Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, chtěla bych se jen svěřit, že od listopadu 2022, jsem přestoupila na jinou školu, protože na minulé sem byla šikanovaná, myslela jsem že když přestoupím, vše se zlepší a bude vše jinak. Opak byl však pravdou, nezlepšilo se vůbec nic. Ze začátku bylo vše tak, že se mi smáli že jsem jiná - zvláštní, a divná.. Našla jsem si však ale jednu kamarádku ze třídy,.. která se semnou začala bavit, byli jsme všude spolu, bavili se, a tak.. Později, jsem si našla ze další třídy další kamarádku,.. Všechny tři, jsme se bavily a později byly nejlepší kamarádky.. Jednoho dne, jsme se se celou školou podívali na jeden dokument - Katka.. Tím to všechno začalo.. ačkoliv podle všech, vypadala prý jako já.. Černé vlasy, obočí, ksicht.. chování.. Jestli jste viděli ten dokument, asi víte že to není nic dobrého.. Jestli ne, tak hlavní problém je ten, že ona byla ošklivá, používala návykové látky a žila špatně.. Každý na škole, mě nazýval „Čau Katko“, „Čau feťačko“, „fuj Katka“, pozor „přichází Katka“,.. Já sem z toho tak nešťastná, cítím se tak zle, nemohla sem nikam chodit po chodbě, i ve třídě mi tak říkali, ze jiných tříd.. Kamarádky se mě chvíli zastávaly, chránily mne, ale jen do tý doby, všechno bylo pak lepší.. ale jednoho dne, jsme šly na lyžařský výcvik.. kde to všechno skončilo, začali se ke mně chovat jinak, začaly mě pomlouvat, nadávat a ostatní holky ze třídy taky.. Já na to už obecně neměla, pořád jsem na tom lyžařským výcviku, a není mi vůbec dobře, holky jsou tak zlý, a dneska mi vysvětlily důvod, prý jsem divná, hnusná oblíkám se divně, a prý nejsem v pořádku psychicky.. ano, chápu, každý jsme nějaký, ale to není důvod aby se najedou přestali semnou bavit, jsou tak zlý, že sem každý den kvůli ním brečela, ostatní holky jsou stejný.. sem na všechno sama, nikdo mi nepomůže, sem z toho celá vadná.. Říkala sem to mámě i jejímu příteli, ale ti mi řekli, že mám počkat na to, až přijdu domů, a tam se to vše probere.. řešili jsme to už 1×, chvíli byl konec, ale pak znovu.. nebaví mě to už, je mi z toho zle… Potřebuji už pomoct, jinak to nezvládnu..Děkuji moc, za jakoukoliv radu.. Budu ráda, když mi pomůžete, a. nabídnete nějaké chytré řešení, už mě nebaví jen sedět, a koukat jak se mi všechno ničí před očima ![]()
Děkuji, Eliška.
@židovkauwu píše:
Ahoj všem, chtěla bych se jen svěřit, že od listopadu 2022, jsem přestoupila na jinou školu, protože na minulé sem byla šikanovaná, myslela jsem že když přestoupím, vše se zlepší a bude vše jinak. Opak byl však pravdou, nezlepšilo se vůbec nic. Ze začátku bylo vše tak, že se mi smáli že jsem jiná - zvláštní, a divná.. Našla jsem si však ale jednu kamarádku ze třídy,.. která se semnou začala bavit, byli jsme všude spolu, bavili se, a tak.. Později, jsem si našla ze další třídy další kamarádku,.. Všechny tři, jsme se bavily a později byly nejlepší kamarádky.. Jednoho dne, jsme se se celou školou podívali na jeden dokument - Katka.. Tím to všechno začalo.. ačkoliv podle všech, vypadala prý jako já.. Černé vlasy, obočí, ksicht.. chování.. Jestli jste viděli ten dokument, asi víte že to není nic dobrého.. Jestli ne, tak hlavní problém je ten, že ona byla ošklivá, používala návykové látky a žila špatně.. Každý na škole, mě nazýval „Čau Katko“, „Čau feťačko“, „fuj Katka“, pozor „přichází Katka“,.. Já sem z toho tak nešťastná, cítím se tak zle, nemohla sem nikam chodit po chodbě, i ve třídě mi tak říkali, ze jiných tříd.. Kamarádky se mě chvíli zastávaly, chránily mne, ale jen do tý doby, všechno bylo pak lepší.. ale jednoho dne, jsme šly na lyžařský výcvik.. kde to všechno skončilo, začali se ke mně chovat jinak, začaly mě pomlouvat, nadávat a ostatní holky ze třídy taky.. Já na to už obecně neměla, pořád jsem na tom lyžařským výcviku, a není mi vůbec dobře, holky jsou tak zlý, a dneska mi vysvětlily důvod, prý jsem divná, hnusná oblíkám se divně, a prý nejsem v pořádku psychicky.. ano, chápu, každý jsme nějaký, ale to není důvod aby se najedou přestali semnou bavit, jsou tak zlý, že sem každý den kvůli ním brečela, ostatní holky jsou stejný.. sem na všechno sama, nikdo mi nepomůže, sem z toho celá vadná.. Říkala sem to mámě i jejímu příteli, ale ti mi řekli, že mám počkat na to, až přijdu domů, a tam se to vše probere.. řešili jsme to už 1×, chvíli byl konec, ale pak znovu.. nebaví mě to už, je mi z toho zle… Potřebuji už pomoct, jinak to nezvládnu..Děkuji moc, za jakoukoliv radu.. Budu ráda, když mi pomůžete, a. nabídnete nějaké chytré řešení, už mě nebaví jen sedět, a koukat jak se mi všechno ničí před očima
Děkuji, Eliška.
To je mi líto co prožívás, ale za mě je chyba že se asi nebranis a nechas si to líbit. Mě kdyby někdo na chodbě řekl že vypadám jak feťačka tak ho odpalkuji že furt lepší než vypadat jako psí prd.el apod.
@židovkauwu píše:
Ahoj všem, chtěla bych se jen svěřit, že od listopadu 2022, jsem přestoupila na jinou školu, protože na minulé sem byla šikanovaná, myslela jsem že když přestoupím, vše se zlepší a bude vše jinak. Opak byl však pravdou, nezlepšilo se vůbec nic. Ze začátku bylo vše tak, že se mi smáli že jsem jiná - zvláštní, a divná.. Našla jsem si však ale jednu kamarádku ze třídy,.. která se semnou začala bavit, byli jsme všude spolu, bavili se, a tak.. Později, jsem si našla ze další třídy další kamarádku,.. Všechny tři, jsme se bavily a později byly nejlepší kamarádky.. Jednoho dne, jsme se se celou školou podívali na jeden dokument - Katka.. Tím to všechno začalo.. ačkoliv podle všech, vypadala prý jako já.. Černé vlasy, obočí, ksicht.. chování.. Jestli jste viděli ten dokument, asi víte že to není nic dobrého.. Jestli ne, tak hlavní problém je ten, že ona byla ošklivá, používala návykové látky a žila špatně.. Každý na škole, mě nazýval „Čau Katko“, „Čau feťačko“, „fuj Katka“, pozor „přichází Katka“,.. Já sem z toho tak nešťastná, cítím se tak zle, nemohla sem nikam chodit po chodbě, i ve třídě mi tak říkali, ze jiných tříd.. Kamarádky se mě chvíli zastávaly, chránily mne, ale jen do tý doby, všechno bylo pak lepší.. ale jednoho dne, jsme šly na lyžařský výcvik.. kde to všechno skončilo, začali se ke mně chovat jinak, začaly mě pomlouvat, nadávat a ostatní holky ze třídy taky.. Já na to už obecně neměla, pořád jsem na tom lyžařským výcviku, a není mi vůbec dobře, holky jsou tak zlý, a dneska mi vysvětlily důvod, prý jsem divná, hnusná oblíkám se divně, a prý nejsem v pořádku psychicky.. ano, chápu, každý jsme nějaký, ale to není důvod aby se najedou přestali semnou bavit, jsou tak zlý, že sem každý den kvůli ním brečela, ostatní holky jsou stejný.. sem na všechno sama, nikdo mi nepomůže, sem z toho celá vadná.. Říkala sem to mámě i jejímu příteli, ale ti mi řekli, že mám počkat na to, až přijdu domů, a tam se to vše probere.. řešili jsme to už 1×, chvíli byl konec, ale pak znovu.. nebaví mě to už, je mi z toho zle… Potřebuji už pomoct, jinak to nezvládnu..Děkuji moc, za jakoukoliv radu.. Budu ráda, když mi pomůžete, a. nabídnete nějaké chytré řešení, už mě nebaví jen sedět, a koukat jak se mi všechno ničí před očima
Děkuji, Eliška.
Teď na lyžáku bych se zkusila obrátit na někoho z pedagogů, btw oni to nevidí? A ve škole pak určitě máte nějakého výchovného poradce nebo jak se jim říká, určitě by situaci měli řešit, zejména pokud jsi na školu přestoupila po minulé šikaně. Drž se…říkej si, že ti nestojej za to, abys kvůli nim brečela
Zajdi za některým z učitelů, kterému věříš. Svěř se mu, nebudeš na to sama, měl by ti pomoct a najít řešení. Kolik je ti let? Držím pěsti, aby ti bylo brzy líp
.
Zlato, to mě tak mrzí.
posílám objetí, vím, jak se cítíš, taky jsem si na ZŠ prošla šikanou (tlustá brýlatá holka, akné a ještě k tomu šprt), neuměla jsem se bránit a jen jsem brečela. Moje chyba ovšem byla, že jsem se nikomu nesvěřila a tiše trpěla. Pak se to jeden rok zlomilo, já se sebou začala něco dělat (ne kvůli nim ale kvůli sobě) a po prázdninách jsem přišla a byla ze mě jedna z nejhezčích holek, všichni koukali jak blázni a najednou o kamarádky nebyla nouze (ovšem to už jsem věděla jaké jsou že
) …Podle toho jak píšeš jsi sikovna chytrá holka, máš to v hlavě v pořádku a co je víc, je to strasne těžké, ale zaměř se na sebe, zkus se trochu slovně bránit, ať vidí že jsi sebevědomá a máš se ráda. ![]()
Puberta je těžká. Opravdoví kamarádi přicházejí stejně pak až o mnoho let později, málokomu vydrží přátelství ze ZŠ. Věř, že ti správní, kteří tě budou mít rádi takovou jaká seš, na tebe teprve čekají.
Svěř se rodičům a třídnímu učiteli, určitě máte i výchovného poradce, možná školního psychologa? A bylo by dobré trochu zapracovat na sebevědomí a nenechat si všechno líbit. ![]()
Snaž se splynout s davem. Teď v práci už si můžu dovolit být osobnost, protože to už je místo které si člověk vybere sám a kde si vyberou jeho a sejdou se tam podobní lidé, kteří tu jinakost ocení. I na VŠ už je to super. Prostě je všechny pošli do někam, pokus se nevybočovat a nějak přežít. A napráskej je třídní, aby se řešily i ty děcka z jiných tříd.
@robatko23 Děkuju Ti moc!
Budu se snažit, abych zapadla, a po prázdninách přijdu jako nová holka, snažím se i teď, snažím se byt zábavná a rozumná, ovšem ostatní to vidí jinak, rodina, kamarádi mimo školu, ví, jaká jsem, tyhle holky ze školy, mě znají jen jako ve škole, mimo školu neví nic. Děkuji Ti ale moc za radu, a budu mít už větší sebevědomí, vím že kamarády najdu až na SŠ, nebo později, náhodou už mám plány do budoucna, jak se stát oblíbenou, a výjimečnou holkou. ![]()
@Serpentini Děkuju Moc! Budu se snažit, a něco s tím dělat, máma i její přítel to budou řešit, řešilo se to už 1×, ale teď se bude muset přitvrdit, mám tam ještě jednu kamarádku, která mi pomůže se vším, i tak ale moc děkuji! ![]()
@Adaneli Ano, moc děkuji! Je mi pouhých 14, vím že jsem moc mladá, ale na svůj věk jsem vyspělá, a vím co je správné a co ne, co se má dělat a co ne.. bohužel na takovýhle věci, který sem tu vypsala, sem dost slabá, a nedokážu se s tím nějak vyrovnat, psychiku nemám bohužel taky v pořádku, ale jinak sem normální, a v pohodě holka, ale snažím se to zvládat.. Děkuji ale moc, za radu! Budu se snažit
.
@židovkauwu ty už výjimečná jsi a až to v sobě objevíš, všimnou si toho i ostatní
.
@židovkauwu Ještě mne napadlo, se 14 letou dcerou jsem na Katku zrovna nedávno koukala také a ona mi pár dní na to hlásila, že na tiktoku nebo instagramu, ted si nejsem jistá, sleduje její opravdovou dceru, že vlastně do té doby, než film viděla, to ani netušila. A jaká je to sebevědomá holka. Možná bys sis jí také mohla najít a třeba by ti to pomohlo poslat spolužáky do…tam ![]()
Byla jsem na tom úplně stejně a v dospělosti jsem zjistila, že mám Aspergeruv syndrom. Vždy budu jiná, ale už vím, v čem.
Zkus psychoterapii a záměr se na vnímání sebe sama. Po škole chtějte, ať zajistí práci s celým kolektivem. Až ti bude nejhůř, vzpomeň si, že je spousta lidí, kteří na tebe myslí a fandí ti. ![]()
@židovkauwu Eliško, ani se mi nechtělo věřit, že je ti čtrnáct. Možná spolužákům přijdeš jiná i proto, že jsi moc chytrá a asi i vyspělá. Moc ti držím palce, ať je líp!
Teď na horách se svěř někomu z učitelů, určitě tam najdeš někoho, kdo je ti sympatičtější, komu můžeš věřit.
Obnovuju diskuzi.
Kam se obrátit, když je dítě sikanovane mimo školu? Máme tu jen školu jen do páté třídy. Starší syn měl spolužáka, který aktuálně opakuje pátou třídu. Mladší je ve třetí třídě. Tento bývalý spolužák staršího šikanoval. Řešilo se to, ale vše vysumelo, protože skončila škola a všichni věděli, že spolu nebudou.
Teď začal šikanovat mladšího. Čeká na něj před skolou, chodí s ním domů, pokřikuje na něj, vyhrožuje mu. Zatím vše jen slovně. Ale stejně se bojím, co z toho bude.
Pokud to půjdu hlásit na PČR, udělají s tím něco?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.