Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V tabulkách je pro dovednost sezení uvedeno 9 měsíců. Napřed mají děti samostatně lézt a z toho se po:,–(it. Oba moji kluci si sedli v 9-ti měsících a bylo to naprosto normální.
Jo, kdybys třeba dcerku od 3 měsíců posazovala, jak to některé maminky bohužel dělají, tak by ti třeba v půlroce seděla, ale zas by záda žalovala … Jasně, jsou děti rychlíci, kteří si sami třeba i v tom půlroce sednou, ale průměr je opravdu 9 měsíců.
Martina
Klid. Každé dítě má své tempo. Kamarádky dcera v 6měsících lezla, v 9 chodila. Moje dítě se začalo v 9 měsících plazit, v roce lézt, v 15 měsících chodit. V dvou a půl letech nepoznáš rozdíl, kdo se začal hýbat dřív ![]()
Nenchej se rozhodit, některé maminky prostě nemůžou žít, aniž by si nereply do jiných ![]()
A samozřejmě, nejprve se leze a teprv potom sedí, nebo minimálně nejprve se musejí sami dostat na 4, aby si z této pozice byly schopny sednout. Možná se ti v sedě udrží sama dřív, když ji tam nainstaluješ, ale tím jí jen budeš ničit záda, která na to jeeště nejsou připravena.
Buď v klidu, dítě má sedět až tehdy, když se samo po:,–(í. Verunka se po:,–(ila až ve chvíli, kdy už uměla lozit. Myslím, že to bylo cca 9. - 10. měsíc. Chodit začala sama až v 15. měsíci a teď není k udržení, jen se otočím, tak ji nemůžu v bytě najít ![]()
Buď v klidu, nás doktorka chtěla už hnát na rehabilitace, jenom proto, že se dcera v osmi měsících sama neudržela v sedu, že se kácela. Za dva dny už sama seděla v postýlce, prostě nějk do tý doby neměla potřebu a sama si začala sedat až když lezla, což bylo asi v těch deseti měsících, pak si i stoupla a chodit začala ve třinácti, a po pravdě bylo to tak akorát. Když si vzpomenu na kamarádku, která za klukem lítala už od 10 měsíců, protože chodil a kočárku nechtěl bejt, tak já jsem si užila ještě tři měsíce relativního klidu a je fakt, že pak chodila mnohem líp, nepadala, byla stabilnější.
Markéta
Pošli známou … někam! ![]()
Máš pravdu ty! Nejdřív se dítě naučí lézt na kolínkách a pak si teprve přes bok sedá. Je to naprosto normální a přirozené.
Nenech se otrávit „chytrýma“ řečma!
Dvě z třech mých dětí se samy po:,–(ily okolo toho 9 měsíce. Třetí má rok a teprve začal lézt po kolínkách (předtím se dlouho plazil) a sedět samozřejmě ještě neumí. Čekám, že to co nevidět přijde. On je ale trošku pomalejší, než ty první, ale doktorka ani já to nijak neřešíme.
Nesnaž se to nějak urychlovat posazováním jenom díky hloupým řečem. On má své tempo a sám na to přijde.
Ahojte,trochu bych nesouhlasila s tím,že se dítko nejdřív dostane na kolínka,a pak si sedne.
Náš malej si nejdřív začal sedat a to z polohy přes bok a teprve poté začal lézt.Dcera se zase nejdřív dostala na 4,pak si z této polohy začala sedat,ale sedí dost často mezi nohama,což není zrovna ideální pro nožky…a místo lezení po kolenách,skáče.Prostě,co dítě,to originál. ![]()
Sjuzan má pravdu. Je úplně jedno, jestli si dítko první saedne nebo poleze. Do obou poloh jde dítě správně přes šikmý sed na boku a buď jde vpřed a na kolínka nebo zacouvá do sedu.
Zakladatelko - tvoje známá je holt husička. Ale takových po světě běhá.
Neboj. 50% dětí sedí v ívíti měsících. Pár dřív a pár později. Klíííd.
holky díííky,sem ráda,že si to myslim dobře
,až ta známá bude zas něco „chytře radit“,tak ji už pošlu někam…
Já sama s přítelem máme dost trable se zádama,tak chci u malý tomu předejít.ani ji nevozim v kočárku v sedě,dokud si sama nesedne,tak jen mírně zvednutá.Jak koukám na ostatní maminy tak sem asi exot,ale nechám to tak než,aby semi všelijak v kočáru bortila a kroutila jako tý známý holčina,kterou už tak vozí od 5měsíce ![]()
Ahojky, jen tě chci uklidnit - naše malá si sedla asi až týden před dovršením deseti měsíců - vůbec nikam nespěchala. Myslím si, že je úplně jedno, jesti dítě sedí v sedmi nebo dvanácti mesících.
vichad dííky
já vím,že na malou se nesmí spěchat,udělá to až se jí bude chtít,to je tak u všeho.Ale když člověk pořád poslouchá rejpání určitých lidí,tak na chvíli zaváhá
snažim se to nevnímat,ale někdy to prostě nejde,nejvíc mě dorazila,když mi řekla,že když takhle dělá všechno pomalu,je hodně opožďená,to sem ji málem uškrtila
protože malá je jinak šikovná,nooo.Jééé zase si tady vylejvám srdce tak se omlouvám ![]()
Chjo Ahoj holky,dneska mě zas rozsekla známá
mám 8měsíční holčinu,která se snaží lízt,ale zatím nic moc,je taky docela na svůj věk velká,tak než to rozjede to holt trvá chvíli dýl…
Ale ta známá do mě hučela,že už by měla dávno sedět,jako ostatní děti v jejím věku,a že je to divný
Já myslela,že napřed se má lízt a pak až sedět ne??A se sezením má čas tak do 9měsíce,nebo to tak není??Nechce se mi to zatím nijak hrotit,jo pak že sou holky rychlejší.....ale jinak je šikovná