Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Miarei píše:
Wiollo říkám si jaký je rozumný důvod pro pořízení dítěte![]()
IMI pozvu ji na hromadnou oslavu narozenin v březnu (cca 5 ročních dětí), kde bude dělat hlavní chůvu
Zítra ji zkusím navrhnout, at si udělá z legrace malý tréning a nařídí si mobila na vztávání každé dvě hodiny, pokaždé když vstane at jde do kuchyně, napíše čas a pak jde zase spát. Zádné spaní přes den, žádné dlouhé spaní o víkendu.Týden by mohl stačit
Miarei, ty to bereš hrozně hlavou. Šestnáctiletá holka to přece nebere rozumově, ta to bere srdcem, emocemi. Na „večírky“ s bandou dětí se ti vykašle, na tréninky nanečisto taky - si řekne, že pro vlastní to udělá, ale jen tak to zkoušet nebude…(teda to bych si řekla i já teď
)
A rozumný důvod? To už jsem naznačovala - pokud je vaše rodina neúplná, tak možná touží po vlastní, kde bude máta, táta, dítě, kde bude mateřská láska (byť směrem od ní k dítěti, ne k ní od matky). Já nevím, jen hádám.
Dyť si vem, kolik je tu diskuzí, kdy holčina řeší, zda si pořídit další (2. či 3. dítě), i když mají hluboko do kapsy, ona na RD, chlap s nejistou prací… A taky to neberou zrovna rozumem, ale prostě touží po dalším dítěti.
Promluvila bych s ní, jak si představuje svoji budoucnost a proč. Proč to chce hned teď, proč je pro ni problém počkat. Ok, bude mít dítě a co dál? Kde budou bydlet, z čeho budou živi, co bude za 5 let, za 10 let? Nesoudit, nekritizovat, jen chtít slyšet, jak to má „vymyšlené“. Bavit se s ní jako s dospělou, ukázat jí, že ji respektuješ, třeba pak spíš bude chtít slyšet i tvůj názor…
Wiolla píše:
Miarei, ty to bereš hrozně hlavou. Šestnáctiletá holka to přece nebere rozumově, ta to bere srdcem, emocemi. Na „večírky“ s bandou dětí se ti vykašle, na tréninky nanečisto taky - si řekne, že pro vlastní to udělá, ale jen tak to zkoušet nebude…(teda to bych si řekla i já teď)
A rozumný důvod? To už jsem naznačovala - pokud je vaše rodina neúplná, tak možná touží po vlastní, kde bude máta, táta, dítě, kde bude mateřská láska (byť směrem od ní k dítěti, ne k ní od matky). Já nevím, jen hádám.
Promluvila bych s ní, jak si představuje svoji budoucnost a proč. Proč to chce hned teď, proč je pro ni problém počkat. Ok, bude mít dítě a co dál? Kde budou bydlet, z čeho budou živi, co bude za 5 let, za 10 let? Nesoudit, nekritizovat, jen chtít slyšet, jak to má „vymyšlené“. Bavit se s ní jako s dospělou, ukázat jí, že ji respektuješ, třeba pak spíš bude chtít slyšet i tvůj názor…Dyť si vem, kolik je tu diskuzí, kdy holčina řeší, zda si pořídit další (2. či 3. dítě), i když mají hluboko do kapsy, ona na RD, chlap s nejistou prací… A taky to neberou zrovna rozumem, ale prostě touží po dalším dítěti.
Napsala jsi to moc hezky ![]()
Myslím si to samé jako ty ![]()
A rozumný důvod? To už jsem naznačovala - pokud je vaše rodina neúplná, tak možná touží po vlastní, kde bude máta, táta, dítě, kde bude mateřská láska (byť směrem od ní k dítěti, ne k ní od matky). Já nevím, jen hádám.Dyť si vem, kolik je tu diskuzí, kdy holčina řeší, zda si pořídit další (2. či 3. dítě), i když mají hluboko do kapsy, ona na RD, chlap s nejistou prací… A taky to neberou zrovna rozumem, ale prostě touží po dalším dítěti.
Tak já jsem otěhotněla v 16ti. Zapomněla jsem si antiko na intru a odjela domů, no a tam…však víte
láska je láska
„mi se přece nemůže stát abych byla hned v tom“ no…a byla jsem ![]()
Citovala jsem Wiollu protože jsem taky měla rozpadlou, nefungující rodinu a první na co jsem myslela, byla ta KONEČNĚ ÚPLNÁ A FUNGUJÍCÍ RODINA! Jojo, zprvu to klapalo, chodila jsem s tím klukem od 14ti, ale potom se začal měnit
A „sranda“ byla, že jsem když měl malý půl roku otěhotněla znovu, ale přes antiko!!!! Tak jsem se objednala na potrat
No dopadlo to tak, že je mi 25let, mám 2 zlobidla- 6 a 7 let, vychovávám je s jiným taťkou. Jsem úplně normální maminka. Ale pokud se na to dívám zpětně a NE srdcem, tak by bylo MNOHEM lepší pro mě i pro ty děti, kdybych je neměla tak brzo. Tak ať si to radši rozmyslí, ale je to jen a jen na ni a ty, i kdybys do ni hustila sebehorší informace. Ono taky hodně záleží jak je vyspělá psychicky, jestli bere dítě jako něco roztomilého, nebo jako člověka, co časem nebude roztomilý uzlíček, ale pěkně protivný puberťák, např.
Pettulle píše:
Vezmi ji na víkend k sobě a řekni, že se o vše bude starat ona a že ty budeš jen jako dohled a nic nedělej, jen jí říkej co je špatně a myslím si, že si to rozmyslí a ten její přítel, no taky bych takhle mladý holce ten vztah neschvalovala, ale co se dá dělat že jo, ale aspoň on by mohl mít rozum! Co si promluvit i s ním?
Sepsalas, co jsem chtěla napsat i já. Aspoň ten chlap má mít rozum…
![]()
ale jestli ji bude ted v unoru 17 tak kdyz se chteji zacit snazit az od rijna tak se miminko narodi az v 18 a taky se nemusi zadarit hned … ja jsem se taky sekla absolutne jsem nepremyslela nad tim jak budem miminko zivit kde budeme bydlet …no proste otehotnela jsem v 17 kdyz mi bylo 18 a 4 mesice tak se mala narodila a to mi jeste ve finale nechal kdyz jsem byla ve ctvrtym mesici tehotenstvi takze nebyt mami ktera me sice uz na zacatku posilala na potrat tak bych to nezvladla bydlela jsem u ni a jeste nas zivila protoze z matersky 3500 se toho opravdu moc nedalo ...... nasla jsem si pritele ted uz manzela malou ma napsanou na sebe … poridily jsme si jeste spolu chlapecka ted uz mi bude 31 minuly rok se mi podarilo jeste jendou otehotnet moc jsem si prala jeste holcicku ale bohuzel ve 23 tydnu miminko umrelo .......... takze co si z toho vzit mozna jsem byla mlada hloupa a bez pomoci bych to nezvladla … ale ted kdyz uz mam sve bydleni a penize tak to proste nevychazi takze tezko rict jestli je to hloupost nebo ne mozna je lepsi mit miminko driv nez treba nikdy
omlouvam se za roman … rozhodne jsem si parkrat rekla ze jsem mela pockat ale jsem stastna ze ji mam
Jasněže člověk, když už to má za sebou, tak si řekne, že mohl mít víc rozumu, ale že je za to dítko rád a miluje ho.
Ovšem třeba toto co píšeš, je typicky adolescentí nevyzrálý postoj, resp. nedomyšlený výsledek:didafifa píše: …takze nebyt mami ktera me sice uz na zacatku posilala na potrat tak bych to nezvladla bydlela jsem u ni a jeste nas zivila protoze z matersky 3500 se toho opravdu moc nedalo ......
Prostě já chci dítě, teď hned, všichni si z toho třeba sedněte na prdel a pak mě tahejte z průseru…
Vůči tvé mámě neskutečně sobecké (ale to ty uričtě teď už víš
).
Proto si myslím, že by zakladatelka měla se sestrou mluvit jako s dospělou a chtít od ní slyšet, jak to má dospěle a zodpovědně vymyšlené. Zaujmout prostě potoj: Ok, dělej si co chceš, jsi téměř dospělá, já ti do toho mluvit nebudu, ale pak mi nechoď domů brečet…!
jj uz to vim nekolik let
............ ale ver mi po tom co se nam ted stalo tak i mama rikala ze by se radsi o me zase takhle starala nez tohle ..........moje mama je proste uzasny clovek a vim ze ja bych pro svou dceru udelala to samy …stat se to muze sobecky bylo jen to rozhodnuti za kazdou cenu to miminko mit ..... ale zase na moji obranu s pritelem jsem byla dva roky bylo mu dvacet a praci mel a dobre placenou kdybych cekala ze me necha tak bych do toho nesla … ale je spoustu pripadu ze se proste nekdo dostane do krize a tu pomoc potrebuje
didafifa píše: … ale je spoustu pripadu ze se proste nekdo dostane do krize a tu pomoc potrebuje
To je samozřejmě svatá pravda! ![]()
Já si jen myslím, že by člověk mě předcházet tomu, aby se do takové situace dostal.
No a u vztahu takto mladých lidí se dá spíš čekat, že to nedopadne, než že ano, ne? To jsou vzácné výjimky, kdy to z adolescentní lásky přetrvá na trvalou lásku až do důchodu… ![]()
V tom se podle mě hodně liší uvažování 16-ti leté holky, která si myslím, že potkala tu pravou jedinou skutečnou lásku na celý život (no možná ano, ale spíš ne) a dospělé ženy, která si klade otázky: Je to ten pravý? Vydrží nám to? Bude dobrý otec? Je to dobrý nápad si s ním pořídít dítě? Jak to zvládneme?
(No i když i v pozdějším věku nemusí ženská nutně používat hlavu a být rozumná, že? Jen je to jaksi pravděpodobnější, že by mohla…
)
Holčiny všem moc děkuji za rady a typy. Všechno si to v hlavě sešroubuji a něco vymyslím. Nemůžu jí nechat takto zbabrat si život. Vždyt co by z ní bylo? ![]()
Ona mi argumentuje mamčou, že mě měla v 18ti (chyby bylo jí 19, dodělávala si výučák, měla za sebou rodinu, protože otěhotněla náhodou a chlap se ukázal jako grázl) a že i já jsem otěhotněla neplánovaně (jenže mělo bylo 24, bydlela jsem sama, byla jsem soběstačná a brala 21papírů, chlap se k tomu obrátil špičkově a i on má tak nějak dobře placenou práci, hlavně stálou)
Za pár dnů má narozky, tak jí stáhnu z netu pořady, které vysílá MTV 16 a těhotná, Náctileté maminky. Tohle by ji mohlo trošku otevřít oči
no at je to jakkoliv tak nekdo o proste zvladne v 18 a nechybimu to radeni nekdo to nezvladne ani ve 30 je to individualni jinak si myslim ze opravdu by s ni mela promluvit jako s dospelou at ma ta holcina pocit ze se tak rozhodla sama
Miarei píše: ..Ona mi argumentuje mamčou, že mě měla v 18ti (chyby bylo jí 19, dodělávala si výučák, měla za sebou rodinu, protože otěhotněla náhodou a chlap se ukázal jako grázl) a že i já jsem otěhotněla neplánovaně (jenže mělo bylo 24, bydlela jsem sama, byla jsem soběstačná a brala 21papírů, chlap se k tomu obrátil špičkově a i on má tak nějak dobře placenou práci, hlavně stálou)…
No vidíš, dostáváme se „k jádru pudla“.
Vidí tedy příklad v rodiině, jen si to v té hlavince neposkládala úplně dobře. Teď je jen na tobě, jak to s ní rozumně probereš.
Ad tvoje máma = zeptat se mladé: A myslíš, že to tak chtěla? Že kdyby měla možnost volby, že by nevolila jinak. Šlo o průšvih, ze kterého ji pomohla vytáhnout rodina - to je ok.
Ad ty = to přece nemůžeš srovnávat. Já měla dokončená studia, byla jsem starší, měla jsem stálou práci, měla jsem něco našetřeno. A navíc i tak to nebylo plánované…
Jenže ty chceš dítě naprosto plánovaně! I v situaci, kdy nemáš dodělanou školu, úspory nemáš, nemáš stálou práci a s nedodělanou školou možná ani mít nebudeš? Jak si vlastně představuješ svůj život s dětmi? Že tě bude mužskej živit? Že ti budu já pomáhat? Ano, kdyby to byla „nehoda“, tak se přetrhnu, abych ti pomohla. Ale pokud je to tvá vědomá volba, tak by ses měla spolehnout jen sama na sebe (a přítele)… Zvaž to dobře. Nic ti neuteče, máš před sebou cca ještě 60 let života (průměrný věk ženy v ČR je 74-76 let). ![]()
na MTV běžel pořad- náctileté těhotné a maminkou v 16ti. Sice už by byla starší, ale jsou to zajímavé díly ![]()