Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj.
No hele, deti ti hlidat nemusi. Neni to jeji povinnost, nejsou to jeji deti. Hlidani babickami nepovazuji za samozrejmost.
Ja kdyz chci nekdy pohlidat kluky, taky ma moje mamka spoustu aktivit, taky musim volat alespon 7-10dni predem. Druha babicka jeste pracuje. Proc by si babicka mela menit program podle toho, jak piskaji deti? ![]()
To ze vam do vseho keca, ze si stezuje, ze nevidi vnoucata, to by se mi taky nelibilo. To bych se asi ozvala, ale vy uz jste ji to rekli. ![]()
Radu nemam. Ja ziju podle toho, ze to jsou nase deti, ne deti mych rodicu. Takze 99% hlidani pokryvame sami s manzelem. Prarodice hlidaji ve vyjimecnyh pripadech, napr. vymena oken a malovani u nas doma nebo tak neco.
Tak tchyni proste nekontaktujte a je to. Kdyz vam jen pridelava problemy. ![]()
Příspěvek upraven 14.03.13 v 08:13
Tak předně - dítě je Tvoje a manžela a ona nemá žádnou povinnost vám ho hlídat.
To, že ses rozhodla studovat, je jen a jen Tvůj problém a Ty si musíš zařídit hlídání v době Tvé nepřítomnosti. Ona nemá povinnost vám jakkoliv pomáhat.
Co se týče toho rozvrhu - ano, má právo v důchodu na své zájmy a koníčky, má právo vědět dopředu, kdy by měla hlídat, má právo na výlety, kamarádky, na to zorganizovat si čas sama.
V klidu Ti může říct, že hlídat nebude, nemá čas, prostě cokoliv jiného..A je na vás, jak si hlídání zařídíte..
Neměla by se ale zlobit, když budou hlídat příbuzní z její strany
Když odmítne, dál by se o to už neměla starat, podle mého názoru.
Určitě hlídá(i mamka) zcela zdarma a pochybuju, že hradíš náklady na děti v době, kdy tam nejsi. Max. jídlo, pokud hlídá u vás doma.
Ty ale hlavně řešíš, co si to ona „dovoluje“ mít jiné priority než hlídání vnoučat. Já říkám, že je to v pořádku, není to její povinnost. Problém máte vy.
Upřímně, toto bych já si nikdy nedovolila někomu vyčíst, že raději vyjede na kole, než aby mi pohlídal děti
Děti jsou moje a pořídila jsem si je proto, abych byla s nimi.
Mám z toho pocit, že na jednu stranu ji pomlouváte, ale na druhou stranu jí lezete do zadku, protože ji potřebujete, aby hlídala, když Ty jsi ve škole.
Na tchýni bych se vykašlala, už ji nežádala o hlídání, vše bych zařídila jinak. Co se týče vnoučat, počkala bych, až se ozve ona, že by je chtěla vidět..A podle toho, jestli by se to hodilo v té momentální situaci, tak bych ji pozvala na krátkou návštěvu za dětmi..Ale zase, ona si přijde pohrát s dětmi, NEMÁ povinnost je hlídat, zatímco ty si doděláš resty doma, protože jsi před tím byla ve škole.
A mám pocit, že by to chtělo změnu názvu diskuze, ten diktátor není tchýně, ale Ty, promiň ![]()
Studovat je sice hezká věc, ale vždy je to „něco za něco“..Tak si to hlídání zaplaťtě, pokud to nezvládnete s manželem sami a studovat chceš.
Ani to nebudu cist cely. Nejsem duchodkyne, ale zveda me ze zidle to, ze ma plnej diar, ale uplne v klidku si ho muze preorganizovat - proc myslis, ze muze??? Se mnou jeden cas nemluvila kamaradka, ze ji nehlidam dite. Jeji teorie byla, ze pracuju z domova, a tak si muzu odejit kdy chci, kam chci. WTF??? A ano, prijde mi normalni, ze si s ni musis domluvit hlidani dlouho dopredu, muj bracha ma ve zvyku volat v devet vecer, ze nemaji hlidani na druhy den. To se prece taky nedela.
Já bych s ní vůbec nepočítala a hlídání od ní nechtěla. Jako chápu její aktivity ( asi budu jednou stejná už teď v tom jedu ) Její čas, její volba, já bych s takovou babičkou prostě nepočítala. A to co říká okolo bych nechala taky na ní, stejně si nepomůžeš ona už jiná nebude. Hodně zdaru, neboj, všechno zvládneš i když se ti to teď zdá nemožné a jednou budeš ráda. Buď hrdá a na hlídání se jí vyprdni. Pokus se najít ve svém okolí sousedku, kamarádku, kohokoliv. Já to tak mám a se třema dětma nemám nejmenší problém. ![]()
Kdo si myslíš, že jsi? Proč by si měla tvoje tchýně kvůli tobě přeorganizovávat život?
Nestíhám zíraat, tchýně má s tebou děti, že by měla hlídat? Má krásný důchod, je aktivní, plánuje, pohlídala by, ale chce to vědět dopředu. Bože děkuji ti za holky, děkuji za to, že nikdy nebudu mít snachu, která by snad uvažovala jako zakladatelka.
@terinka4444 Naprosto souhlasím ![]()
A chování babičky - když nehlídá, že děti nevídá atd. Jste vyřešili.
Není to od ní hezké - když ví, že děti ona nevídá, a pak si stěžuje že je nevidí, to hezké není. To je pravda.
A tchýně vám děti udělala? Děti jsou plně na zodpovědnosti rodičů a i kdyby tchýně seděla na těch nehtech celý den tak nemáš právo říct ani žbluňk. Buď ráda, že má i v důchodu spoustu zájmů a aktivit - co by za to jiní důchodci v jejím věku dali ![]()
Při čtení textu jsem se modlila, aby byl můj dosud nenarozený synek gay a nikdy nedovedl budoucí manželku domů.. ![]()
Ani jsem to nedocetla. Myslim, ze je super, ze ma duchodkyne tolik zajmu. Kdybys o me mluvila tonem jako o ni, nepohlidam Ti nikdy. Silne diktatorska mi prijdes Ty ( co to je - zavolam ji, ze ji 15-16.3. dam deti?
na to se snad nic jineho nez " tuuudle" rict neda..)
Příspěvek upraven 14.03.13 v 08:34
Fuj taky se mi úplne ulevilo ze mám holku a nebudu nikdy tchyne pro nějakou takovouto osobu jak zakladatelka. Mít snachu diktatorku to by ještě schazelo:)
Jinak bylo vse řečeno, pokud ti tchyne jako hlídání nevyhovuje, najdi si jine, nejlépe placené. Tam si budes moct diktovat do aleluja.
Tvoje dítě, tvoje zodpovědnost, tvůj problém. Ty jsi se rozhodla studovat, takže bu´d pohlídá manžel, nebo si musíš najmout chůvu. Prarodiče nemají žádnou povinnost vnoučata hlídat.
Jako nadávat na tchýni, že nepohlídá, protože má vlastní program a ještě ji nazvat diktátorem, to je docela síla.
Tak z toho co píšeš by mi nejvíc vadilo, že někde vykládá, že nevidí vnoučata, že vám to doma kritizuje, že je panovačná a zlá, vydírá a že nemůžete dát hlídat děti někomu jinému v rodině. To bych jí řekla na rovinu a vyříkala si to s ní, že nemlůže obviňovat jiné v rodině a že hlídat bude třeba teta, protože ona nemá čas a ať se opováží mít to někomu za zlé.
Jinak babičky opravdu nemají „povinnost“ hlídat děti, z tvého psaní čiší, jak ji máš za zlé, že ty studuješ a ona si dovoluje mít spoustu aktivit a nehlídat vám nějak často. Taky by mě teda mrzelo, pokud by se babička věnovala jen sobě a svým aktivitám a neměla zájem si to trochu omezit, aby aspoň někdy vnoučata viděla nebo pomohla v nouzových situacích. Ale vypadá to, že ona aspoň trochu zájem má, jen si to chce naplánovat dopředu. Musíš se asi smířit s tím, že tchyně není klasická hlídací babička, ale aktivní důchodkyně.
Studovat s dětmi jsi se rozhodla ty, ne ona, tak to musíte nějak zvládnout sami.
Mně třeba moje mamka taky skoro nehlídá, bydlí dál a dojíždět nebo vozit k ní děti nějak často je náročné. Mám ale štěstí na tchyni, která pohlídá ráda. tak jestli máš hlídání u své mamky a v tvojí rodině, tak bych to dál neřešila.
Já si teda na druhou stranu myslím, že zájem o vnoučata a určitá rozumná pomoc v rodině je znakem zdravých vztahů, takže pokud někdo nepomůže vůbec a o vnoučata nemá zájem, tak je to taky špatně. Nemít hlídání a zvládat vše sami není žádná ctnost, ale opruz a prarodiče, co vidí vnoučata jednou za uherák se nejvíc ochuzují sami o dobré vztahy v rodině.
Máš pocit, že si má tchýně sednout na prdel z toho, že máte děti a přeorganizovat si kvůli vám už naplánovaný čas
? Holčičko, ty sis ty děti udělala, tak se o ně taky starej, třeba i to zkouškové bude muset jít stranou, když to nepůjde jinak. Pokud ti její hlídání nevoní, placená služba pro tebe bude jistě řešením.
A uvědom si, jak hanlivě o ní píšeš - nehty, koníčky a podobně. Bože dej, ať tohle jednou nedotáhne můj syn do chalupy.
Jediné, v čem ti dám za pravdu, je to, že nemá nárok si stěžovat, že děti nevídá, pokud je k vám zvána i „jen tak“ a nechodí. Pokud ji zveš jen, když potřebuješ hlídat, pak tu pravdu nemáš ani v tomto.
Anonymně z důvodu, že sem chodí rodina.
Ahoj,
nevím, jak mám dobře zareagovat. Asi budu psát zmateně, tak mi promiňte.
Jezdím v sobotu do školy a s hlídáním to vypadá takto: v říjnu jsme začali a hlídání je ve směs na mé mámě, je ale pracující, naštěstí má aspoň ty soboty volné, tchýně hlídala za tu dobu asi 3×, celkem jsem tam byla 10× + 5× zkoušky. Jde mi o to, přijde vám normální, že si s tchýní musím sednout v lednu a říct jí dopředu na půl roku, kdy nám pohlídá, když sama nevím, jak to bude rozvrh se dělá v půlce února, zkouškové není vypsané dříve jak v květnu, max. v červnu, takže nevím, nic dopředu, a hlavně když mám dr. musím si tam obě děti brát s sebou, protože když jdu třeba na obj po měsíci, ona má diář plný - prosím důchodkyně, co si může čas přeorganizovat, nebo ne? CO je náplní toho jejího času, úterý, středa, sobota, někdy i neděle vycházky s turisty, pondělí, čtvrtek cvičení, pátek plavání, vše má naplánováno na dny, ba co na hodiny, jednou za čtvrt roku lázně týden, někdy divadlo, někdy nějaká výstava mimo město, jinak se angažuje v klubu žen, turistů a já nevím, kde ještě. Žije sama, tak se jí nedivím, že si vyplní čas aktivitami, ale proč třeba tam nechce nacpat i vnoučata? Sama říkala, jak bude jezdit, jak bude hlídat, ale je to hold péče na 100%, to by si zlámala u toho nehty, však je ani neobuje, protože si je nechce polámat, nepřevlékne, nepřebalí. Musí být nachystaní, když už si uráčí přijet, nakrmení, oblečení na procházku, z procházku sléknutí, takže když přijede musím být více ve střehu než jindy, nemohu se spolehnout, že mi je na 100% pohlídá, a já můžu jít dohnat resty v práci doma, na zahradě, nebo něco mimo dům. Jde mi také o to, že když ji navrhuju termín, tak nemá čas, doslova něco mám, musíš to zvládnout sama, nebo musíte to zvládnout s mamkou, pak si na druhou stranu stěžuje, že je ani nevidí, a teď to vyvrcholilo, chlap už jí seřval, že ať nepomlouvá, že nevidí děti, že musí si uvědomit, co sama chce, kam pojede a co vypustí, a ne že přijede jediný den v pondělí, kdy nemá masáže, nehty, cvičení, turisty, plavání, a to do toho si v pondělí naplánuje doktory, takže nám třeba někdy řekne, že to má hektické tento týden a přijede až v pondělí za tři týdny, kde milostivě připravené děti vezme na procházku na dvě hodiny, pak to u nás celé zkritizuje, už mne s tím taky štve, řeknu jí, ať se stará o druhého syna, který po dvaceti letech ve svém bytě je aspirantem na pořad Máte doma uklizeno, chvíli klid pak zase začne, že nic neděláme, že to máme hrozné, to je prádla, co by chtěla 5 lidí, dva dospělý, chlap co si co dva dny bere nové věci, protože je věčně opocený, v létě je to denně. A taky chce kontrolovat náš čas, kde jsme byli, kam jedeme, kdy jsme tam jeli, asi tak sama nám nevolá, vždy nás prozvoní, o víkendu to máme volné, už jí nic ani nechceme říct, je to naše věc, sama nám kolikrát neřekne, že jede tam a tam, a co je mi do toho, že? Tak to beru a chci to naopak. Momentálně je naštvaná, že jsme si dovolili jí říct, že prioritou její jsou aktivity okolo, ať nestěžuje, že nevidí děti, a ona je dotčena, že přece nebude přeorganizovávat doktory, jaké doktory, jsem jí napsala, když potřebuji pohlídat děti v pátek večer do soboty odpoledne? Na to že lžeme, přitom jí před týdnem jsem volala, že 15-16.3 jí dám děti, nebo před měsícem, že jí dám děti 30.3., že nemá čas, že jede s turistama na nějaký mlýn, kde to ještě neviděla, a že neví, že to má hektické, důchodkyně, co se sama postará, přes týden jí nikdy nenadělá bordel, o víkendu přijede jednou za 14 dní třetí syn, taky mu dá přednost před vnučkama, kdyby řekla že si na víkend vezme děti, nebo když jsem jí volala že přijedeme jednou dvakrát třikrát, není doma jede s turistama, po okolí, kde už byla milionkrát. Co s ní dělat? Hlídání si musím vyřídit vždy s mou mámou, nebo po příbuzných z mé strany, protože ty z jejich se jí bojí, aby je neseřvala, co si to dovolili hlídat naše děti, její vnoučata, ale že ona odmítla, že nemá čas, to už nevidí. Každý se raději vyhne střetu s ní, je zlá, panovačná, dovede řečnit, slovíčkařit, vydírá, a ubližuje slovně. Promiňte za výlev, lépe mi však není. Akorát mi ničí nervy, a kolem žaludku mám kámen.