Když to nejde, fajn, ozvěte se, až změníte názor ![]()
@Anonymní píše:
no to je ono když jí řeknu že nato nemám abych jí dávala za vodu, teplo a elektriku tak mě řekne máš jeho ne? má rodinu tak at se stará at vám dá peníze to jsou vždy její odpovědi a když už pak vybuchnu tak hned proč sem hned nervní proč hned řvu atd.. už mě řekla i že bych si měla dojít k psychologovi že by mě pomohl tak sem se jí jen zasmála a říkala jsem jí že já tam určitě nepotřebuju a nikam nepůjdu že mám svojí rodinu. tenkrát mě volala a začla na mě zase křičet do tel a začla mě vyčítat že sem si vybrala mezi prací a přítelem jsem řekla že to není pravda že sem si vybrala rodinu a že mám dítě a pro mě je dítě důležitý aby bylo se svým tatou a ona že to chápe ale že já musím chápat jí.
To je ale podivné uvažování. Proč by ti měl dávat přítel peníze na to, abys jimi mohla platit své matce za to, že k ní jezdíte na návštěvu. Že by si takhle zaplatil každovíkendové peklo u tchyně, která se vás snaží rozeštvat a očkuje jeho dceru proti němu? Velice lákavá nabídka, který chlap by odolal!:)
Zakladatelko, proč tam vlastně za těchto podmínek jezdíte tak často? A proč nebydlíte u přítelovy babičky, když tam by vám spoustu starostí odpadlo? A k matce zajít odpoledne na kafe- případně si přinést vlastní, včetně hrnku, za vodu by vás snad zkasírovat nemusela.
@me2dova píše:
To je ale podivné uvažování. Proč by ti měl dávat přítel peníze na to, abys jimi mohla platit své matce za to, že k ní jezdíte na návštěvu. Že by si takhle zaplatil každovíkendové peklo u tchyně, která se vás snaží rozeštvat a očkuje jeho dceru proti němu? Velice lákavá nabídka, který chlap by odolal!:)Zakladatelko, proč tam vlastně za těchto podmínek jezdíte tak často? A proč nebydlíte u přítelovy babičky, když tam by vám spoustu starostí odpadlo? A k matce zajít odpoledne na kafe- případně si přinést vlastní, včetně hrnku, za vodu by vás snad zkasírovat nemusela.
No já sem jezdím proto že je tu ta cukrárna a na začátku jsem jí slíbila že jí sem budu jezdit pomahat tak nechci bejt za tu mrchu která slíbila a vyprdla se na ně když tu něco zařídily.. já vím v tomto směru jsem hloupá ale mě ta trpělivost určitě dojde brzo protože čekám nato až mě řekne kdy mě dáš peníze na elektriku apod.. tak jí jednoduše odpovím já nato nemám a až našetřím nato abych mohla přijet tak přijedu.. už se ani nedivím mojí ségře která tenkrát zvedla telefon a řekla mamě že sní končí a že tam nebude jezdit a to bydlí kousek nevím co se tenkrát mezi nima stalo mama mě něco řekla ale jak ted nato koukám nevím jestli si to nevymyslela aby ona nebyla ta špatná. tenkrát mě řekla vy se odstěhujte a malou nám tu nechte to mě bylo řečeno několikrát už.. si myslím že se spíš zbláznila..
@Anonymní píše:
No já sem jezdím proto že je tu ta cukrárna a na začátku jsem jí slíbila že jí sem budu jezdit pomahat tak nechci bejt za tu mrchu která slíbila a vyprdla se na ně když tu něco zařídily.. já vím v tomto směru jsem hloupá ale mě ta trpělivost určitě dojde brzo protože čekám nato až mě řekne kdy mě dáš peníze na elektriku apod.. tak jí jednoduše odpovím já nato nemám a až našetřím nato abych mohla přijet tak přijedu.. už se ani nedivím mojí ségře která tenkrát zvedla telefon a řekla mamě že sní končí a že tam nebude jezdit a to bydlí kousek nevím co se tenkrát mezi nima stalo mama mě něco řekla ale jak ted nato koukám nevím jestli si to nevymyslela aby ona nebyla ta špatná. tenkrát mě řekla vy se odstěhujte a malou nám tu nechte to mě bylo řečeno několikrát už.. si myslím že se spíš zbláznila..
jasně že si příběh se sestrou upravila podle sebe ![]()
co ti řekla sestra? mluvila jsi s ní vůbec o tom? a pokud si dělá nárok na vnučku a ty si jdi kam chceš, to je fakt síla… to by asi moje dítě ani mně neviděla, dokud se neuklidní
@zelenaprisera píše:
jasně že si příběh se sestrou upravila podle sebe
co ti řekla sestra? mluvila jsi s ní vůbec o tom? a pokud si dělá nárok na vnučku a ty si jdi kam chceš, to je fakt síla… to by asi moje dítě ani mně neviděla, dokud se neuklidní
se ségrou sem nikdy o tom nemluvila nechtěla jsem se nějak vyptávat nevěděla jsem jestli by jí to bylo nepříjemný.. ale ze začátku jsem se sní taky nebavila ale pak sem jí napsala protože jsem jí řekla co je mezi mamou a jí neznamená že se sní nebudu bavit je to ségra a od tý doby kní jezdíme stojí při nás
Máte to v té rodině nějak našikmo, či co. Máma už léta nepracuje a táta ji živí. Takhle se jí to líbí a chce, abys tak žila i ty. Ale ona neví, že ji třeba táta má plný zuby a až matka jednou půjde do důchodu tak bude zírat. Tenhle vzorec nepřebírej. Ženská se musí umět o sebe postarat, protože nikdy nevíš, co se stane. Jak to máš doma s přítelem matce neříkej, protože ona to použije proti tobě. Důležité je, že ty jsi spokojena se svou malou rodinkou a oba děláte, co můžete. S tou cukrárnou mi to přijde jako trochu nenormální podnikání. Vydělat měsíčně tisíc korun, tak to raději někde ušetřím a budu o víkendech doma s dítětem a přítelem. Jestli je o prázdninách nějaký kšeft, tak to je jiná. Tvojí matce zřejmě nedochází, že máš svoji rodinu a ta je teď pro tebe prioritní a chovej se tak, aby i zůstala, nebo vás matka rozeštve. A zeptej se sestry, jak to bylo doopravdy. Třeba ti otevře oči. Rodiče jsou tu od toho, aby dětem pomohli do života a i nadále byli dětem nápomocni, pokud to bude potřeba. A ne, že si sami porodí sluhy a služky, kteří jim budou sloužit do konce jejich života. Pomáhat se v rodině samozřejmě má, ale přiměřeně okolnostem.
Na cukrárnu, která ti zřejmě nepokryje ani náklady, bych se vykašlala. Maximálně tak sezónní provoz o těch prázdninách a i to bych dobře propočítala, jestli se vyplatí. 1000 korun měsíčně, to ti nezaplatí ani ty cesty tam a zpátky. Mámě bych vysvětlila, žes to zkusila, nefunguje to, výdělky nejsou dostatečné, takže končíš. Jestli ona chce pokračovat je její věc.
A jinak mi to taky přijde, že se tě máma snaží zmanipulovat a vydírat a je si nějak moc jistá, že k ní jezdit nepřestaneš. Asi bych jí rychle ukázala, že se plete.
@Anonymní píše:
No já sem jezdím proto že je tu ta cukrárna a na začátku jsem jí slíbila že jí sem budu jezdit pomahat tak nechci bejt za tu mrchu která slíbila a vyprdla se na ně když tu něco zařídily..
Tvoje máma se chová takhle a ty nechceš být za mrchu?
Ujišťuju tě, že z vás dvou ty ta mrcha rozhodně nejsi ![]()
Na celou cukrárnu se vyprdni, nebo matince řekni, že jí tam budeš jezdit pomáhat, až ti bude platit ![]()
Tvoje matka moc dobře ví, co si k tobě může dovolit a že jí to projde. Jestli se bojíš jí něco říct do očí, tak to udělej jako tvoje ségra přes telefon. Nebo jí napiš mail. Nebo si s sebou vezmi partnera jako oporu, ale už jí tohle chování netoleruj
Takhle nějak to bylo u bráchy - jeho žena furt jezdila za maminkou z Prahy do Ostravy až tam nakonec zůstala, a brácha je ten špatnej, protože neopustil dobře placenou práci v Praze, služební byt který vybavil přesně podle představ svojí (teď už bývalé) ženy, a nepostavil barák na zahradě u tchýně.
Takže si rozmysli, kolik času své manipulativní matce chceš věnovat. Nikdo neříká, že se s ní máš hádat - pokud je zvyklá, že ji živí tatínek, tak jí rád zasponzoruje i prodělečnou cukrárnu ![]()
Za mně rodina jste momentálně ty, partner a vaše dítě. A to je nejdůležitější.
@analoja píše:
Takhle nějak to bylo u bráchy - jeho žena furt jezdila za maminkou z Prahy do Ostravy až tam nakonec zůstala, a brácha je ten špatnej, protože neopustil dobře placenou práci v Praze, služební byt který vybavil přesně podle představ svojí (teď už bývalé) ženy, a nepostavil barák na zahradě u tchýně.
Takže si rozmysli, kolik času své manipulativní matce chceš věnovat. Nikdo neříká, že se s ní máš hádat - pokud je zvyklá, že ji živí tatínek, tak jí rád zasponzoruje i prodělečnou cukrárnu
Za mně rodina jste momentálně ty, partner a vaše dítě. A to je nejdůležitější.
Právě že to všechno vybavení apod.. vše zaplatil táta no. ale jsem říkala kdybych aspon měla peněz z toho dost na uživení tak proč ne. ale aby přítel odcházel jen kvůli tomu že ona chce to vůbec to jsem se sní i kvůli tomu pohádala.. jsem teprve měsíc odstěhovaná tak sem jí říkala bud se stím smíří a nebo ne že mám svojí rodinu ale ona mě asi má zatu malou holčičku který říká co furt má dělat a jak to má dělat.. ale ona si neuvědomuje že už sem dávno dospělá a když jí řeknu že jsem dospělá a mám svůj život tak mě řekne že jsem uplně blbá když sem opustila práci že se to mohlo rozjet že by mě pomohla že bysme jezdily po nábídkách a nabízely že bysme dodávaly.. mě příjde že už hledá aby jsem se vrátila.. ![]()
@Anonymní píše:
Právě že to všechno vybavení apod.. vše zaplatil táta no. ale jsem říkala kdybych aspon měla peněz z toho dost na uživení tak proč ne. ale aby přítel odcházel jen kvůli tomu že ona chce to vůbec to jsem se sní i kvůli tomu pohádala.. jsem teprve měsíc odstěhovaná tak sem jí říkala bud se stím smíří a nebo ne že mám svojí rodinu ale ona mě asi má zatu malou holčičku který říká co furt má dělat a jak to má dělat.. ale ona si neuvědomuje že už sem dávno dospělá a když jí řeknu že jsem dospělá a mám svůj život tak mě řekne že jsem uplně blbá když sem opustila práci že se to mohlo rozjet že by mě pomohla že bysme jezdily po nábídkách a nabízely že bysme dodávaly.. mě příjde že už hledá aby jsem se vrátila..
no, šancí na podnikámí budeš mít v životě ještě hodně - šance na partnerský život s otcem dítěte je teď a opakovat se nemusí ![]()
Prostě si s mámou sedni a popovídej si s ní. Rozhodně jí neříkej, že teď máš novou rodinu, která má předsnost. Máš stále tu samou rodinu, jen do ní patří i dcera a muž. Žiješ ale v jiné domácnosti a tu si s mužem vedete sami.
Jak tu někdo radil, matce vůbec nevysvětluj, jak to doma máte. A striktně se ohraď proti očkování dítěte proti tátovi. Přeci nechceš, aby měla v hlavě zmatek. Matka musí tvého muže přijmout „do rodiny“ i ve svém srdci, pak to bude dobré. Ale pokud ti chce vztah rozbít, aby měla vnučku a tebe pro sebe, musíš se bránit.