Škola doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1026
18.8.20 11:07

@fotros v klidu, času na nalezení ideálního řešení domácího vzdělávání mate dost. Nastesti u nás (v ČR) je individuální vzdělávání legální a má v praktické rovině mnoho podob. Vy musíte až bude holčičce 5let, tak v následujícím školním roce vyřešit předškolní rok-přesně jak pisou nade mnou a pak školní docházka se řeší také trochu jinak.
Za mne 3 velké doporučení: udělejte FB profil a najde té si skupiny Domácí vzdělávání apod. a vstupte tam-lidé vám poradi, pokecate, zkonzultujete a inspirujete se. Dále si hledejte jen skolu, co má s domácím vzděláváním zkušenost a sedí vám způsob přezkoušení - portfoliove nebo komisionalni nebo přes “poradkyně”. Hlavne si v hlavě a s manželkou utridte motivaci a jak chcete aby to domácí vzdělávání vypadalo-podle toho hledejte vhodnou skolu. U některých to vypada jako škola doma (typ Brezová) nebo někde jste na hranici unschoolingu a řízeného sebevzdělávání. Hodně stesti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
18.8.20 13:03

Já jsem překvapen množstvím informací, které se mi tu dostalo.
@fauve : Motivaci určitě máme, - tohle si myslím, že máme v hlavě dobře srovnané. Není to jen jedinýá argument - je jich více a daly by se k ním přiřadit priority. Zkusím nastudovat co přesně znamená přezkoušení portfoliové vs. komisionální a tyké typ škol (tj jak píšete „škola doma“ vs unschooling).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.8.20 13:13

@fotros Ty argumenty a priority budete vypisovat do lejstra žádosti ředitele. Tak si to srovnejte i písemně. V ČR opravdu není domácí vzdělávání problém. Dalo by se to přiřadit k alternativnímu vzdělávání, prostě jedna z legálních možností. Doporučuji založit profil na FB a přidat se do skupin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
18.8.20 13:16

@fotros myslela jsem tím, zda je ta představa typu: dítě se každý den připojí k virtuální tride a tam probíhá výuka + udělá s rodiči nejake cviceni nebo opačný pól “nechame to na dítěti, sledujeme jeho zájmy a v jejich souladu nabízíme aktivity nebo výlety, knihy apod. Nebo na par dni v komunitní škole a par dni doma s rodiči Jestli jste z Prahy, sem tam se objevují i přednášky, které pořádají lidé z okruhu asociace domskol nebo svobodum a tam je fajn přijít a nektere veci probrat s podobne smýšlejícími lidmi. Na podzim se vzdy pořádá konference domácího vzdělávání a tam lze také dost informaci načerpat. Většinu tehle akci svolávaji přes fb nebo pak přes mail, ale to už člověk musí být navázány na ty skupiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
18.8.20 13:28

Facebook (bráním se tomu celý život) založím, asi to bude přece jen užitečné. Už mám informací na měsíc studia :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.8.20 13:42
@fotros píše:
Facebook (bráním se tomu celý život) založím, asi to bude přece jen užitečné. Už mám informací na měsíc studia :)

I na druhém konci republiky, v Olomouci, je Živá škola, která působí jako komunita a „učí“ v ní i rodiče, kteří mají děti oficiálně v domácím vzdělávání, mají alternativní smýšlení. Nevím, odkud jste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
18.8.20 15:08

Bydlíme v Praze, kupujeme domek na vesnici pár km od Prahy. Úplně nepřemýšlíme nad komunitním vzděláváním, alespoň ne na 100%. Hlavní motivací je trávení času s dcerou jako rodina (vnímám to jako nejlépe strávený čas vůbec). A protože jsme se ženou z různých kultur, chceme aby měla povědomí o obou světech a vzala si z nás to nejlepší. Jak jsem psal, dcerka je docela chytrá. Často než abych ji něco vysvětloval, s ní raději zajedu do muzea, kde jí ukážu jak věci fungují. Nebo vidí pohádku, kde je zámek, tak si tam zajedeme na výlet, zvířata si ukážeme v zoo, kytky v lese nebo v botanické… atd… Pak jsou tu ještě další věci. Chtěli bychom aby vzdělání bylo co možná apolitické. Ještě si pamatuju, jak za komunistů se tu učili ve školách fakta nějak, v době divokých svobodných 90tek zase jinak; no a dneska už je za mých necelých 40 let života další jedině správná verze. Poslední věc - žena i dcera jsou po dědovi snědé (černoch - američan původem z Jamajky). Dcerka může připomínat gypsy a občas se tu nesetkáváme s úplně OK přístupem. Děti umí být zlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.8.20 17:40

@fotros Rozumím Vašim důvodům a chápu, že to máte v hlavně srovnané a chcete domácí vzdělávání, ale ráda bych uvedla pár věcí na pravou míru. Výuka jakéhokoliv předmětu probíhá apoliticky, nesmí se vyzdvihovat žádná doba a jsou respektovány jiné kultury.
A pokud do třídy přijde žák z jiného kulturního prostředí a jiného vzhledu, stává se automaticky dítětem se speciálními potřebami, potenciálně ohrožené šikanou. Věnuje se mu na školním poradenském pracovišti školní speciální pedagog a školní psycholog. Mají metody, jak pracovat s žákem a i celým třídním kolektivem. Žák má možnost seznámit ostatní děti se svoji kulturou formou sezení, děti zpracují na to téma nějaký projekt. Ve třídě se volí mezi žáky patroni, kteří tomuto dítěti pomohou začlenit se do kolektivu. Jsou zpracované obecně preventivní programy proti šikaně, pracuje se s celým třídním kolektivem.
Vaše mínění o školství v tomto směru ustrnulo někdy v 90. letech :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
haley83
18.8.20 18:29
@lucenka píše:
Podívej se na informace školy Březová. Zaměřuje se na individuální (domácí) vzdělávání a najdeš tam dost informací.

Ty máš syna v Březové?

• Citovat
  • Upravit
lucenka
19.8.20 01:52
@haley83 píše:
Ty máš syna v Březové?

Nemám, ale chvíli jsem to zvažovala.

• Citovat
  • Upravit
9
19.8.20 09:02
@Jana206 píše:
@fotros Rozumím Vašim důvodům a chápu, že to máte v hlavně srovnané a chcete domácí vzdělávání, ale ráda bych uvedla pár věcí na pravou míru. Výuka jakéhokoliv předmětu probíhá apoliticky, nesmí se vyzdvihovat žádná doba a jsou respektovány jiné kultury.
A pokud do třídy přijde žák z jiného kulturního prostředí a jiného vzhledu, stává se automaticky dítětem se speciálními potřebami, potenciálně ohrožené šikanou. Věnuje se mu na školním poradenském pracovišti školní speciální pedagog a školní psycholog. Mají metody, jak pracovat s žákem a i celým třídním kolektivem. Žák má možnost seznámit ostatní děti se svoji kulturou formou sezení, děti zpracují na to téma nějaký projekt. Ve třídě se volí mezi žáky patroni, kteří tomuto dítěti pomohou začlenit se do kolektivu. Jsou zpracované obecně preventivní programy proti šikaně, pracuje se s celým třídním kolektivem.
Vaše mínění o školství v tomto směru ustrnulo někdy v 90. letech :mrgreen:

Bez urážky, ale tomu přírozeně nevěřím :) Ale dám tomu šanci se o tom přesvědčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin