Štědrý tatínek a nevděčná dcera?

Anonymní
9.3.13 18:22

Štědrý tatínek a nevděčná dcera?

Asi se potřebuju jen ujistit, že nejsem ta nevděčná dcera, ale jen logicky a ekonomicky uvažující a tatínek nemá trošinku rozum :|

Před vánoci jsem musela prodat auto - nebylo na ručení. V předchozích měsících jsem projezdila většinou různými drobnými pojížďkami plnou nádrž benzinu měsíčně. Vzhledem k tomu, že to fakt byly jen nějaké nákupy, sem tam doktor, nějaká zábava, tak celkem drahej špás pro ženskou na rodičáku.
Když můj táta zjistil, že auto je prodané, tak toho hrozně želel (ale ono nešlo jen o ručení, auto mělo 5let a začínalo se pomalu, ale jistě sypat. Například před každým nastartováním bylo potřeba zvednout kapotu a zavrklat určitými dráty na baterii atd, navíc bylo vysoce pravděpodobné, že někdy v budoucnu odejde převodovka, protože jsem s ním jezdila jako začátečník a samozřejmě ji občas trošku potrápila, takže další výdaje a výdaje), nechal si teda vysvětlit, že bylo dobře, že šlo auto do světa, protože by to začal být velký žrout peněz. Nicmně za čas přišel s tím, že mi koupí auto. Jo, to je hezký, kdyby měl tolik peněz, že by koupi auta nepocítil a já měla na benzín, pojistky, údržbu, tak fajn, skákala bych štěstím dva metry do vzduchu. Jenže táta žije víceméně z peněz, které kdysi vydělal, nemá odpracované roky na důchod, vlastní nějaké nemovitosti, ale zkrátka peníze se krátí a z něčeho bude muset ještě třeba deset let žít. Nebo taky 15let… Nebo i dýl.
Argumentovala jsem tím, že není na benzín atd. Prý mi bude platit tu nádrž měsíčně, pojistky, údržbu :zed:
Takže můj nový argument je, že auto nepotřebuju a že ho zkrátka nechci.

Asi už si některé ťukáte na čelo :lol: Jenže, bydlím v hlavním městě. Bydlím tak, že sice musím dojít pár minut na mhd, ale to mě zaveze kamkoliv a u mě dokonce bezbariérově, takže kočárek není problém. Nechávám si zhruba 1× týdně zavézt nákup z tesca, stojí mě to tedy měsíčně cca 300,–, doktorku mám v docházkové vzdálenosti.
Jsem na rodičáku, děti jsou tři. Jen ten počet dětí je trochu složité je vozit mhd, hlavně když chytneme nacpanější spoj, tak je to občas trochu martyrium. Ale zas tolik nejezdíme, nákup přijede ke mě, v okolí máme dost vyžití (hřiště, les, vždy nízkopodlažní spoj nás zaveze na metro, kde je herna).

Auto mi zkrátka přijde hrozně nad poměry a vesměs zbytečné, jo, mám řidičák a pomalu zapomínám jezdit, ale říkám si, že až děti odrostou, budu mít práci, tak si jednou koupím svoje auto, na které budu mít finance, řízení už se nebojím, vím, že budu pak schopná se zase rozjezdit, na začátečníka mi to myslím šlo dobře.
Taky si myslím, že by tátovi ty peníze jednou chyběli. On je hrozně hodný, jsem jediná dcera, procházím velmi nepříjemnou životní situací (rozvod, muž zadlužený), pomáhá mi a vím, že by mi chtěl udělat radost, ale mě po promyšlení celé situace vychází, že by to bylo rozmařilé vyhazování peněz tam, kde to jde řešit jinak. Hlavně peníze budou potřeba jinde, jsem na čtyřletém rodičáku a až spadnu na poloviční sumu, tak začne být celkem krušno a spíš než auto budu potřebovat jednoduše finanční podporu, abych nemusela nastrkat mladší děti do jeslí a jít do práce a mohla s nimi být doma do těch cca 3let. I to je v mé situaci v podstatě dost velký luxus.

A tak si říkám, jestli to třeba celé nevidím já blbě, najednou si připadám já jako ten zodpovědný dospělý rodič a můj tatínek jako bezstarostné mládě, které nehledí na budoucnost. Nadšeně mi tu dnes ukazoval letáky se Škodou Octavia :| Já nemám moc přehled o cenách, ale mám pocit, že je to poměrně drahé auto (dřív jsem jezdila „rejží“, i když takovu lepší :mrgreen: ). A že to zvládnu zkrátka bez auta, protože za ty peníze to nestojí. Neřeknu kdybych bydlela někde na samotě, kde dávají lišky dobrou noc, to bych chtěla mít něco, čím odvezu horečkující dítě na pohotovost, přivezu nákup atd. Ale v podstatě v širším centru velkoměsta, kde je všechno, co by kamanem dohodil, mi to přijde jako zbytečný luxus. A táta vždycky vypadá tak děsně ublíženě, když to odmítnu :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27264
9.3.13 18:25

Jestli má tvůj tatík potřebu platit někomu měsíčně plnou, pojištění a celkově auto, tak se hlásím, protože bez auta bych byla totálně v háji a výdaje mě štvou.
Jinak celkem nechápu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1998
9.3.13 18:26

Tak ja myslim, ze se te snazi jen potesit..a co kdybys mu rekla, at misto auta da penize na knizku pro tvoje deti na studia? Ze to pro tebe bude znamenat vic, nez kdyz ti koupi auto, ktery stejne moc nepotrebujes..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
9.3.13 18:27
@lleennttiillkkaa píše:
Jestli má tvůj tatík potřebu platit někomu měsíčně plnou, pojištění a celkově auto, tak se hlásím, protože bez auta bych byla totálně v háji a výdaje mě štvou.
Jinak celkem nechápu…
:mrgreen: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31290
9.3.13 18:36

Taky by se mi líbilo, kdyby mi někdo dal auto a pak i financoval provoz.
Na druhou stranu, pokud zakladatelka počítá s tím, že zanedlouho spadne s financemi „na dno“, tak by mi asi hodně štvala nová oktávka pod okny a prázdná lednice…

Zkusila bych se táty zeptat, zda by, když má takovou rozdávačnou a chtěl by i pravidelně „platit“, mi třeba nepřispíval na nájem, nebo nedával peníze na knížku dětem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
9.3.13 18:45

Zakladatelko, zkusila jsi to tátovi takhle vysvětlit? Já tě plně chápu (i když já na rozdíl od tebe řídit nechci ani v budoucnu, prostě to není nic pro mě) a kor v tvojí situaci by mi taky bylo líto těch peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.13 18:48
@Mar__tanka1983 píše:
Zkusila bych se táty zeptat, zda by, když má takovou rozdávačnou a chtěl by i pravidelně „platit“, mi třeba nepřispíval na nájem, nebo nedával peníze na knížku dětem…

Toto už se v určité míře děje teď, kdykoliv se vidíme, tak mi strčí nějaké peníze, většinou dvoutisícovku. Peníze schovávám, nosím na účet, ale přeci jen z rodičáku nepoplatím provoz všeho včetně záloh na energie.

Já chápu, že na většinu asi působím jako magor, který by měl nadšeně zavísknout a chytit příležitost za pačesy. Ale mě se to příčí z morálního hlediska, aby mi táta koupil za x set tisíc „hračku“, kterou mi bude ještě dotovat, když on už aktivně peníze nevydělává a jen ukrajuje z vydělaných zásob, které samozřejmě nejsou bezedné.

• Citovat
  • Upravit
528
9.3.13 18:48
@Anonymní píše:
auto mělo 5let a začínalo se pomalu, ale jistě sypat. Například před každým nastartováním bylo potřeba zvednout kapotu a zavrklat určitými dráty na baterii atd, navíc bylo vysoce pravděpodobné, že někdy v budoucnu odejde převodovka

jako že to „auto na rozsypaní“ bylo 5 let staré? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
9.3.13 18:59
@cincula píše:
:think: :think: :think:
máme taky auto 5 staré, sice až v září, ale je jak nové 8o a denné jezdíme :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.13 19:00

@hkac jo, snažila jsem se mu to vysvětlit při první nabídce, to bylo před vánoci a měla jsem pocit, že tím jsme to smetli ze stolu jako uzavřenou věc a teď přišel, jako bychom o tom ani nemluvili, navíc předtím to byla nabídka auta z druhé ruky z Německa, že je to výhodné a teď už se bavíme o zbrusu nové octávce. Kdyby to on finančně nepocítil, tak neřeknu, ale já vím, že peněz má tak akorát, postavil si velký barák, který samozřejmě potřebuje údržbu…
A teď ještě dcera, která má kupu dětí, manžílek se jí zadlužil a není schopen svoji rodinu ekonomicky zajistit a vlastně se musí postarat i o nás, aspoň dokud jsou děti fakt malinký. :?

• Citovat
  • Upravit
25324
9.3.13 19:01

Jinak, tatínkovi bych nebránila v pomáhání, financování auta.
Hlavně, jestli zakladatelka má 3 děti.
Naopak bych byla ráda za pomoc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.13 19:03
@cincula píše:

dobře, to je možná trochu přehnané, zkrátka spíš auto, které začne potřebovat častější údržbu automechanika. Už teď to furt byla nějaká těsnění, gumičky, pak ty kábly, támhle něco klepalo a každá návštěva automechanika něco stojí. Pro mě je teď i tisícovka sakra velký peníz. A je to tisícovka, kterou potřebuju jinde a ne ji cpát do auta, které pomalu, ale jistě stárne.

• Citovat
  • Upravit
4197
9.3.13 19:20

Zakladatelku chápu. A v hlavním městě opravdu není auto vůbec potřeba, MHD tam máte jistě lepší než u nás na maloměstě. Tady bych byla bez auta vyřízená. A chápu Tě i morálně, že nechceš, aby vám tatínek takový dar dával. Naši mi, když mě partner opustil, a já zůstala se synem sama, koupili auto. Dodnes tím jezdím a dodnes mi to je blbý… Není to spíš tak, že tatík je milovník aut a chce si tak nějak udělat radost sám a v těch autech se vyžívá je vybírat a koukat po nich?
Já teď pozoruju mého manžela, na nové auto nemáme, ale on sedí hodiny u netu a furt nějaké vybírá (přitom ví, že žádné nekoupíme), ale asi jako chlap na to nějak potřebuje čučet. Zase lepší než aby koukal na nahatý ženský : )) takže si tak kouká a sní si u toho, že si jednou auto koupíme a relaxuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
9.3.13 19:28

Pro mě je teda tvůj otec docela exot. Ne tím, že ti chce pomoct, ale protože pokud se v mém okolí vyskytují podobně neprakticky uvažující osoby, jsou to bez výjimky ženské. Chlapa podobného založení snad ani neznám.
Ty ho znáš nejlíp. Pokud na tvoje logické argumenty neslyší, zkus vymyslet jiné, které pochopí snáz. Škoda, že se řídit nebojíš, teď by se trocha strachu jako důvod hodila. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
9.3.13 19:28
@Anonymní píše:
Toto už se v určité míře děje teď, kdykoliv se vidíme, tak mi strčí nějaké peníze, většinou dvoutisícovku. Peníze schovávám, nosím na účet, ale přeci jen z rodičáku nepoplatím provoz všeho včetně záloh na energie.Já chápu, že na většinu asi působím jako magor, který by měl nadšeně zavísknout a chytit příležitost za pačesy. Ale mě se to příčí z morálního hlediska, aby mi táta koupil za x set tisíc „hračku“, kterou mi bude ještě dotovat, když on už aktivně peníze nevydělává a jen ukrajuje z vydělaných zásob, které samozřejmě nejsou bezedné.

Proč jak magor, naopak, na mne působíš velmi zodpovědně. :palec: Taky bych si nenechala kupovat auto od kohokoli, u koho vidím, že my ty peníze jednou budou chybět. Jak tu někdo psal, řekni tátovi to, cos psala v úvodním příspěvku, jistě to pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová