Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tam jde hlavn o tu dobro vůli mezi lidmi. Pokud o mě bude jednou moje snacha smýšlet tak, jak to dělá zakladatelka a bude se takhle vyjadřovat na mou adresu, tak ať mě raději do toho domova důchodců šoupne. Nechtěla bych být s někým, kdo mě nemá rád.
@Virginia píše:
Příliš to vyhrocuješ. Ano, oni mě vychovali, já jim to vrátím, vidím, že potřebují pomoc. Stejně tak, má-li rodina malé děti a občas tu pomoc taky potřebuje, zdá se mi přirozené, že tu pomoc může prarodič poskytnout. Nikoli ze strachu, ze ho potom šoupnou do domova důchodců, ale proto, že je to normální a přirozené, takováto pomoc mezi generacemi. Vždyť to tu je co svět světem stojí. Starší, co už neměli sílu makat na poli hlídali malý děti a mladá žena s mužem pracovali. Vždycky to tak bylo.
Nezdá se mi, že je ku prospěchu kohokoli, když se snaží tyhle staletími prověřené tradiční vazby nějak přeonačit.
Já myslím, že mi rozumíš, co jsem tím chtěla říct.
já tě chápu, u nás to funguje v podstatětak jak píšeš. Mojí babičce pomáhala s dětma prababička, mojí mamce pak moje babička s prababičkou, mně teď když potřebuju, pohlídá moje mamka s babičkou, ale oba kluky jim nechávám nerada (protože když mají svůj den, dají zabrat i mně
), jednoho docela i jo, ale i tak po nich třeba nechci, aby si kluky braly ven… Pro ně je to pro obě už dost náročný a na mamce vidím, jak je po tom hlídání vždycky vyřízená… ![]()
Pro mé je prostě něco jinýho to, že člověk si chodí zaplavat, jede na výlet s důchodcema na kafčo někam… Nebo když mu dám na dva dny na starosti ty svoje dva raubíře…
Prostě i vidím, že moje mamka řeší při hlídání mnohem víc věcí než já, aby něco neudělala blbě, aby si kluci neublížili… To já už tak moc neřeším, prostě to beru tak, že občas se rozplácnou, mají modřinu nebo bouli… Ale ona si to pak ještě měsíc vyčítá… ![]()
Prosté ten úvodní příspěvek byl hodně nešťastně napsanej, že jsem ho přebrala tak, jak jsem ho přebrala…
Mě taky mrzí, že tcháni k nám moc nejezdí, musíme my k nim, kluci je nevidí zas tak často… Ale beru to tak, že tchyné vychovala 4 děti, jedno ještě musí vychovávat, pracuje, tak to prostě není pro ni úplně jednoduchý…
Ta by zas na kluky tu energii ješté i měla, ale zase nemá tolik času a roli hraje i ta vzdálenost… ![]()
No ty seš,,hustá,, ![]()
Být tvoje tchýně, tak s tebou vymetu jako s koštětem…děti jsou vaše, takže když chceš školu at hlídá manžel, nebo nestuduj..
Co dělá tchýně ve svém volném čase, po tom vám není vůbec nic..
peggy.sl přečti si tu diskuzi celou a pak si teprve udělej obrázek od A až do Z.
A hlavně já svou tchýni nikde nepomlouvám po celém příbuzenstvu, jako ona nás, je mi jedno, kde je, co dělá, tak proč se do nás pořád tak s..e
A že to vyventiluji zde, proč ne? Než zajít k psychologovi, když nemám jinak hlídání, de facto.
Napíšu ještě jednu věc, ať si ten obrázek ucelíte. Starší měla úraz, šla do nemocnice, byla tam sama, protože manželovi a mé mámě nedali v práci dovolenou. Ptala jsem se její sestry mohla bych tam u ní mladší nechat, ať není sama starší v nemocnici, řekla, že raději ne, že by babička zuřila. Sama babička se nezmínila ani o tom, že by si něco odpustila, ani v této vážné situaci, ani ji to nenapadlo a já se neptala, protože se vnucovat nehodlám. Jak tu některé píšete - to by byla drzost chtít po ní, aby zrušila vycházky s turistama po okolí, kvůli vážnému úrazu dcery, že?
Třeba se na to hlídání necítí a bojí se té zodpovědnosti za dítě. Třeba by to ani nezvládla. Někdo si odbyde mateřství a poté s stává opět "nemateřský " typ. Podle toho, co píšeš, je tchýně společenská, stará se o sebe, má se ráda, no tak se jí do toho svého životního plánu prostě tvoje děti nehodí. No a co. Třeba tuší, že ji nemáš ráda, tak s tebou nechce mít nic společného a pomoct ti ani nechce. To se pozná i beze slov, jak to s druhým člověkem máme.
@Anonymní píše:
Napíšu ještě jednu věc, ať si ten obrázek ucelíte. Starší měla úraz, šla do nemocnice, byla tam sama, protože manželovi a mé mámě nedali v práci dovolenou. Ptala jsem se její sestry mohla bych tam u ní mladší nechat, ať není sama starší v nemocnici, řekla, že raději ne, že by babička zuřila. Sama babička se nezmínila ani o tom, že by si něco odpustila, ani v této vážné situaci, ani ji to nenapadlo a já se neptala, protože se vnucovat nehodlám. Jak tu některé píšete - to by byla drzost chtít po ní, aby zrušila vycházky s turistama po okolí, kvůli vážnému úrazu dcery, že?
Kdybys byla se starší v nemocnici, můžeš mít mladší u sebe ![]()
@Anonymní píše:
Když to máš těžký. Po tom, co jsi napsala v úvodním příspěvku se nemůžeš divit tady těm reakcím. Tam to fakt bylo jen o tom, jak je tchýně špatná a ty jsi v podstatě chudák, když ti nechce hlídat děti. Kdybys to napsala hned od začátku z obou stran, tak by i ta diskuse podle toho vypadala ![]()
Já jsem na tvojí straně
Když tchýně nikdy nemá čas na pohlídání, ale sama si diktuje kdy vy musíte mít čas na její návštěvy a ještě, že jí děti musíš obléct, svléct, připravit a rozhodně od nich neodejít, protože by si mohla zlomit nehet při obuvání
No, točilo by mě to taky
Jsem alergická na podobné chování, že tchýně si stěžuje, že vnoučata nevídá, ale zároveň si na ně neudělá čas a když náhodou ano, tak se mají všichni posadit na prdel, že dorazila
Tchýně jsou taky jenom lidi, klidně ať nehlídá vůbec, když nechce, ale když není vstřícná ona, nechápu proč by se musela snacha přetrhnout
Koníčků ať si klidně užívá, ale když vidí, že rodina potřebuje pomoct a vykašle se na ně kvůli turistickému výletu, tak pak přece nemůže počítat s tím, že až bude potřebovat pomoct ona, tak se všichni nadšeně pohrnou. Věk není zásluha. Podle mě nejde o hlídání jako takové, ale o určitou solidaritu v rodině. Takže když si tchýně stěžuje, že málo vídá vnoučata a není schopná OBČAS přizpůsobit svůj program, tak to nemůže chtít ani po ostatních, takže bych se jí na nějaké diktování návštěv vykašlala a jela si podle svého, stejně jako ona. A tak kde tě pomlouvá, že nevidí vnoučata bych jim klidně povyprávěla, že jsou jí přednější turistické výlety. Však je to pravda ![]()
Proč bych jí měla mít ráda, když mi od začátku jen ubližovala, že jsem neschopná, blbá, líná, vykládala celému příbuzenstvu, to vím od strýce - a říkal mi, že to není pravda, ale že ona žárlí, nevím tedy na co, že syn tráví více času se mnou než že s ní, to je dle mne přirozený vývoj věci, no ne? Už dříve trávila spoustu času svými aktivitami, a že její syn jí neposlouchal, co má dělat a kde má být, tak měla vztek, proč do toho kecat dětem, když si sama dělám, co chci ![]()
@rozmary jenže já se na to ptala, a nešlo to, měli plně obsazeno, a ještě nějaké stěhování oddělení. Situace fakt na draka
Když byla dcera sama v nemocnici, proč si manžel nevzal ošetřovačku, aby tam mohl být s ní?
Nemusí si přece brát dovolenou.
@Virginia Vidím to stejně. Někdy mi přijde, že lidi jsou čím dál individualističtější a vztahy v rodinách pak ochlazené a horší, každý si má pomoct sám, nestarat se druhé, nezajímat se, jestli třeba ten druhý opravdu nepotřebuje s něčím pomoct, v což se počítá i hlídání dětí. taky mi vadí takové ty řeši, udělali jste si děti sami, tak se starejte sami.
A ta pomoc mezi generacemi je přeci prospěšná pro všechny, vnoučata potřebují do svého života i prarodiče a ne je vidět jednou za pár měsíců, pak jsou to pro ně spíš cizí lidé. I od prarodičů se mohou spoustě věcí naučit, záískat respekt ke starším lidem, ty společné zážitky jim už nikdo nevezme.
Já mám teda skvělé babičky, pomáhají nám, já zas pomůžu jim. Nemůžu si stěžovat a fakt nezávidím těm matkám, co si to radši oddřou samy, nebo mají tu smůlu na prarodiče co se nestarají a nezajímají.
Já jsem takové vztahy taky nechtěla, ale už jsem tu na nějaké diskusi psala jak jsme to s ní měli, holkám třikrát do měsíce naslibovala výlety, zoologickou, aquáče a nikdy v životě je nikam nevzala, holka doma pořád brečela a ptala se kdy už konečně pojede s babičkou na ten a ten výlet, dlouho jsem se snažila vysvětlovat, že babička asi nemá čas, ale když ten čas nemá pořád a pak když přijede jen na kafe slibuje další výlety které se nikdy neuskuteční, to už nasere. Když jsem jí kvůli tomu něco řekla, ať neslibuje, že mi pak doma holka brečí, tak mi řekla, že chce mít taky svůj život a má svejch starostí dost.
Jediné co jí vždycky zajímalo, kolik vydělá její mladší syn, kde co zase vyvedl a přála mu kriminál, to samé jí zajímalo o mém muži, kolik vydělává, kolik platí alimenty, kde máme půjčky atd. prostě jí zajímali jenom prachy, na holky se zeptala zřídkakdy a mě přestalo bavit dělat prostředníka mezi ní a jejíma synama, takže jsem převedla notu vždy na jiné téma, ale ona se stále vracela k tomu, jaký jsou její synové parchanti a potřebovala je se mnou sdrbnout, což já jsem prostě dělat nechtěla, tím to zhaslo, nepodávala jsem informace, tudíž jsem pro ní už nepotřebná.