Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Shromažďuji bioodpad v nádobě, do které dávám plastový sáček do koše. Když ho vynesu do kontejneru, nechce se mi ten plastový sáček znovu používat. A zdá se mi škoda, ho vyhazovat. Viděla jsem v DM, že se prodávají sáčky na bioodpad, ale chtěla bych ušetřit. Nemáte prosím někdo nějaký nápad, co dávat do té nádoby na bioodpad? Moc děkuji. ![]()
@Lucka356 píše: Více
Pokud to potřebuješ z toho vytáhnout a ven odnést a vyhodit celý. Tak nic jiného, než ty rozložitelný sáčky ti nezbyde.
@Cenarius píše: Více
Záleží na tom, kam (kde) ten odpad vyhazuje. U nás je do bioodpadu zakázáno házet veškeré typy sáčků, nepatří tam ani ty rozložitelné. Protože biodpad není již dále roztřiďován a jde rovnou na kompost a pohledem není možné stanovit, o jaký typ sáčku se jedná a zda kompost neznehodnotí. Takže pokud jsou v popelnici na biodpad pytlíky (nebo jiný očividně tam nepatřící věci), tak nám ji neodvezou.
@Lucka356 Ty sáčky jen pokud máte doma kompost. Jak je psáno výše, nikdo to nepřebírá, aby zkontroloval, jestli je sáček kompostovatelný. Do misky na bioodpad nic nedávám, po vynesení vždycky umyju.
My také nádobu umýváme.
Lepší způsob jsem nenašla, sáčky nemám ráda, ani ty rozložitelné.
Mám z ikey koš na bioodpad a vyplachuju ho. Má dobrý víko, co jde zavěsit ze strany.
Já mám malou plastovou misku a vynesu ji do popelnice na bioodpad každý večer, pokud tam něco je. Misku pak umyju. Podle situace v ruce nebo hodím do myčky.
Mám ve skleněné míse, dle potřeby nebo večer odnesu do popelnice, mísu strčím do myčky.
Mam taky zaviraci kyblik a davam tak nasood treba kus papiroveho pytliku nebo neco podobneho, aby se to lip vysypavalo
Dávám papírovou tašku z donáškových nákupů. U té je snad každému jasné, že to není plastový pytlík.
@AnastazieB píše: Více
U nás jsou zakázané všechny typy sáčků, i papírové. Když budou navrchu (jakože viditelné), popelnici nevyvezou. Zakladatelka si musí zjistit, jaká pravidla platí u jejich popelnic (pokud si odpad nedává na vlastní kompost). Zahlídla jsem třeba info, že ve zkušebním provozu se v našem městě rozjíždí i popelnice na kuchyňský bioodpad, kam toho lze naházet víc a navíc se to může v jakémkoli sáčku.