Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@blecha72 píše:
Vidět, že o problematice školství nevíte nic.
A vy tam pracujete, že?
Dcera má právě těch 12, gelové nehty nemá žádná její spolužačka, nalakované prý nosí normálně. Dcera má dovolený bezbarvý lak, případně hodně světlounký. Nemaluje se, je hodně výrazná od přírody, takže to nepotřebuje. Co mě však docela překvapilo, přišla s tím, že asi 4 holky z áčka nosí roztahováky (měla jsem pak čest 2 z nich potkat, takže nekecala) - tož to jsem nějak nepobrala, to už bych raději ty gelové nehty.
@74paja píše:![]()
A vy tam pracujete, že?
Rozhodně jsem školu neviděla naposledy z lavice.
@tterka Takové ty náušnice, co postupně roztahují dírku v uchu až je jak do ![]()
@tterka píše:
To máš pravdu, škrábou mnohem méně. Ovšem, to je tak jediná výhoda oproti vlastním nehtům. Mám osobně vyzkoušené, co udělá při nárazu nehet s gelem, a nehet bez gelu. Bez gelu si ulomím kus nehtu a mám chvíli vztek, že jsem si ho ulomila a vypadá to blbě, takže musím zkrátit i všechny ostatní. Ovšem s gelem - to teprve byla chuťovka. Gel byl tak kvalitní,že jsem si při nárazu celý nehet z lůžka urvala (i se svým). Půl roku trvalo, než mi dorostl vlastní nehet a pěkných pár týdnů to bolelo jako čert.
Když se nad tím zamyslím, tak mě to ani neudivuje.
@mojara píše:
@tterka Takové ty náušnice, co postupně roztahují dírku v uchu až je jak do
Jééé, fuj. To fakt nosí dvanáctileté děti? Tak to bych to moje umlátila ![]()
@mojara Já se na lidi, co mají roztahováky, ani podívat nemůžu. Připomínají mi Avatara a vůbec nechápu, co je to za módu. Vždyť potom ta velká díra snad už ani nikdy nesroste a jak to potom bude vypadat? Umíte si je představit stré, třeba starého dědečka s roztahovákem v uchu??
To už jsem víc pro gelové nehty a podpatky. Nechápu, jak jim to rodiče vůbec mohou dovolit!! ![]()
Obě dcery chodí do školy, ve které se majitelky takových pařátů nevyskytují (ani mezi uklizečkami). Kdyby se vyskytly ve třídě do které moje děti chodí požádala bych ředitele školy o vyřešení bezpečnostního problému. Hrála jsme v dětství házenou a vím jaká bezpečnostní opatření ohledně nehtů jsme museli dodržovat a taky jsem viděla několik velmi drsných šrámů v obličeji tam kde se na to kašlalo. Za mě, tyhle srandy až s občankou, hlavně ze zdravotního hlediska je to opravdu risk a já jako odpovědný rodič nic takového nepodpořím. Moje děti naštěstí mají čím vyniknout aniž by při tom ze sebe musely dělat pipky tudíž jim absence kérek, gelovek, dredů apod. vadit snad nebude.
@tterka @Petule030 Jako fakt jsem jí nevěřila, až jsme je potkaly v obchodě, nemají ty dírky ještě roztáhlé nějak strašně, ale i tak. A přesně první mě napadlo, že to už přece nezaroste. Jejich rodiče neznám, ale asi jim to povolili, tohle by těžko nosily na tajňačku. Naštěstí dcera a její kámošky usoudili, že je to super hnusné, tak můžu být v klidu ![]()
@mojara Tak ještě že dcera má dostatek úsudku. Mně se to taky hnusí, ale naštěstí jsem jako nejmladší viděla puberťáky. Vidět tak děti, tak už asi zkolabuju, fakt… ![]()
Jéžiš já gelovky všeobecně nesnáším. Měla jsem je jen jednou, když jsem se vdávala a už nikdy víc!!! Manžel ze mě měl legraci, když jsem s nima šla krájet cibuli
A to nemluvím o té šííílené bolesti, když jsem nehtem o něco zavadila, většinou, když jsem oblékala své tenkrát 7měsíční dítě…kolikrát jsem si strhla celý nehet ![]()
@Petule030 No tak kdybys je nazvala dětmi zkolabují ony
Cítí se už jako velké slečny a chtějí se líbit, když si vzpomenu na sebe ve 12 a vidím teď je ![]()
Ale zase neříkám, že všechno je špatně, některé ty holky mají vkus, chodí fakt hezky oblečené, jsou sebevědomější, víc poučené, samostatnější a líp připravené do života, než jsem byla já. Jako puberťačky mají právo ulítávat hlavně v módních výstřelcích, tady by asi měli být soudní rodiče a na některé věci říct radikální ne a omezit třeba věkem, takové to, až ti bude patnáct, sedumnáct. Ono to není úplně zavrhnuté, dítě ví, že pak může a má kamarádka tak oddálila hrozbu oholení hlavy, páč za rok už o tom holka nechtěla ani slyšet.
Pracuji jako učitelka na ZŠ. Učila jsem 4 roky na druhém stupni, právě kousek od zde zmíněných Českých Velenic. U dívek jsem se s gelovými nehty nesetkala. S okousanými, nalakovanými ano
Já těm gelovkám nefandím. Snažila jsem se chodit upravená, včetně manikůry a pedikůry. Ty holky na to dost koukají, včetně toho, co jsem měla na sobě. V šesté se začínají malovat a vypadají pěkně blbě, říkala jsem si jejich věc… přesto jsem občas při výtvarce (kde nebyli kluci - abych nikoho neshazovala) prohodila něco ve smyslu, že méně je někdy více… Za mě je to věc rodičů, zejména maminek. Pokud matky povolí tetování, gelovky, barvu na vlasy, make - up - jejich vizitka. Holka co vypadá ve letech jako promiňte - štětka -je jednoduše obrazem rodičovské péče. Já byla v pubertě posílána se převlékat obden
Vkus je třeba dětem tříbit odmala, ale nic se nemá přehánět
JInak zajímavé téma k diskusi. Zažila jsem i školu v zahraničí s uniformami a to je teda pěkná nuda. Oblečení je i prostředek sebevyjádření.
Taky se mi to normální nezdá… za nás jsme si dali řasenku a modlily se, aby si toho nikdo nevšiml… a to jsem poměrně mladá generace. Hrozně rychle se to změnilo… co bude, až budou moje holky v tomhle věku, to fakt nevím
![]()