Šikana ve školce pětileté dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
662
7.1.22 08:34
@Anonymní píše:
Tak dnes jsem si byla popovídat za učitelkou. O ničem neví, prý jestli si to udělala opravdu ve školce, jestli si to neudělala třeba doma, sama o stoleček. Což je prostě kravina. Zápis se udělá, ještě se zeptá druhé učitelky, která s nima včera byla na cvičení, jestli o tom něco neví. Dál jsem se ptala jak to je s tim, že si dcera stěžuje, že si s ní děti nechtějí hrát, že jí odstrkují. Na to mi učitelka řekla, že to je blbost, že je má dcera v kolektivu velmi oblíbená. Má dcera tvrdí, že si s ní nikdo nehraje, odstrkují jí. Takže to je slovo proti slovu. Svojí dceři věřím, hodně chodí do dětských skupin, do herny, chodí na dva kroužky mimo školku a nikde mezi dětmi se nikdy nestalo, že by dcera měla problém, že by si stěžovala. Takže nakonec jsem se s dcerou domluvila, že ještě měsíc bude chodit. Každý den se dcery zeptám co dělala a ona mi vše poví. Hned v šatně při vyzvednutí jí prohlídnu, aby učitelky nemohli říct, že to je z domova a pokud přijde s další modřinou, budeme měnit školku. Dcera s tím souhlasí, slíbila, že mi vše bude říkat, že si budeme o školce povídat. Snad to tedy už bude Ok, pokud ne, určitě si budu stěžovat. V okolí bydliště máme další dvě školky- naše a ty dvě jsou jakoby jedna, jen jsou rozděleny na tři budovy, tak snad by přestup nebyl problém. Ikdyby dcera měla být do září doma, tak si na to už dám velký pozor.

Rozumný přístup. Hodně štěstí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.1.22 08:41
@Anonymní píše:
Tak dnes jsem si byla popovídat za učitelkou. O ničem neví, prý jestli si to udělala opravdu ve školce, jestli si to neudělala třeba doma, sama o stoleček. Což je prostě kravina. Zápis se udělá, ještě se zeptá druhé učitelky, která s nima včera byla na cvičení, jestli o tom něco neví. Dál jsem se ptala jak to je s tim, že si dcera stěžuje, že si s ní děti nechtějí hrát, že jí odstrkují. Na to mi učitelka řekla, že to je blbost, že je má dcera v kolektivu velmi oblíbená. Má dcera tvrdí, že si s ní nikdo nehraje, odstrkují jí. Takže to je slovo proti slovu. Svojí dceři věřím, hodně chodí do dětských skupin, do herny, chodí na dva kroužky mimo školku a nikde mezi dětmi se nikdy nestalo, že by dcera měla problém, že by si stěžovala. Takže nakonec jsem se s dcerou domluvila, že ještě měsíc bude chodit. Každý den se dcery zeptám co dělala a ona mi vše poví. Hned v šatně při vyzvednutí jí prohlídnu, aby učitelky nemohli říct, že to je z domova a pokud přijde s další modřinou, budeme měnit školku. Dcera s tím souhlasí, slíbila, že mi vše bude říkat, že si budeme o školce povídat. Snad to tedy už bude Ok, pokud ne, určitě si budu stěžovat. V okolí bydliště máme další dvě školky- naše a ty dvě jsou jakoby jedna, jen jsou rozděleny na tři budovy, tak snad by přestup nebyl problém. Ikdyby dcera měla být do září doma, tak si na to už dám velký pozor.

Ještě holčičce řekni, že si to povídání o tom, co se děje, nemá nechávat až pro tebe, ale říct to i těm učitelkám. Hned. I za cenu, že to bude mít pro „zlou holku“ negativní důsledek v podobě zpytování sědomí u stolečku.
Na to nás opakovaně učitelky upozorňovaly, že pokud se něco děje, je potřeba to řešit hned, na místě, a ony to potřebují vědět, pokud přímo nebyli svědky. Že pak takové to "minulý týden Pepíček Aničce… " se fakt blbě řeší, prokazuje.

A ještě se poptej ostatních maminek a jejich dětí, jak vidí situiaci ve třídě, jak si tam z jejich pohledu stojí tvoje díte v kolektivu. Protože jak píšeš, teď je to hodně slovo proti slovu. Info od ostatních maminek by Ti taky mohlo víc přiblížít, co se děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41433
7.1.22 10:29
@Svistice píše:
@Aduš8 Vzhledem k tomu, že vím, co je pětileté dítě schopné vybajit, tak bych minimálně chtěla nejdřív informaci i od protistrany. Přesně takovouhle modřinu mělo moje dítě, když se přerazilo při nějakém honění o stůl. ;)
A taky vím, jakého velblouda dokáží z komára udělat hyperprotektivni maminky.Takze řešit s učitelkami, ředitelkou, pripadne rodiči dalších děti včetně agresora.
A nezepomenout ani na to, podpořit své dítě, jak se v takových situacích chovat. Přijde mi dost zvláštní, že se pětileté dítě nechá obouchavat, kousat či odstrkovat, aniž by to minimálně řeklo učitelce.

Fakt? :think: šestiletou dcerku mi ve školce fackoval její spolužák, vždy na zahradě za stromem či rohem a ona to za celou dobu nikomu neřekla, protože se ve školce učili, že žalovat se nemá :think: takže toto mi fakt divný nepřijde. Navíc po zkušenostech, jak „rády“ toto učitelky ve školce řeší, si i myslím, že jsou případy, kdy se raději dívají jinam, aby to nemuseli řešit…bohužel, osobní zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.22 10:30

U nas ve skole se resila sikana. Resilo se to vse pres ucitelku, pak pres reditelku.
Jednoho dne si tatinek vyzvedl zase domlaceneho syna, vsiml si hned po prichodu do druzinove satny.
Druzina s tim nemela nic spolecneho, kluk ktery sikanoval tam nechodil.
Shodou okolnosti vysli z budovy a sla kolem matka s klukem.
Tatinek jak hora na ne v amoku nabehl, neskutecne serval matku, kluka. Mama brecela, kluk vykulenej. Doslo az na vyhruzky, sprosta slova :oops: (Normalne bych toto neschvalovala, ale jeho syn docházel cele letni prazdniny k psycholozce, nocni můry…delo se to velmi intenzivne po návratu z distanci vyuky a po letnich prázdninach znovu, tedy kus prvni a druhe třídy).
Otec sikanovaneho kluka si to dovolil protoze kolem nikdo nebyl a vedel, ac byl v afektu, ze nejsou svedci.
No a od te doby je klid!
Nechci tady davat nevhodné návody, ale jako rodic chápu, ze když intenzivně komunikujete s tridni, reditelkou porad dokola bez vysledku, doma zdeptane dite asi už jde slušne vychování stranou. A někdy to ma evidentně lepší efekt, nez x sezeni v reditelne :roll:

• Citovat
  • Upravit
41433
7.1.22 10:35
@Anonymní píše:

ty aktuální modřiny si pro jistotu i s datem pořízení nafoť, nikdy nevíš, kdy to bude slovo proti slovu a kdy se ti to v budoucnu může hodit, držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1405
7.1.22 11:24

Hm tak přístup učitelek nic moc :(( ještě to hodí na vás doma a že neudelaly zápis hned je snad jejich chyba ne tvoje!! I když to tedy „nevidely“ zápis by se měl udělat i následující den, když jde o kousnutí v obličeji. Prostě tě chtějí odbyt a kryjí se, co to jde. Toto když bych byla učitelka a některá maminka mi toto řekla, že se děje tak si dám sakra pozor a projevim aktivitu, že sikanu nestrpime ve školce a že se na to zaměří! Tady neplatí presumpce neviny, tady naopak bych věřila vám, dokud se neukáže opak. Proč by sis přece takové věci vymyslela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.1.22 18:21

Šikana v družině

Ahoj já teda nemám zkušenost se šikanu vlastního dítěte, svoje první teprve čekám, ale pamatuji si, že mě šikanoval spolužák v družině ve škole, tenkrát na něj vlítnul táta, no pokoj nebyl, ale zmirnilo se to, po pár létech jsem se dozvěděla, že mě ve skutečnosti měl hrozně rád a nevěděl asi aj to vyjádřit :lol: ale jinak podle své natury, bych to řešila prvně s učitelkama, a pak i s rodiči té holčičky, snažila bych se v klidu, ale záleží jak by reagovali oni, kdyby to byly nějaký co by to nebrali v potaz, tak bych asi vyjela, no každopádně, jsem teď celá nesvá, že děti dokážou být tak hrozně zlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2697
7.1.22 18:56

Děti ve školce ještě nechápou, že učitelka může dělat chybu. Můj dospělý syn mi teprve před dvěma lety řekl, že první ven ve školce, dva dny po jeho 3. narozeninách, učitelka se ptala, kdo chytá myši. On věděl, že kočka, ale odpověděl pejsek (měli jsme hafana, ten prostě taky myši chytal). A učitelka ho poslala na hanbu, místo toho, aby mu to jakkoliv vysvětlila. Tehdy nechápal, co udělal špatně a cítil se kvůli tomu tak špatně, že mi o tom prostě neřekl, bral to jako svojí chybu, selhání a dovolil učitelce, aby ho zesměšnila před třídou a aby se mu děti smály! Do školky chodil s nechutenstvím, pro něj byla úleva, že jsme se stěhovali a měnila se školka.
Proto se nedivím, že dcerka zakladatelky prostě učitelce nic neřekne, učitelky přeci „nechybují“ a ty děti to berou, že to, co se děje, je jejich osobní chyba, ne chyba okolí či autority.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30982
7.1.22 19:34
@Sunlight515 píše:
Děti ve školce ještě nechápou, že učitelka může dělat chybu. Můj dospělý syn mi teprve před dvěma lety řekl, že první ven ve školce, dva dny po jeho 3. narozeninách, učitelka se ptala, kdo chytá myši. On věděl, že kočka, ale odpověděl pejsek (měli jsme hafana, ten prostě taky myši chytal). A učitelka ho poslala na hanbu, místo toho, aby mu to jakkoliv vysvětlila. Tehdy nechápal, co udělal špatně a cítil se kvůli tomu tak špatně, že mi o tom prostě neřekl, bral to jako svojí chybu, selhání a dovolil učitelce, aby ho zesměšnila před třídou a aby se mu děti smály! Do školky chodil s nechutenstvím, pro něj byla úleva, že jsme se stěhovali a měnila se školka.
Proto se nedivím, že dcerka zakladatelky prostě učitelce nic neřekne, učitelky přeci „nechybují“ a ty děti to berou, že to, co se děje, je jejich osobní chyba, ne chyba okolí či autority.

Jo, jistě. Teď tu o té červené karkulce. To dítě si přesně pamatuje zážitek ze třetích narozenin. Učitelka určitě poslala triletaka na hanbu za špatnou odpověď. A ostatní trilezaci se mu za to ještě smáli, no ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2697
7.1.22 20:04

@Cuddy Ano, pamatuje, protože do školky se tehdy těšil, ale ten šok byl až moc velký. Ono už to tak bývá, že do mozku se zaryjí ty nejsilnější věci, ať již dobré, či špatné. Věříte, že já si také pamatuji na pár epizodek z mých 3 let? A to je mi už.. no, hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77136
7.1.22 20:14

Zakladatelko - nechci nic z toho rozporovat, příběh se mi zdá reálný a pravdivý, ale jedna věc mi tam nesedí - že tvoje dcera říká o té holčičce „zlá holka“ - děti ve stejné třídě školky si říkají jmény, a ne „zlá holka“ - to by byla nějaká cizí holka třeba na hřišti, ale ve stejné třídě školky - dcera všechny jmenuje vždy jménem, a řekne třeba Paťa je zlobivý, ale rozhodně ho neoznačí jako „zlý kluk“ - je to spolužák, má své jméno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30982
7.1.22 20:36

@Sunlight515 ok, i kdyby si to pamatoval, tříleté děti se nesmějí někomu, že řekl hloupost. Ale něčemu, co je pobaví. Evidentně je pobavil pes chytajici myši, stejně jako by se zasmaly naše děti posléze i ony, kdyby toto řekly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7208
7.1.22 20:39
@terien píše:
Počkala bych si na maminku i holčičku a pěkně si je podala, pak bych udělala rambajz ve školce a dala dceru jinam.

Taky tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2250
7.1.22 21:40
@Cuddy píše:
Jo, jistě. Teď tu o té červené karkulce. To dítě si přesně pamatuje zážitek ze třetích narozenin. Učitelka určitě poslala triletaka na hanbu za špatnou odpověď. A ostatní trilezaci se mu za to ještě smáli, no ne…

heled ja si pamatuju jak jsem byla sotva dvouleta na dva tydny v nemocnici kvuli podezreni na neco se svalama.. kazdopadne si pamatuju kde jsem mela postylku, ze to bylo u sesterny, pze tam mezi ni a pokojem kde jsem byla bylo okno..jak me menily ty sacky na moc a na to, ze jsem tahala tenkrat po chodbe takovej kocarek ala golfky…

Tech vzpominek z obdobi skolky tak vyraznych moc nemam, ale tyhle tri patri mezi ty co si budu pamatovat fakt do konce zivota. Fakt bych to uplne nebagatelizovala, to ze si deti z tohodle obdobi moc nepamatuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14737
7.1.22 22:24

Vy si opravdu myslite, ze sikanovane dite pujde za ucitelkou, ze mu nekdo ublizil? Z
vlastni zkusenosti muzu rict, ze to dite si radsi zaleze nekam do koutku se vybrecet. A neni to proto, ze ucitelka prece nechybuje, nebo proto, ze ucitelky rekly, ze ve skolce se nezaluje. Proste je to povahou toho ditete. Tyhle povahove typy jsou proste bohuzel vhodne obeti sikany. Take se muze bat pomsty ze strany agresora.

Ja jsem to nerikala ani rodicum, bylo to jak mou povahou, tak tim, ze oni by mi vynadali, ze jim delam ostudu. I kdyz ona ta moje povaha byla nejspis castecne dana prave tou vychovou, ktere se mi dostavalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin