Sežene učitelka práci i během roku?

Anonymní
11.10.23 20:03

Sežene učitelka práci i během roku?

Dobrý večer, mám dotaz. Momentálně jsem odešla ze současného zaměstnání (školství) z psychických důvodů, nezvládala jsem velmi náročnou třídu + jsem měla velmi vypjaté období a celé to propuklo ve velké psychické problémy. Nebyla to má první škola, ovšem jsem to zde vůbec nezvládla. Měla jsem v plánu si nějakou chvíli doma odpočinout a poté hledat znovu, až budu zase pevná v základech. Jenže další nabídka přišla dříve, než jsem čekala. Znamenalo by to nastoupit již za týden. V nové škole bych prý dostala fajn třídu, ovšem kolektiv je na škole vyhlášen jako né moc dobrý (jsme malé město). Přemýšlím tedy, zda nabídku vzít, ikdyž se na to zatím psychicky necítím, nebo si doma opravdu nějakou chvíli odpočinout a poté se pustit do hledání. Ale najdu něco v průběhu roku? Mám z toho obavu. Finančně by se to zvládlo, kdybych byla nějakou dobu doma. Děkuji mockrát všem za rady a názory a pardon za anonym, ale příliš osobní informace. :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44198
11.10.23 20:17
@Anonymní píše:
Dobrý večer, mám dotaz. Momentálně jsem odešla ze současného zaměstnání (školství) z psychických důvodů, nezvládala jsem velmi náročnou třídu + jsem měla velmi vypjaté období a celé to propuklo ve velké psychické problémy. Nebyla to má první škola, ovšem jsem to zde vůbec nezvládla. Měla jsem v plánu si nějakou chvíli doma odpočinout a poté hledat znovu, až budu zase pevná v základech. Jenže další nabídka přišla dříve, než jsem čekala. Znamenalo by to nastoupit již za týden. V nové škole bych prý dostala fajn třídu, ovšem kolektiv je na škole vyhlášen jako né moc dobrý (jsme malé město). Přemýšlím tedy, zda nabídku vzít, ikdyž se na to zatím psychicky necítím, nebo si doma opravdu nějakou chvíli odpočinout a poté se pustit do hledání. Ale najdu něco v průběhu roku? Mám z toho obavu. Finančně by se to zvládlo, kdybych byla nějakou dobu doma. Děkuji mockrát všem za rady a názory a pardon za anonym, ale příliš osobní informace. :?

Sama víš, že najít práci během roku je spíš o štěstí - někdo odejde ve zkušební době, neplánovaná dlouhodobá PN, odchod na MD. Spoléhat se na to nemůžeš. Pokud nějaká taková situace nastane, prvně se většinou škola obrací na vlastní řady - zástup z důchodu nebo předčasný návrat z MD. Že by někoho chtěli uprostřed roku do rozjetého vlaku je spíš menší šance.

Těžko radit ve tvé situaci. Učitelka s psychickými problémy není žádná výjimka. Znám jich víc několik měsíců v PN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65305
11.10.23 20:18
@Anonymní píše:
Dobrý večer, mám dotaz. Momentálně jsem odešla ze současného zaměstnání (školství) z psychických důvodů, nezvládala jsem velmi náročnou třídu + jsem měla velmi vypjaté období a celé to propuklo ve velké psychické problémy. Nebyla to má první škola, ovšem jsem to zde vůbec nezvládla. Měla jsem v plánu si nějakou chvíli doma odpočinout a poté hledat znovu, až budu zase pevná v základech. Jenže další nabídka přišla dříve, než jsem čekala. Znamenalo by to nastoupit již za týden. V nové škole bych prý dostala fajn třídu, ovšem kolektiv je na škole vyhlášen jako né moc dobrý (jsme malé město). Přemýšlím tedy, zda nabídku vzít, ikdyž se na to zatím psychicky necítím, nebo si doma opravdu nějakou chvíli odpočinout a poté se pustit do hledání. Ale najdu něco v průběhu roku? Mám z toho obavu. Finančně by se to zvládlo, kdybych byla nějakou dobu doma. Děkuji mockrát všem za rady a názory a pardon za anonym, ale příliš osobní informace. :?

tak u nás několikrát učitelé nastupovali uprostřed roku, kvůli mateřským. A jít učit v době, kdy máš psychické problémy, není dobré pro tebe ani ty děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KerrisKate
11.10.23 20:19

To je hrozně individuální - záleží na lokalitě i aprobaci. Já třeba učím fyziku, kdybych ze své školy odešla, vezmou mě prakticky všechny v okolí (běžně v našem kraji na fakultě obor vystuduje 0-2 lidí, což nepokryje ani ty, co odchází do důchodu). Čistě proto, že bydlím ve velkém městě a fyzikářů je nedostatek.

Dobře bych to promyslela, psychika je určitě důležitější. Pokud už máte zkušenosti i z jiných škol, a vydeptala Vás „jen“ tahle, asi bych tomu šanci dala. Odejít ve zkušební lhůtě můžete v nejhorším případě vždy. Někdy stačí jen změna kolektivu a prostředí.

• Citovat
  • Upravit
135
11.10.23 20:26

Se ptáš, jako bys ve školství nikdy nepracovala ;) Tak jasně, že jde najít místo i během roku, mateřská, dlouhodobá neschopenka…ale je to o náhodě a logicky před začátkem nového školniho roku je šance nejvyšší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
11.10.23 20:26

Zalezi to na mnoha faktorech. Ja mam zkusenost pozitivni. Jeden pulrok jsem vystridala skol nekolik jako zaskok, nez jsem se chytla nadlouho od pololeti. A to jsem v regionu, kde neni ucitelu nedostatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
11.10.23 20:37

Raději se vyléčit. Moje známá uč. se sesypala psych. Nebylo to hezké. Takový člověk k dětem nepatří. Ona to naštěstí utla, když to gradovalo. Šla marodit, když byl stav hodně krutý. Důvod sesypání byl, že promeškala vlastní děti. A nedokázala se s tím smířit. Už je ok. Dokud byla na lécích, tak učit nemohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
11.10.23 20:47
@Kelsey píše:
Raději se vyléčit. Moje známá uč. se sesypala psych. Nebylo to hezké. Takový člověk k dětem nepatří. Ona to naštěstí utla, když to gradovalo. Šla marodit, když byl stav hodně krutý. Důvod sesypání byl, že promeškala vlastní děti. A nedokázala se s tím smířit. Už je ok. Dokud byla na lécích, tak učit nemohla.

Jako že nestihla vlastní děti? To bych taky nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
11.10.23 21:18
@truelly píše:
Jako že nestihla vlastní děti? To bych taky nedala.

ja s druhym cekala, az do doby, kdy to malem neslo. Jakoze ukazu, co umim. Stejne to casem (s praci) nedopadlo, nastesti poskytli dobre reference.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
11.10.23 21:26

Píšeš, že jste malé město. Opravdu si můžeš až tak vybírat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
11.10.23 21:40
@Sisika9 píše:
Píšeš, že jste malé město. Opravdu si můžeš až tak vybírat?

Tak snad to není jediná škola s dojezdem široko daleko.
Pokud je pořád v akutní fázi psychického onemocnění a není stabilizovaná, nemá u dětí co dělat. Pokud by se stav zhoršil natolik, že by došlo k hospitalizaci v psychiatrické nemocnici, zpráva se posílá přímo praktickému lékaři. Nejde to utajit. Za určitých okolností by s tím mohl mít problém smluvní lékař nové školy, kam by šla na vstupní prohlídku. Vstupní prohlídky se zatím neruší.

S trochou nadsázky bych řekla, že práce bude vždy, ale zdraví máme jen jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
11.10.23 21:54

Ja normalne ziskala praci s lekarskou zpravou, kde jsem mela uvedeno, ze se lecim na uzkosti antidepresivy. To je pro kazdeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
11.10.23 22:02
@matkabagristy píše:
Ja normalne ziskala praci s lekarskou zpravou, kde jsem mela uvedeno, ze se lecim na uzkosti antidepresivy. To je pro kazdeho.

S tímto se léčí s nadsázkou každý druhý člověk. Taky o někom vím. Učitelkám se to nevyhýbá.
Se závažnější diagnózou by problém být mohl. Zakladatelka nic nespecifikovala..

Dodnes si pamatuju, jak jedna učitelka na prvním stupni začala z ničeho nic v hodině brečet. Měla léta praxe už v době, kdy mě učila. V té době se už proslýchalo mezi námi žáky, že má nějaké problémy a slabé nervy. „Na nervy“ byla v PN asi rok a potom úspěšně učila až do důchodu. Co jí přesně bylo, nám nikdo nespecifikoval. Nepátrala jsem po tom.
Ale i díky tomuto zážitku si myslím, že v akutní fázi ve škole nemá co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
11.10.23 22:44
@Anonymní píše:

Nemůžeš se v té škole domluvit na nástupu třeba za měsíc? Vždyť teď budou podzimní prázdniny (to je skoro týden volna), teď tam někdo uči a nějak to plácají, tak by třeba mohli počkat měsíc…
Ale doporučuji si odpočinout. Zvlášť, když jde o takhle psychicky náročnou práci. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.10.23 05:53

:andel: vyléčit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat