Šicí stroj přestal šít - poraďte

483
28.2.14 16:40

Šicí stroj přestal šít- poraďte

Ahoj, mám problém se šicím strojem. Když jsem naposledy šila, bylo vše v pohodě a dnes jsem ho natěšená vyndala (poté, co jsem celé odpoledne vymýšlela pro sebe sukni) a zjistila jsem, že nešije. Jsem úplný začátečník, nerozumím tomu, tak mě nanapadá, čím by to mohlo být. Takové to kolečko napravo se normálně točí, ale když stroj zvednu (otevřu), tak se dole nic nehýbe, jen takový náznak. Jehla se samozřejmě taky nehne. Navíjení spodní nitě funguje normálně.. Napadlo mě, jestli to nechce někde nemazat? ALe kde? Kde by mohla být chyba? Co mám udělat? Jsem zoufalá, těšila jsem se, že si ušiju svou první sukni (a celkově prvně něco na sebe, zatím jsem dělala spíš jen věci do bytu) a ono to nejde.. Ach jo, tu sukni potřebuji kvůli něčemu na neděli :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19609
28.2.14 16:45

Nemáš to nastavené na navíjení nitě? To se totiž točí jen pohon, ale stroj nešije.
Většinou to bývá napravo, nástavec na niť, který se posune do strany…pak to navíjí. Posune nazpět…šije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
28.2.14 16:55
@Katchus píše:
Nemáš to nastavené na navíjení nitě? To se totiž točí jen pohon, ale stroj nešije.
Většinou to bývá napravo, nástavec na niť, který se posune do strany…pak to navíjí. Posune nazpět…šije.

To právě nemám, nejdřív jsem si navinula spodní nit, přepla zpět a chtěla šít. Ale nicse neděje, jehelní tyč se ani nehne. Teď jsem zkusila podle návodu stroj namazat a žádní změna. Když sejmu ten horní kryt a kryt nalevo, tak se uvnitř taky nic nehýbe- jediné, co se hýbe, je to kolečko napravo (a ani třeba pod tím řemínkem se to neprotáčí, zvenku se to chová normálně)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
28.2.14 16:59
@Elinečkaaa píše:
To právě nemám, nejdřív jsem si navinula spodní nit, přepla zpět a chtěla šít. Ale nicse neděje, jehelní tyč se ani nehne. Teď jsem zkusila podle návodu stroj namazat a žádní změna. Když sejmu ten horní kryt a kryt nalevo, tak se uvnitř taky nic nehýbe- jediné, co se hýbe, je to kolečko napravo (a ani třeba pod tím řemínkem se to neprotáčí, zvenku se to chová normálně)

Tak pokud jsi před tím navíjela niť a fungovalo to a teď ne, tak to bude asi nějaká technická :nevim: Promazání nejspíš ničemu nepomůže…se to asi zaseklo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
28.2.14 17:10
@Katchus píše:
Tak pokud jsi před tím navíjela niť a fungovalo to a teď ne, tak to bude asi nějaká technická :nevim: Promazání nejspíš ničemu nepomůže…se to asi zaseklo :lol:

Tak na to jsem přišla taky, že se to asi někde zaseklo :lol: Ale to navíjení nitě funguje normálně, to jsem teď zkoušela. Jen do toho šití se mu nějak nechce, kromě toho velkého kolečka napravo se nic nehýbe :nevim: Ach jo, já bych tak pořád něco tvořila a šila, ten šicí stroj opatruji jako oko v hlavě a nedám na něj dopustit, ale jakmile nastene nějaký problém, jsem v prčicích. No nic, budu muset zkusit telefonickou podporu tatínka, který tomu rozumí, ale myslím, že bude mít chuť si pro ten šicí stroj dojet a neobstojím s ním s obvyklou větou, že ono samo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
28.2.14 17:12

Co zkusit vyčistit? Nedala jsi tam třeba špatně spodní niť, případně nějakou součástku když jsi to čistila - se mi to taky párkrát povedlo - stroj šel zavřít, ale nešil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
28.2.14 17:18

No já ho nečistila, nevím jak, v návodu to nepíšou, takže jsem bezradná.. Zkusila jsem to jen namazat a k ničemu to nevedlo.. Sponí nit je (možná) v pohodě, jdu to zkusit prozkoumat. Ale díky za tip, je pravda, že jsem ještě před šitím zvládla dát cívku v cívkovém pouzdru do chapače a „vytáhnout“ nahoru spodní nit.. Kdyby to vlastně bylo seklé od začátku, tak tu spodní nit nahoru nedostanu, když by se to nehlo.. Sakra, sakra, myslím, že přihořívá. Ale pokud je to tak mám asi problém s tím, že ta jehla je zrovna seklá až v nejnižší poloze, takže to cívkové pouzdro asi nevyndám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
28.2.14 17:25

Tak cívkové pouzdro jsem vyndala, ale pořád se nic nehýbe. Taková jedna technická otázka.. Když je zaseklý chapač (byla by tam někde chycená nit), tak se nebude hýbat ani zbytek stroje? Vím, že se ptám blbě, ale žádný učený z nebe nespadl :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
28.2.14 18:05

@Elinečkaaa neptas se blbe, ja asi pred rokem resila podobny problem. jenze me se zasekl cely stroj. A bylo neco v tom chapaci. Takze ja si take myslim, ze pokud by tam bylo neco zasekleho, tak se asi nebude vazne hybat nic. Me se kolecko vzdy otocilo maximalne o centrimetr ci dva. Spis si take myslim, jestli se nekde nezaseklo to prehazovani na navijeni a zpatky na siti. Protoze pokud to predtim slo a pak ne, tak bude zadrhel asi tam nekde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
28.2.14 18:07

@Elinečkaaa jinak jsi dobra, ze si troufas na sukni. Ja jsem takovy amater, ze jsem se strojem prejela parkrat roztrzene svy u obleceni prcka a to je tak vsechno :D Neumim s tim zachazet. Takze mam stroj a ten se vali na skrini, protoze na nej nemam nervy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
28.2.14 18:12
@trpaslinka píše:
@Elinečkaaa neptas se blbe, ja asi pred rokem resila podobny problem. jenze me se zasekl cely stroj. A bylo neco v tom chapaci. Takze ja si take myslim, ze pokud by tam bylo neco zasekleho, tak se asi nebude vazne hybat nic. Me se kolecko vzdy otocilo maximalne o centrimetr ci dva. Spis si take myslim, jestli se nekde nezaseklo to prehazovani na navijeni a zpatky na siti. Protoze pokud to predtim slo a pak ne, tak bude zadrhel asi tam nekde.

Tak už jsem to asi vyřešila, bylo něco v chapači. Tedy neneašlajsem to, ale už se mi to podařilo rozhýbat. Ale bylo to úplně zaseklé, snažila jsem setedy najít návod, jak ten chapač rozebrat, ale nic jsem nezjistila, tak jsem neměla odvahu to zkoušet, je tam moc šroubečků. Na internetu je spoustu návodů, ale na ty novodobé stroje, ty se dají rozebrat snadno. Já jsem to nakonec rozhýbala tak, že jsem kápla víc oleje a pak jsem točila tím kolečkem napravo (to se jediné hýbalo) a když jsem viděla lehký pohyb toho chapače, tak jsem té jeho čási, co se pohla lehce pomáhala prsty (točila jsem současně tím kolečkem). Šlo to pomalu, ale postupně se to uvolňovalo a teď už to jde, tak snad se to nesekne znovu. Až přijede tatínek, musím mu říct, aby mě poučil. Stroj m dával s tím, že je sřízený a nebude třeba nic dělat, ale když pak nastane takový běžný problém, nevím si s ním rady, v návodu není vůbec nic (proč taky, je přeci lepší když to lidi ponesou s každou drobností do opravny 8o )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
28.2.14 18:15
@trpaslinka píše:
@Elinečkaaa jinak jsi dobra, ze si troufas na sukni. Ja jsem takovy amater, ze jsem se strojem prejela parkrat roztrzene svy u obleceni prcka a to je tak vsechno :D Neumim s tim zachazet. Takze mam stroj a ten se vali na skrini, protoze na nej nemam nervy :mrgreen:

To je jen pokus, nevím, co s toho vznikne. Možná to bude vypadat jako sukně, ale mamce švadleně s tím radši nebudu chodit na oči, nebo se zděsí, co to je za hrůzu. Navíc nemám střih, takže to je jen hokus-pokus hle měření sebe a fantazie. Pokud to bude alespoň trochu připomínat sukni, ráda se pochlubím. Pokud ne, radši to zahrabu někam hodně hluboko :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
28.2.14 18:37

@Elinečkaaa stejne si dobra. Ja bych si netroufla ani na polstar :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
28.2.14 18:47

Občas se mi to zasekne, aniž vidím, že je někde zatrhlá nit, která to šponuje. Ale to je jen příspěvek do diskuze, koukám, že problém vyřešen.

Jinak máš mou sympatii, též jsem švadlenka, jež se vykazuje tím, že zásadně šije bez příparvy, střihů… což se jí nedaří, a tak chodí na kurzy, a tam se svým nepřevychovatelným přístupem děsí lektorky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
28.2.14 18:55

Tak moje radost byla předčasná, aesi je vážně něco uvnitř toho chapače, takže by bylo třeba ho rozebrat, což netuším jak a raději se do povolování někerého ze třech šroubečků nechci pouštět :-( Sešila jsem dva díly sukně k sobě, šilo to ukázkově a teď se to seklo znovu.. Takže buď počkám na návštěvu taťky, aby to spravil (což bude tak za 2 měsíce) nebo dám možná 500 nějakému opraváři, který vyndá tři šroubky, vymete to štětečkem a sešroubuje dohromady :-/ Ach jo :-/ A já už měla takovu radost.. Zrovna mám takovu chuť šít a vydět své první větší dílo a ono to nejde :,( :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný