Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Chtěla bych tu podpořit všechny, kdo něco dělají pro životní prostředí
holky které třídite odpad, nosíte si vlastní tašku do obchodu, snažíte se používat co nejméně plastu - jste frajerky! Vydržme, má to cenu
četla jsem zde diskuzi o plastech a spoustu z vás tam psalo, co vše děláte a že vám planeta není lhostejná
je to skvělé vidět, že tato komunita stále roste a stojíte si za svým, i když je to dnes moc těžké, ve světě, kde je lidem příroda lhostejná
mysleme trochu na životní prostředí
asi jsem si jen chtela vylit srdíčko, pac ta vlna v jedné diskuzi byla vážně silná, až me to dojmulo. #dop*rdele s plasty
Pro přírodu dělám mj. to, že nekupuju papírové tašky, které zbytečně zatěžují planetu emisemi z výroby…
Taková papírová taška se obyčejně protrhne ihned při prvním nákupu, nebo se jí urve ucho… Takže si většinou beru na krámě prázdnou krabici od zboží, nebo si jednou za čas koupím deset igelitek u Vietnamců a mám je třeba na půl roku a když se některá poškodí, použiju jí na odpadky místo sáčku do koše…
Za tu dobu bych jinak spotřeboval minimálně 2OO papírových tašek… ![]()
@Mikca2002 no hlavně když se podíváš, jak zacházejí s plasty v Asii, pak na oblohu, kde každou minutu nad námi letí naráz 15 letadel - kolik každé z nich zničí kyslíku, na vypalování pralesů - no my to s papírovými taškami a hlavně zákazem plastových brček zachráníme
Zrovna ty tašky absolutně cenu nemají (třeba pokud igelitku člověk užívá opakovaně, aspoň 10×, tak to má lepší stopu než bavlněná „eko“ taška, na jejíž výrobu a pěstování bavlny zahučela hromada vody - k tomu jsou studie)… Schválně si to hoďte do výpočtu - je na to na webu apka (porovnání s Earth Overshoot Day), kde se dá vypočítat, jakou má kdo uhlíkovou i odpadní stopu. Třeba rodina, co vůbec nic netřídí - ale děti chodí do školy pěšky, rodiče taky, žádné letecké dovolené, žádné auto - tak mají desetinovou stopu oproti bio rodině, co třídí jak divá, ale do práce dojíždí autem/děti rozváží, jednou za rok letecká dovolená… Tak to prostě je. ![]()
Vliv má konzumace místních potravin, takže žádný banán, ananas (to je mega zvěrstvo, ten způsob, jakým funguje ), avokádo, pomeranče. A celkově omezení cestování - což je sakra těžký.
Plus teda roste eko dopad užívání digitálních technologií, nejen těch přístrojů, ale i dat (náklady na elektro provoz sítí, cloudy apod.).
@bse.pedro píše: Více
Tyjo, tak ja si nosím tašky svoje, ale parkrat jsem papírovou koupila a nikdy nekřupla
asi nemám tak těžký nákupy ![]()
@stinga píše: Více
Lepší dělat aspoň něco než nic
čím vic nás bude, tím dřív se změní i vsechno ostatní
tak prostý to je.
@bloklimiucet píše: Více
Uhlíkovou stopu jsem zkoušela vypočítat. Celkem zajímavý. Taky to hodně ovlivní, jak velký máš byt/dum. Mmchodem, mas pravdu vzdycky když vidím někoho kdo hrozne kope za přírodu, jak tady jí avokádo, musim se hrozne smát
ale holt někdy na ten ananas chuť mas no…určitě je lepší jist lokální potraviny, o což se taky snažím. Přes zimu hrůza, v létě pohoda. Ale rekla bych, že dneska uz je víc těch lidi, co se označují za “eko” a doopravdy to dodržují téměř ve všech ohledech. To znamená, čím dal tím vic čtu jak lidé vic využívají MHD atd. Což je super. Cestování mam rada to se přiznám, ale ta uhlíková stopa z toho me neskutečne se*e.
@bloklimiucet @Mikca2002
cestování je zanedbatelný počet letů, nejvíc letadel je dopravních ať s těmi avokády
nebo válečná pomoc do různých koutů světa,
a přečtěte si něco o výletních lodích, to je teprve pecka,
naše brčka a papírové versus plastové tašky jsou směšné jako to plivání do moře
@stinga píše: Více
Hele, možná je to naivní a dokonce si myslím, že Evropa to nevytrhne. Problém je úplně jinde, ty jsi to správně naznačila. Přesto si myslím, že má cenu začít u sebe a s použitím zdravého rozumu se chovat ekologicky. Tím myslím nebýt prase, nepálit kdejaký binec, nevyhazovat odpadky u silnic a do vody, nebrat si extra sáček na jednu cibuli a dvě jablka, nekupovat milión nepotřebných plastových zbytečností na jedno použití, dle možností třídit odpad, nejezdit autem 50 metrů do trafiky pro noviny a tak.
@Buba mara píše: Více
Přesně. Ukazovat prstikem a obviňovat ostatní, abych se mohl já dál roztahovat a hlavně nic neměnit ![]()
Lidi proberme se už. Planetu ničíme všichni tím, že ty plasty kupujeme.
1. Největší producent plastu na světě je CocaCola. Co takhle omezit kupování? Když ukážeme, že to nechceme, přestanou toho tolik vyrábět. Dále Pepsi, Nestlé…
Lidi prosím, přestaňme používat tolik igelitových pytlíků na vše…
koukněte na nějaké fotky, jak vypadají mořští živočichové, kteří se dusí v plastovem pytlíku nebo mají kolem krku uvazany bordel až do masa. Třeba zrovna VÁŠ je ten pytlík, co to zvíře zabil. I když je to jako flusání do moře, pohněme s touto ekologickou vlnou ještě víc
je mi z lidí opravdu smutno
Mimochodem, dle vědeckých výpočtů bude v roce 2050 v moři více plastu než ryb. Vždyť tohle je web o rodičovství, je tu tolik maminek…přece všichni chceme pro svoje děti hezkou budoucnost a aby ještě mohli k moři, ne? Ale pokud každý z nás něco nezmění, budou se ty naše děti uz koupat jen v plastu a šnorchlovat v tom ![]()
@Mikca2002 píše: Více
Brečíš na špatným hrobě… ![]()
Musíš přesvědčit obchodní řetězce, aby přestaly k pečivu a ovoci dávat plastový sáčky a zavedly zpět papírový, jako byly kdysi… Kromě toho já nehážu pytlíky do potoka a i kdybych takovou prasárnu dělal, tak od nás do moře nedotečou, protože cestou jsou jezy, přehrady, atd… Takže věc přímořských států, převážně zemí „třetího světa“ plus lodní doprava… Takže se musíš obrátit na ně…
![]()
Berte to takhle, celý svět zachránit nemůžeme. Ale když si udělám pořádek v tom svém " mikrosvětě", tak budu mít dobrý pocit, že jsem udělala aspoň něco. Proto chodíme třeba uklízet na jaře v rámci akce Ukliď ve svém okolí a doufám, že ty děti, co se tam zúčastní, už nenapadne vyhazovat odpadky jinam, než do koše. Já vím, že v porovnání s plasty v mořích je to prkotina, ale i tak je to příspěvek, byť malý. Ale jak říkám, musí se to brát rozumně. Zase nejsem žádný zelený fanatik, on ten druhý extrém taky není dobrý.