Šetříte, nebo si užíváte ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
24.9.19 09:48
@Anonymní píše:
Tak my ze stejného příjmu ušetříme měsíčně tak 20tis. na spořící účet, ale dalších cca 5tis. nám jde do dlouhodobých spořících produktů. A to se moc neomezujeme, ale je fakt, že nás třeba opravdu nebaví chodit do restaurací nebo večer na víno (radši si koupíme dobrou lahvinku a uvaříme si něco dobrého na chalupě), nekouříme a nepotřebujeme super telefony apod.
Momentálně spíš šetříme, protože budeme muset opravit nemovitost, ale zase nešetříme tak, že bychom nejeli na výlet nebo na dovolenou (na to nám zbývá dost). Šestinásobek nezbytných měsíčních výdajů (což je u nás tak 200tis.) beru jako nedotknutelnou rezervu. Nad rámec toho šetříme něco dětem, něco na ty opravy, něco na krátkodobé a střednědobé výdaje (spotřebiče, auta), a pak máme to dlouhodobé spoření (na důchod) - tam už taky pár set tisíc mít budeme.

3 skolni deti. Manzel jezdi daleko do prace, kouri. O vikendech vylety.
Opravujeme barak a sobe i detem koupime kvalitni boty a obleceni. To bude nejspis nase cerna dira.
Takovydle prijem mame 2 roky. Takze proste zatim se kupuji veci, ktere jsou potreba.
Rezervu mame 10 tisic. :nevim: a uprimne? Nejak me to netrapi. Vzdy se to da nejak vyresit.
Na dovolenou nejezdime. U more jsme nikdy nebyli. Manzel stejne nema pres leto dovolenou. A radsi dam ty penize do baraku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.9.19 09:52
@Anonymní píše:
Je mi 35 let, v posledním ročníku VS jsem začala pracovat a za pár let našetřila tolik, že jsem si mohla koupit byt v praze kdy jsem na drevo dala čtvrtinu ceny, zbytek je hypo. Ted ho pronajímám s tým, že hypo se platí z podnájmu a za 20 let bude splacen a budu mít nájemné jako přilepšení k důchodu. I když rozhazuji hodně tak mám dobrý plat a podařilo se mi od koupi bytu našeřit ještě i na rekonstrukci rodičovského domu a chaty, to začnu dělat příští rok, naštěstí jsem našetřila tolik abych nemusela brát pujčku. Takže pokud vše klapne ok, tak už vše co v budoucnu vydělám bude jen na zábavu, max něco málo začnu odkládat na rekonstrukci bytu co bude určitě za 10-15 let potřeba. Jinak si klasicky spořím v důchodovém spoření a pak tedy odkládám když něco zbyde z výplaty. Když se snažím a fakt platím jen jídlo a bydlení, pak měsíčně bych mohla v klidu odložit cca 28 000, ale to se mi nechce a chci si ty penize i užit - neřešit jestli si mohu koupit lepší jídlo nebo oblečení co se mi náhodou v krámě zalíbí - tak jsem ráda když se mi podaří odložit tech 13-15 tisíc.Příspěvek upraven 24.09.19 v 09:49

Ses od prirody takovy typ.
Moje segra je muj pravy opak. Skudli, skudli. Od malinka. To ja si za to vzdy neco koupila.
Muj manzel taky neni sporivy typ.
My si rekneneme, vydelame si na to, proc bychom si to nekoupili :nevim:
Jo bylo by dobry mit nasetreno 100 000 Kc jako rezervu. Bohuzel se mi to jeste nepodarilo. Vzdy do toho neco vleze :mrgreen:
Bydlet v byte, setri se lip.

• Citovat
  • Upravit
14106
24.9.19 09:54

Snažíme se o obojí. Teda já se snažím šetřit. Šetřit něco chlap, tak nic neušetří, takže já se teď pokouším šetřit tu magickou půlku platu, plus na dovolenou. :mrgreen:

A zrovna jdu zakládat obálku na „let balonem.“ Takže šetřím, aby si dítě užilo. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
24.9.19 09:57

Snažíme se o obojí, s 18mesicnim a dalším na cestě to jde hůř, ale neměnila bych. Docela dost odkladame na dlouhodobe a strednedobe spoření a pak sporime krátkodobe na konkrétní věci, třeba tu dovolenou atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
24.9.19 09:59
@Anonymní píše:
Ses od prirody takovy typ.
Moje segra je muj pravy opak. Skudli, skudli. Od malinka. To ja si za to vzdy neco koupila.
Muj manzel taky neni sporivy typ.
My si rekneneme, vydelame si na to, proc bychom si to nekoupili :nevim:
Jo bylo by dobry mit nasetreno 100 000 Kc jako rezervu. Bohuzel se mi to jeste nepodarilo. Vzdy do toho neco vleze :mrgreen:
Bydlet v byte, setri se lip.

Tyjo jak muzete mit klidny spani s rezervou 10tis? 8o Ja bych z toho asi byla na prášky, ze se neco podela a ja na to nebudu mit. Jak zvladate, kdyz se vam neco rozbije treba na aute?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.19 10:06
@Ernais píše:
Tyjo jak muzete mit klidny spani s rezervou 10tis? 8o Ja bych z toho asi byla na prášky, ze se neco podela a ja na to nebudu mit. Jak zvladate, kdyz se vam neco rozbije treba na aute?

A vis ze muzu? Ja proste nejsem setrivej typ.
Dame ho do servisu, oni nam pujci. Az prijde vyplata, tak se to zaplati. A kdyz je po vyplate, tak se to zaplati hned :nevim:
Ale my to davame spravovat prubezne. A mame dve.
A hlavne vim, ze ta vyplata prijde vzdy. Solidni, velika zahranicni firma, ktera ma pobocky po cely Evrope.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.9.19 10:07
@Anonymní píše:
3 skolni deti. Manzel jezdi daleko do prace, kouri. O vikendech vylety.
Opravujeme barak a sobe i detem koupime kvalitni boty a obleceni. To bude nejspis nase cerna dira.
Takovydle prijem mame 2 roky. Takze proste zatim se kupuji veci, ktere jsou potreba.
Rezervu mame 10 tisic. :nevim: a uprimne? Nejak me to netrapi. Vzdy se to da nejak vyresit.
Na dovolenou nejezdime. U more jsme nikdy nebyli. Manzel stejne nema pres leto dovolenou. A radsi dam ty penize do baraku.

8o Tak to bych nespala. Mít s příjmem 70tis. rezervu 10tis., cpát prachy do baráku a hadrů a nevzít děti ani na dovolenou, to mi přijde dost škoda. Mně to nepřijde jako užívání si, ale mrhání prostředky, ale samozřejmě ať si každý žije podle svého životního stylu.

• Citovat
  • Upravit
5358
24.9.19 10:14
@BiohazardMichell píše:
Užíváme si a věčně nemáme peníze.

přesně! máme hypo, trošinku spoříme, ale zděděné prachy šly do bazénu a jezdíme na dovči. Takže jinak věčně bez peněz, polovina sportovního vybavení z druhé ruky, auto už je 16 let staré :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
24.9.19 10:16
@Anonymní píše:
A vis ze muzu? Ja proste nejsem setrivej typ.
Dame ho do servisu, oni nam pujci. Az prijde vyplata, tak se to zaplati. A kdyz je po vyplate, tak se to zaplati hned :nevim:
Ale my to davame spravovat prubezne. A mame dve.
A hlavne vim, ze ta vyplata prijde vzdy. Solidni, velika zahranicni firma, ktera ma pobocky po cely Evrope.

Tak to auto byl hlavne priklad. Pokud zijete v baraku, muze se podelat kotel, prasknout voda, ja nevim co vsechno. To jsou veci, ktery z 10 tisic nezaplacnes a co ted? Jak rikam, pro me by zivot bez rezervy byl prilis stresujici a asi bych ho nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.19 10:17
@Anonymní píše:
8o Tak to bych nespala. Mít s příjmem 70tis. rezervu 10tis., cpát prachy do baráku a hadrů a nevzít děti ani na dovolenou, to mi přijde dost škoda. Mně to nepřijde jako užívání si, ale mrhání prostředky, ale samozřejmě ať si každý žije podle svého životního stylu.

Jo. Takze bych ted ty prachy na fasadu nacpala do dovoleny. Tyden skonci a ja bych se zase koukala na tu hnusnou fasadu celej rok. To urcite.
Takze deti budou chodit v nepadnoucim obleceni, ktery se po par prani vytaha, zpuckovati, nez jim koupit tricko za 500. V tom je vidi kazdy den ve skole, vsichni.
Kdezto dovolena skonci a co?
Jooo. Oni byly ve Spanelskuuu, ale hadry maji z Kiku.
Na to my nejsme. Obleceni je vizitkou cloveka. Ne dovoleny!
A navic. Chlap pres leto dovolenou nedostane.

• Citovat
  • Upravit
14313
24.9.19 10:17
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
24.9.19 10:21

@Ernais Ne každý může setrit a mit rezervy plno rodin zije na hranici chudoby :nevim: A ksou radi ze jsou radi…tady mi prijde ze ze je kazdej za vodou :lol: ji holt tady se může peat to co kazdemu vyhovuje :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.19 10:24
@Ernais píše:
Tak to auto byl hlavne priklad. Pokud zijete v baraku, muze se podelat kotel, prasknout voda, ja nevim co vsechno. To jsou veci, ktery z 10 tisic nezaplacnes a co ted? Jak rikam, pro me by zivot bez rezervy byl prilis stresujici a asi bych ho nedala.

Tak ta rezerva neni naporad. Neco se k ni prida. Jen proste ted byly vydaje. Fasada, deti do skoly. Stavi se pristresek pro auta.
Vse se necha vyresit. Ted se zase bude trochu setrit.
Ja bych spis nespala, kdyz bych mela vysokou hypo a prisla o praci.
Tady vim, ze tech 6 tisic zaplatim i z podpory, nez najdu praci. Ostatni se necha nejak vyresit ;)
Jako budu dal setrit, jen to pro me neni tak dulezity, nez to, v cem deti chodi do skoly a jestli maji co jist a kde spat ;)

• Citovat
  • Upravit
6654
24.9.19 10:28

@Annabela11 ano, chapu, ze ne kazdy si muze vyskakovat, ale zrovna anonymni, na kterou reaguju ma dostatecny prijem na tvoreni rezerv a proto mi prijde nepochopitelne, ze nemaji rezervy a jedou na takrka na doraz. Samozrejme at kazdy dela, jak uzna za vhodne, ja s nimi neziju, jen je pro me proste tezke to pochopit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
24.9.19 10:28

Taky nešetříme.
Už sem to tu párkrát psala, měli jsme donedávna velké splácení dluhu z podnikání, utrhávali si od huby a žili od výplaty k výplatě skoro deset let :roll:
Takže teď si užíváme, máme jakousi miniaturní rezervu (v řádu tisíců), ale jinak prostě peníze budou, my nebudem. Máme střechu nad hlavou (nezatíženou hypotékou), jedno staré auto (který, když se vysype, tak to výplatu, dvě přežijem, než se dá opravit), dvě stabilní zaměstnání (a kvalitní pojištění).
Pár tisíc každý měsíc máme „volných“. Takže některé měsíce za to nakoupím třeba oblečení, boty, jiné měsíce výbavu do školy nebo na hory, další měsíce je rozházíme za výlety, dovolené, tábory, přes léto ty peníze tak nějak mizí samy :lol:…prostě jak to přijde.

Když jsme letos vyrazili se synkem do Itálie, tak jsem z únorové výplaty koupila letenky, z červencové zaplatila ubytování přes booking, a ze srpnové si vzala „kapesné“ na utrácení na místě. Nemusím tedy celý rok šetřit, abych pak mohla zjara buchnout padesát tisíc za týden v nějakým rezortu :P
Jako abych si další dva roky odtrhávala od huby a nejela ani na grilovačku, hlavně, že budu mít v bance stotisícovej polštář, néééé :lol:
V penězích mám přehled i systém, ale neškudlím… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat