Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Zajímal by mě Váš postoj k alternativním formám nákupu bezobalu. A zároveň mi pomůžete ke sběru respondentů k DP.
Předem děkuji za sdělení vašeho názoru.
https://www.vyplnto.cz/…eference-al/
Jeden cas jsem se snazila tak nakupovat, ale nabidka byla velmi omezena. Navic se to zbozi musi v nejakem obalu logicky prevazet, tak mi ve vysledku ta ekologie tak zavratna neprisla. S malyma detma to tahat v rukach domu uz pak bylo scifi.
Bezobaly jsou vazane na velke mesta, takze pro me z diry je nerealne pravidelne nakupovat. Behem covidu k nam zavazel pan, nakonec to ale neutahl. Vadi mi, ze to je ruzne ze zahranici a casto BIO. Ja bych brala normalni produkty, ale lokalni. Snazim se nakupovat lokalne - pro mouku do mlyna po 5kg pytlich, maso tady v okoli v reznictvi, pecivo utahnu z velke casti sama. Ovoce a zeleninu beru na Rohliku a uz zacal zase jezdit pan s bedynkama, tak budou bedynky. I na Rohliku beru ceskou produkci. Mame tu nedaleko zelinare, ale je to polske a neprilis dobre.
Obecne mi vadi, jak si agrarni komora hrozne stezuje defacto na vse, ale ze by zalozili nejakou svou sit prodejen a prodavali domaci zemedelskou produkci bez extremne zdrazujicich meziclanku, to se jim samozrejme nechce…
Přijde mi to fajn tam, kde to má smysl. Malé obchody bez obalů nemají často velkou nabídku, takže člověk musí i jinam. Ale třeba my jsme koupili v DM eko prací gel a až dojde, tak si půjdeme do původního obalu natočit do DM nový gel.
Myšlenka dobrá, ale pro mě prakticky nerealizovatelné. Do nejbližšího Bez Obalu to bych musela nejméně 40 minut cestovat, pokud by mi všechno jelo. Na to nemám kapacitu. Byla jsem takhle dvakrát, kupovali jsme tam nějaké luštěniny, mouku a koření. Pak jsme to táhli domů, bez auta, dost se to proneslo. Nakonec i ty ceny tam byly podstatně vyšší a malý výběr. Během covidu to stejně zavřeli a už, jak jsem se dozvěděla, neotevřeli. Občas nakoupím pár věcí ve Sklizeno nebo u Alberta v Bio kvalitě. Toť vše. Ale zaujala mě ta možnost v DM, to je dobrý nápad.
Uvítala bych čepování věcí jako prací gel, mýdlo, jar, do donesené nádoby v běžném obchodě. Třeba na váhu. Ale normální značky jako Jar nebo Persil, žádný mýdlový sliz co vypere prdlajs.
Kdysi u nás byla možnost koupit čepované aviváže, prací gely, různé saponáty na nádobí a podlahu. Po aviváži jsem měla alergickou reakci, na gel jsem si pak netroufla a po tom jakože Jaru jsem měla na rukou výsev lupenky. Nikdy víc.
Tyto věci nakupuju už pouze v Německu.
Většinu nákupů do naší domácnosti pořizuju v bezobalových obchodech a jsem s tím tak spokojená.
Jako v jiných oborech, jsou obchody různé - s širším i s užším sortimentem, levnější i dražší, takové, co jsou zaměřené vyloženě na bezobal všeho možného od mouky z nedalekého mlýna po para ořechy z Brazílie, i takové, co spíš prodávají lokální potraviny - jak obalově i bezbalově, takové, co jedou hlavně bio i takové, co ani ne… a tak dále.
Bydlím v Praze, v jednom kuse stejně za různými účely cestuju po městě s kočárkem, takže to, že si třeba dvakrát týdně udělám o 10, 15 minut delší zajížďku k nějakému bezobalovému obchodu, mě nijak nezatěžuje, potažmo, mi za to stojí. Ale je mi jasné, že kdybych ty obchody takhle dostupné neměla, respektive musela kvůli nákupu vážit extra cestu o mnoho desítek minut delší, než kdybych zaběhla do supermarketu na rohu, tak by mě taky motivace velice rychle opustila.
Nakupuju tam od počátků bezobalového nakupování v Čechách, kdy to ještě bylo zpola nelegální a do obou obchodů, co v ČR byly, se muselo zvonit z ulice na zvonky, a od té doby se to ohromně posunulo, dnes už se dá bezobalově koupit takřka všechno, co si člověk vzpomene, otevírací doba už není dvě hodiny denně třikrát týdně, jako v začátcích, celkově se to zprofesionalizovalo. Ale pořád je to z podstaty věci zaměřené na úzkou skupinu obyvatel, pro které je ekologie, potažmo sociální aspekt (nakoupím raději v obchodě tohoto formátu, nebo v nadnárodním řetězci?) velmi vysoko na jejich žebříčku hodnot a jsou ochotni do toho dát nějakou svou energii, pohodlnost, čas a ano, i o něco více peněz. Ačkoliv si nemyslím, že bych dala za jídlo víc, než se dá v jiných domácnostech, tak prostě z podstaty trhu nebude mít obchod tohoto typu nikdy levnější kilo cukru krystal, než Kaufland v akci. A proto se takový obchod uživí jen ve větším městě, i kdyby bylo všude těch bezobalu-chtivých zákazníků stejné procento, tak na menším městě se jich v absolutním počtu prostě tolik nenasbírá. Takže s myslím, že to pro spoustu lidí není otázka toho, jestli by tak nakupovat chtěli, ale prostě žádný rozumně dostupný nemají. ![]()
Neobycejne neprakticke. Uvitala bych ekologizaci beznych obalu, coz znamena sunka nerozlozena po plose, jogurtove kelimky ne bizarnich, ale optimalnich tvaru, ne kazda blbost v tuhem pladtovem blistru atp. Bezobalovky jsou odezdi ke zdi. Jako kdyz na jedne straně lidi pouzivaji ivelitky jednorazove, na druhe strane jine perou vlozky.
@Pudloslava píše:
Neobycejne neprakticke. Uvitala bych ekologizaci beznych obalu, coz znamena sunka nerozlozena po plose, jogurtove kelimky ne bizarnich, ale optimalnich tvaru, ne kazda blbost v tuhem pladtovem blistru atp. Bezobalovky jsou odezdi ke zdi. Jako kdyz na jedne straně lidi pouzivaji ivelitky jednorazove, na druhe strane jine perou vlozky.
Souhlas do puntíku.
Chtěla jsem vyplnit ten dotazník, ale ukazuje mi to jednom první otázku a dál nic. ![]()
@Pudloslava píše:
Ale tyhle všechny absurdity jsou pečlivým produktem marketingového výzkumu - většina zákazníků na to reaguje nákupem: že to vypadá, že je šunky hodně, že je těch bonbónů/vitamínů velké balení, že je tento jogurt na pohled větší, než vedlejší jogurt - běžné řetězce a zboží v nich jsou orientovány na většinového zákazníka. Proto pochybuji, že by kdy v dohledné době zboží v řetězcích začali balit „rozumně“, protože by se jim to v tržbách zle vymstilo.
Stejně, jako bych nečekala, že bychom se (přinejmenším v ČR) mohli někdy dočkat té stáčené drogérie konvenčních značek, on ten Henkel (Persil) moc dobře ví, že si mu ty obaly bude zpátky nosit 0,5 % lidí a to pro něj v tom množství, co prodává, není zajímavé.
Vlastně by mě opravdu zajímalo, zda nějaký řetězec nebo velkovýrobce u nás udělal nebo udělá nějaký skutečně ekologický krok a ne jen greenwashing typu „hurá, už u nás v supermarketu nejsou igelitky, ale jednorázové papírové tašky, to jsme ale ekologové“.
@klamonožka píše:
Ale tyhle všechny absurdity jsou pečlivým produktem marketingového výzkumu - většina zákazníků na to reaguje nákupem: že to vypadá, že je šunky hodně, že je těch bonbónů/vitamínů velké balení, že je tento jogurt na pohled větší, než vedlejší jogurt - běžné řetězce a zboží v nich jsou orientovány na většinového zákazníka. Proto pochybuji, že by kdy v dohledné době zboží v řetězcích začali balit „rozumně“, protože by se jim to v tržbách zle vymstilo.Stejně, jako bych nečekala, že bychom se (přinejmenším v ČR) mohli někdy dočkat té stáčené drogérie konvenčních značek, on ten Henkel (Persil) moc dobře ví, že si mu ty obaly bude zpátky nosit 0,5 % lidí a to pro něj v tom množství, co prodává, není zajímavé.
Vlastně by mě opravdu zajímalo, zda nějaký řetězec nebo velkovýrobce u nás udělal nebo udělá nějaký skutečně ekologický krok a ne jen greenwashing typu „hurá, už u nás v supermarketu nejsou igelitky, ale jednorázové papírové tašky, to jsme ale ekologové“.
Tak tohle by jim měly nařizovat vlády, potažmo Unie, samozřejmě, že sami od sebe to dělat nebudou. A já věřím tomu, že se to na té vyšší úrovni už řeší, samozřejmě to nejde jednoduše dvěma větami vyhlásit, takže to asi chvíli potrvá, ale věřím, že se nějaké regulace dočkáme. Jako planetu tady fakt nemůže zachraňovat hrstka nadšenců s bio rýží ve skleničce za 300,– Kč kilo, to je nesmysl.
@Liberalissima píše:
Tak tohle by jim měly nařizovat vlády, potažmo Unie, samozřejmě, že sami od sebe to dělat nebudou. A já věřím tomu, že se to na té vyšší úrovni už řeší, samozřejmě to nejde jednoduše dvěma větami vyhlásit, takže to asi chvíli potrvá, ale věřím, že se nějaké regulace dočkáme. Jako planetu tady fakt nemůže zachraňovat hrstka nadšenců s bio rýží ve skleničce za 300,– Kč kilo, to je nesmysl.
No to jsem si netroufla napsat.
To zas bude v alejích (diskusích)…, až něco takového přijde.
Ale jo, taky se obávám, že bez regulace shora se to tímto směrem nemá šanci pohnout.