Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, nema nekdo recept na sirup proti kasli, ktery se dela z jehlici? Nekde jsem ho videla a nemuzu ho najit.
Dela se z novych vyhonku nejcasteji smrku. (Max 5 cm by mely mit)
Do sklenice das vrstvu vyhonku pak vrstvu cukru, vyhonku, cukru… opakujes dokud neni sklenice plna a nechas cca 14 dnu na okne.
¨jediný problém je, že mě teda vydržel vždy tak měsíc. A zrovna v červnu se uplně na kašel nehodí
@Lama Lama píše: ¨jediný problém je, že mě teda vydržel vždy tak měsíc. A zrovna v červnu se uplně na kašel nehodí
Pak zkus vareny. Citron na kolecka, vyhonky s vodou nechas prejit varem a nechas 24 hod louhovat. Pak precedis pridas cukr nechas probublavat ( ne varit jen mirny plamen) az do sirupove konzistence. Do sklenicek dokud je to horky.
@jahuhudka píše:
Dela se z novych vyhonku nejcasteji smrku. (Max 5 cm by mely mit)
Do sklenice das vrstvu vyhonku pak vrstvu cukru, vyhonku, cukru… opakujes dokud neni sklenice plna a nechas cca 14 dnu na okne.
já přidávám ještě špiritus. Jak píše Jahůdka a po 14 dnech zaleju vysokoprocentním alkoholem.
Výhonků? takže jako malých smrčků? ministromků? nejde to prostě z větviček?
@Pennya píše:
no, jasně že z výhonků větví
@Pennya píše:
To je to nove vyrostle na vetvy. Svetlejsi barva a do max5 cm. Kdyz jsou delsi uz by se z nich sirup delat nemel
@Lama Lama To je divné, mně vždycky vydrží celou zimu. Těch 14 dnů je na sllunku za oknem a a až je hotový tak v lednici!