Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No já nevím, ten úvodní příspěvek je napsán fakt nešťastně, ale co mě zaráží, sama píšeš, že když šla dcerka do nemocnice, ty sama jsi se tchýně ani nezeptala jestli pohlídá. Jak ona má vědět, že potřebujete pohlídat a že si to nezařídíte sami? Já mám sice tchýni v pohodě, taky hodně aktivní, ještě i pracuje, ale když potřebujeme pohlídat, tak se ptáme my. Např. máme abonentky do divadla, ona to ví a přesto se nás neptá, kdy máte divadlo, musíme my přijít a zeptat se, jestli pohlídá (měsíc dopředu, aby si podle toho mohla nahlásit směny v práci) a představ si, že taky hodněkrát odmítne…
Přijde mi to, že ji nemůžeš vystát (některý věci fakt přehání, do věcí bych si lízt teda nenechala), ale na hlídání by byla dobrá…
@kate02 píše:
Ale to je přece torchu rozdíl, to, že se člověk postará o rodiče a pomůže jim, když potřebujou by mělo být samozřejmý už proto, že oni ho vychovali, poskytli mu možnost se nějakým způsobem vzdělat atd. Ne že „ty my nehlídáš děti, prdím na tebe“…Co ta péče, kterou ti rodiče poskytli tomu člověku samotnýmu?
Já ti rozumím, ale skutečně si myslíš, že dcera, snacha které nikdo nepomáhá se netěší na to až děti vyrostou a ona si půjde trochu po svém? Nebo se má napřed do úmoru starat o své děti, bez přestání, protože si nezajde nikdy do kina, na nákup s kamarádkou, nemůže se věnovat sobě, chlap pořád v práci a sotva se z toho kolotoče dostane, tak se bude zase starat? Notabene o někoho, komu bylo líto vlastního času
No nevim. To je právě to zpřetrhnutí těch vazeb. To neni ani odplata, ani pomsta. Je to o vztazích. Pokud tchýně nepomůže, neměla by nic očekávat a to už je pak na člověku, jak se zachová.
Všichni tu hájíte tchýni, že nemá povinnost hlídat svá vnoučata. Chápu vás, mám to stejně.
Ale má také snacha právo na odmítání hlídání svého dítěte tchýní? To je přeci to samé, jen obráceně.
Jenže to už většina z vás napíše, že tchýně má právo svá vnoučata vidět a hlídat, když chce. Jenže snacha má přeci právo své děti dát jen tomu, komu chce, ne?
@Anonymní píše:
Všichni tu hájíte tchýni, že nemá povinnost hlídat svá vnoučata. Chápu vás, mám to stejně.
Ale má také snacha právo na odmítání hlídání svého dítěte tchýní? To je přeci to samé, jen obráceně.![]()
![]()
Jenže to už většina z vás napíše, že tchýně má právo svá vnoučata vidět a hlídat, když chce. Jenže snacha má přeci právo své děti dát jen tomu, komu chce, ne?
Já bych to spíše viděla tak, že tchýně když chce - může, ale snacha musí
![]()
@Terezm píše:
Já bych to spíše viděla tak, že tchýně když chce - může, ale snacha musí![]()
![]()
Teď to asi nechápu, promiň.
Jak to myslíš?
@Anonymní píše:
Teď to asi nechápu, promiň.Jak to myslíš?
Tak nějak jak to píšeš. Opačně to nefunguje…Tchýně sice žádnou povinnost k našim dětem nemá, vždy ona bude ta dobrá ať už hlídat chce nebo nechce, protože ona přece nemusí nic. Zato kdyby třeba tchýně chtěla a snacha ne, je stejně špatná snacha…
@Anonymní píše:
Ale má také snacha právo na odmítání hlídání svého dítěte tchýní? To je přeci to samé, jen obráceně.![]()
![]()
Tak pozor, matka neni vylucni diktator a nema pravo rozhodovat o tom, koho dite vidat bude a nebude. Upozornuju, ze stejne tak, jako ma narok vidat deti ze zakona otec, maji ze zakona narok vidat se s vnoucaty i prarodice. Je to stejne soudne vymahatelne a znam pripad, kdy soud urcil navstevy deti u prarodicu, protoze se s nimi snacha nebyla ochotna domluvit.
Teda za mě, snaha má právo odmítnout děti dát tchánovcům, stejně jako naopak tchýně může odmítnout hlídat děti. Pokud matka z nějakého důvodu nechce děti nechat hlídat prarodičema, je to její právo.
Sice je to zvláštní (stejně jako je zvláštní případný nezájem prarodičů), ale za výchovu dětí zodpovídají jen jejich rodiče, jsou to jejich rozhodnutí.
@Ter85 Máš pravdu napůl. Matka a otec mají právo rozhodovat o tom, s kým se dítě bude stýkat, ovšem s ohledem na nejlepší zájem dítěte. POkud tedy myslí, že není v zájmu dítěte se s prarodiči stýkat, mohou to zakázat. Prarodiče se ovšem mohou obrátit na soud, který posoudí nejlepší zájem dítěte a styk s prarodiči může soudně nařídit (umožnit).
Zde citace zákona:
Zákon o rodině v § 27 odst. 4 pamatoval i na vztahy mezi prarodiči a vnuky. Konkrétně je zde stanoveno:" Vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci." Podle současné právní úpravy tedy soud, pokud shledá, že styk dítěte s prarodiči nebo sourozenci je v jeho zájmu, rozvíjí jeho citový život a i jiným způsobem ho obohacuje, má možnost tento styk upravit. Zároveň platí, že stejně jako styk rodiče a dítěte tak i kontakt vnoučat a prarodičů není nutné upravovat soudně (stačí dohoda mezi rodiči).
To není zakladatelka, ale druhý anonym nebo ne?