Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@inkakřivák píše:
@matkabagristy to jsem myslela. Obdélník 40/20 přeložit naskládat zacistit našít tkanice a je hotovo. Jo?
to je vylepsovak.
Ja se pizlam 20×20 poskladat, dovnitr nasit kapsu cca 18×10
Holky, a mělo by cenu ušít roušku z toho pytlíku do vysavače? Napište mi vaše názory, prosím. Nezkoušel to tu někdo?
Jdu se taky pochlubit. Zásobují koho se dá. Akorát mi došly šňůrky a manžel se vrátil z galanterie s tím, že tu frontu stát nebude. Snad se to do zítřka utřepe.
@smutná máma píše:
Holky, a mělo by cenu ušít roušku z toho pytlíku do vysavače? Napište mi vaše názory, prosím. Nezkoušel to tu někdo?
A jak bys to dezinfikovala?
My máme doma z dílny respirátory (manžel je astmatik a když třeba něco brousí, tak to používá), ale protože v nich se vir zachytí a nijak to z něj nedostaneme (má to svoji použitelnost, která je krátká), tak je máme vyloženě pro případ, kdy bychom např. museli s dětmi do nemocnice kvůli něčemu jinému (nebo na jiné rizikové místo).
Ty sáčky z vysavače mi přijdou stejné - jednorázově to určitě má vyšší ochranu před virem než rouška, ale nevyvařím to a nevyžehlím ![]()
Dámy, neměla by některá z Vás na prodej?
Jednu dětskou a jednu dospělou?
Měla jsem objednané u paní na bazárku, ale už dva dny nereaguje na zprávy. ![]()
Taky jsem dnes usila -4ks, prvni dala trochu zabrat, ostatni uz byly podstatne rychleji. Casove nevim, kolik mi to zabralo celkem, pendlovala jsem mezi kuchyni, ditetem a HO…prosim, z jakeho rozmeru sijete detskou velikost? Myslim ty skladane- ja mam vychozi rozmer 20×20, jaky je ideal pro deti? Diky a siti zdar ![]()
@Janli píše:
@inkakřivák taky mi vychází 11cm, ale jen na dva sklady. Šiju to ze silné sýpkoviny, tak se na tři sklady nedostanu, ale vypadají funkční. Díky za výbavu babi
jaký materiál je podle tebe lepší /praktičtější? Postarší bavlněné povlečení/ bavlněné tričko/bavlněná utěrka? Když na šnůrky použiju gumu do kolhot/tepláků, je to ok?
@Bondgirl007 Dětem (školkovým) jsem dělala 15×15 před založením a s širšími sklady, mohlo to být menší, mají to až k uším, ale alespoň stačily malé gumičky ![]()
@Markéta80 píše:
@DoktorkaZorkaHorká pamatuji si žlutou látku na ní knoflíky do tvaru kytky a když jsem to chtěla odevzdat tak to nešlo![]()
@Vyvrtka manžel vždy říká že důležitější že umím vařit
Jako švadlena bych se asi moc neuživila
![]()
tak to jsem ne tom stejně! Až se budu mastit s těma rouškama, budu jistojistě pěkně nadávat. A rozhodně se tady nepochlubím, jak se mi to povedlo
úspěch bude, když budou jakž takž funkční.
https://www.novinky.cz/…eho-40317063?…
Hm, tak si můžem hodit korunou…
@pe-terka já našla návod na roušku bez šití
Jen zvažuji z čeho udělat, jestli by šla i dětská látková plena
. Já ani nevím jestli doma máme nějaký šátek ![]()
@pe-terka píše:
https://www.novinky.cz/…eho-40317063?…Hm, tak si můžem hodit korunou…
Proc? Je nedostatek rousek, proto vedeni nemocnice vyzyva, aby se jimi neplytvalo ![]()
K tomu vysvetluje, ze obycejna rouska slouzi k tomu, aby se OD NAS nikdo nenakazil. A protoze nikdo z nas nevi, jestli neni prenasec, tak bychom meli byt k druhym ohleduplni.
Vecer jsem promyslela postup siti, jak to casove urychlit. Jsem na HO, takze musim i nejakou praci pro zamestnavatele odvest, do toho decko s ukolama do skoly, takze casu zas tolik nemam ![]()
@Markéta80 Latkova plena me nenapadla. Ale urcite pouzit jde ![]()
Tenhle typ taky neni narocny na vyrobu
https://youtu.be/wDj3DVWK5QU
https://youtu.be/NE3zfvHfJns
@pe-terka píše:
jaký materiál je podle tebe lepší /praktičtější? Postarší bavlněné povlečení/ bavlněné tričko/bavlněná utěrka? Když na šnůrky použiju gumu do kolhot/tepláků, je to ok?
Tričko je fajn, ale je to úplet, tak se to blbě šije. Když toho budeš dělat víc tak možná to povlečení. Nevím, jaký rozměr utěrek máš, myslím si že z jedné střihneš jen jednu, tak bys měla velký odpad. Na techniku šití jsou nejjednodušší ty skládané.
Ty, které neumí šít, by mohly chystat ty šikmé proužky na tkanice, to by zvládly a hodně by to urychlilo šití. Taková výrobní linka s dělbou práce, jako v mraveništi
. Dám si kafíčko a jdu na to.