Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje mamka poprvé měla sex v 18ti letech. Možná chtěla, abych na tom byla podobně. Ale nikdy mi to neřekla.
Kapesné mi přijde dostatečné. Nechápu proč by mělo dítě dostat víc, když bydlí doma, rodiče platí oblečení, stravu, školu. Takže 500 na zábavu jw akorát. @Paralenka červená
@dedunka
S tím jak se tvoje máma zachovala už bych se jí nevěřila. Pokud k antikoncepci nepotřebuješ souhlas, tak bych si ji nechala napsat bez jejího souhlasu. Dospělá mi přijdeš víc než dost. Zato se dle mně moc dospěle neprojevila.
No se vší úctou, sloh mi přijde 18 - 20 +. Věty jako „prakticky se vychovávám sama“, „troufnu si tvrdit, že to není dětská láska“… „promluvili jsme si o ochraně, rizikách“… Není to podklad pro časopis typu Čas na lásku? ![]()
Tenhle text mi přijde asi tak autentický, jako devítikoruna, sorry. ![]()
@LAlezane píše:
No se vší úctou, sloh mi přijde 18 - 20 +. Věty jako „prakticky se vychovávám sama“, „troufnu si tvrdit, že to není dětská láska“… „promluvili jsme si o ochraně, rizikách“… Není to podklad pro časopis typu Čas na lásku?
Tenhle text mi přijde asi tak autentický, jako devítikoruna, sorry.
Mám podobný názor, vlastně úplně stejný…
@Kočičí duše píše:
Mě to přijde smutnéPíšeš, že vztah s mamkou nic moc, téměř se nevidíte. Za mnou kdyby přes tohle všechno dcera přišla a svěřila se mi, byla bych šťastná, že mi tak důvěřuje. A normálně bych si s ní o tom popovídala. Moc nechápu proč ty zákazy
Jsi samostatná, máš vztah, brzy budeš dospělá. Dosáhne tím jedině toho, že příště už se jí nesvěříš s ničím.
Jinak chválím tvou samostatnost a z tvého projevu mi přijdeš velmi rozumná
Přeji ti krásný vztah s přítelem a hlavně tedy pozor na ochranu
![]()
Krásný názor, plně s ním souhlasím, za mě ještě dodám, asi bych normálně sex provozovala dál, ale nesvěřovala bych už se jí ![]()
@dedunka Já ti k tomu jen napíšu, že KAŽDÁ antikoncepce může selhat. Tak byste si s přítelem měli promluvit o tom, co byste dělali v případě neplánovaného těhotenství.
@LAlezane píše:
No se vší úctou, sloh mi přijde 18 - 20 +. Věty jako „prakticky se vychovávám sama“, „troufnu si tvrdit, že to není dětská láska“… „promluvili jsme si o ochraně, rizikách“… Není to podklad pro časopis typu Čas na lásku?
Presne
Chápu tě, také jsem neměla s mámou vyloženě kamarádský vztah, ale o svém partnerovi, prvním sexu i skutečnosti, že beru antikoncepci, jsem jí řekla, je to máma, myslela jsem, že má právo to vědět.
Máma se tě asi snaží chránit, bude potřebovat čas. Určitě se s tím vyrovná, neboj. Jinak ti můžu říct, že jestli budou moje děti přistupovat k sexu tak zodpovědně, jako ty, budu to považovat za výhru. Ať se daří ![]()
@LAlezane píše:
Tak tyhle věty bych v patnácti použila klidně taky.
@blobfish píše:
Tak tyhle věty bych v patnácti použila klidně taky.
I já, v pactnácti letech už jsem psala 2 roky do městského deníku jako brigádu a to pravidelně.
Upřímně, kéž by moje dcera jednou byla takto odpovědná. Pořád lepší říct to mámě hned poprvé v 15, než to skrývat kdoví jak dlouho a tajně se někde s někým scházet a pak přijít domů zbouchnutá). Škoda reakce mámy, já osobně (jako matka) bych to velmi ocenila a antikoncepci bych zaplatila. O to víc je to fajn, že i když nemáte úplně ideální vztah, máš k ní takovou důvěru, že jsi se jí s tím svěřila. Měla by být opravdu ráda, že s ní jednáš otevřeně a přistupuješ k tomu takto.
Já hlavně moc nechápu, na co se slečna ptá. A že sem vůbec zavítá.
@eva valoi píše:
Já hlavně moc nechápu, na co se slečna ptá. A že sem vůbec zavítá.
Potřebuje ujistit, že to, že se svým klukem vyspala, je ok. O svém prvním sexu jsem mámě neříkala, ač si myslela, že proběhne taky tak brzo. Ano, antikoncepce může selhat, a když jsou oba tak veledospělí a umí si o všem promluvit jako Brandon Walsh, měli by se ujistit, že i v případě mimíska budou dál tak rozumní.
@Paralenka červená píše:
Jo a kapesné 500,– to jsi snad myslela ironicky, ne? To je málo
kapesné 500 Kč pro dítě na základce ti přijde málo?
no, mně ne, stejné kapesné holka dostává i po přechodu na střední. plus jsem jí tedy přidala peníze na obědy, protože ve škole jídelnu sice mají, ale jako prváci měli tak nemožný rozvrh, že do ní nestíhali chodit (potvrzeno od jejich třídní). když chce víc, může si najít brigádu, od patnácti a ukončené školní docházky je to už legální.
jinak matku zakladatelky celkem chápu. taky bych neskákala štěstím dva metry do stropu, že nezletilé dítě si neuvědomuje, že žádná antikoncepce není stoprocentní a poblázněné hormony neudrží na uzdě a předčasně sexuje. už svoje děti mám vychované a nechtělo by se mi jít znova na mateřskou s vnoučetem, aby moje dítě mohlo dodělat aspoň střední školu
na druhou stranu kdyby holka chtěla pilulky, tak bych jí je napsat nechala, protože lepší, než drátem do oka a těžko se spoléhat na to, že bez nich se tedy sexuálně zdrží až do věku, kdy by případné dítě zvládli s otcem dítětem vychovat a uživit ![]()
@Hanka1 píše:
Kez by mela aspon kazda druha 16ka tak kultivovany projev a tak to srovnane v hlave…![]()
![]()