Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rozhodla jsem se založit na tohle téma vážnou diskusi po přečtení zdejšího tématu jakési dvanáctileté dívky s gelovými nehty. Zaráží mě, že spousta lidí to považuje za normální. Přiznám se, že moc se v tom nevyznám, ale na internetu jsem koukala, že ty nehty se dělají často hodně dlouhé, nemluvě o výstřednosti. Rovnou říkám, že ačkoliv tomu nefandím, tak mi nevadí, že se i mladší děti parádí, lakují nehty, malují se, když je to v rozumné míře. Ale aby mělo dítě v 5. nebo 6. třídě na rukou dlouhé výstřední nehty, ať už přírodní nebo gelové, to mi přijde jako slušnej extrém. Rodiče, kteří to dítěti dovolí, musí být podle mě padlí na hlavu, ale po přečtení zdejší diskuse o podpatcích ve škole věřím, že se takových najde spousta. Co mě ale opravdu hodně zajímá, skutečně pokud přijde do školy dvanáctiletá dívka s dlouhými nehty jako jsou na obrázku co jsem přiložila, tak s tím škola nic nedělá? Žáci mají povinný tělocvik a s tímhle je nechá učitel normálně cvičit? Vždyť tam musí hrozit hodně ošklivé zranění, ať už pro nositelku samotnou nebo hlavně ostatní spolužáky, vždyť ohnat se rukou s takovými nehty do obličeje, do očí, mi přijde děsivé. Zdá se mi to jako podobný extrém tomu, když se tu řešilo, proč mají děti nařízené kvůli bezpečnosti bačkory ve škole a nesmějí nosit podpatky, tkaničky apod. Zajímalo by mě, jestli s tím tady má někdo zkušenost, nebo jak se tohle řeší ve škole, případně teda neřeší, čemuž nechci moc věřit. Chodit má dcera s takovou spolužačkou do třídy, na tělocvik, tak by mi to hodně vadilo. Stále doufám, že takové děti a rodiče jsou jen výjimky, ale některé diskuse tady ve mě vzbuzují pochybnosti.
Spíš bych asi čekal, že rodiče budou chtít získat pro dceru osvobození z tělocviku - „kvůli jedné vyučovací hodině přece nebude odlepovat nehty, které stály fůru peněz“. ![]()
Ale jinak souhlasím, je to extrém. (A rodiče dívenky asi nemají šajn o tom, jak moc bolí akutní mykóza nehtového lůžka…
)
Stejne s tim nic neudelas ![]()
Ja osobne jsem takovyhle extremy nevidela ![]()
Nelíbí se mi, když si děti barví vlasy, lakují nehty, ani make-up, nic… své dceři bych to dovolila tak ve 14.
Jednou jsem pracovala v saloně, kde moje kolegyně manikérka - nehtová designérka, měla zástupy slečen ve věku 11-12 let (byly to romky, chodily i na melír a pedikúru), hnusilo se mi to. No jo ci**ni mají spoooousty peněz z našich daní, tak neví, kde je vyhazovat ![]()
Já byla na praxi ve škole a tam měly barevně nalakované nehty holky v první třídě. Dlouhé nehty by mi vadily, právě z důvodu té bezpečnosti.
@Xverunka píše:
Já byla na praxi ve škole a tam měly barevně nalakované nehty holky v první třídě. Dlouhé nehty by mi vadily, právě z důvodu té bezpečnosti.
V 1.třídě je to taky extrém, ale budiž, nalakované nevadí. Ale dlouhé u mladších dětí jsou prostě nebezpečné, a nejen o tělocviku. Že to tedy školní řády nijak neřeší je zarážející.
@JayLee píše: Škola to urcite neresi nijak - mam kamarádku učitelku na zakaldce na druhem stupni je to jedna z ejvetsich skol v nasem meste a nejaky holky to tam nosi bezne a nikdo jim nic nemůžeona uci telocvik, bilogii a matiku takze mela i snahu ve sve tride tohe eliminovat ale setkala se s nepochopenim a není to ani v rozporu s zadnym skolim radem jak ji rodice tech deti vysvetlili takze ona uz tohle nijak neresi - mozna to někdo zacne resit az se stane nejakej pruser
me se to osobne taky nelibi celkove protože to ma dneska snad kazda zenska jakoby nemohla mit svoje hezky upraveny ruce coz ja osobne povazuji za pekne a hezke když někdo o sve ruce pecuje a ma je udrzovany nez když si zajde na umely to je hrozne tuctovy a málokdo domysli pripadne následkydřív to mela tu a tam nejaka zenska ale dneska na kazdym rohu salon nevi Vietnamec a nehty a maj narvano všichni viz České Velenice maly mestecko u hranic - tam jsem napočítala 12 salonu Vietnamských byť jen kolem namesti smerem k hranicim a všichni mají plno takze asi pro ne kseft dobrej no
a u nas ve velkym meste to samy všude jen nehty
je to každého věc ale bylo to pekny dkyz to mělo jen par zenskych ale ted když to ma kazda a uz i deti, tak mi to prijde i trapny a tuctovy no
každého věc ale
to kouzlo tech svých udrzovanych proste uz asi není a jen tak nebude
To je hrozné, takže učitelka se snaží něco vyřešit a nakonec je ještě za blbce.
Škola s tím nic neudělá, tohle je výchova rodičů. Nevím, ale řešila bych asi na třídní schůzce.
Já bych byla pro uniformy a nějaká pravidla, nicméně toho se ve státním školství nikdo nedočká. Naopak na učitele pak lítají naštvaní rodiče ![]()
S tvrzením, že škola s tím určitě nic nedělá bych byla opatrná. Pokud by moje páťačka s takovými nehty přišla do školy, rozhodně bych to jako učitelka s rodiči řešila a předpokládám, že bych normální komunikací a pádnými důvody dosáhla toho, aby rodiče takové nehty nechali dívce odstranit.
@kozisek píše: Škola s tím nic neudělá, tohle je výchova rodičů. Nevím, ale řešila bych asi na třídní schůzce.
Já bych byla pro uniformy a nějaká pravidla, nicméně toho se ve státním školství nikdo nedočká. Naopak na učitele pak lítají naštvaní rodiče
Tak řekla bych, že taková pravidla se dají napsat do školního řádu, nebo nějakou vyhláškou závaznou pro školy, stejně jako pravidla ohledně obuvi.
Já mám dceru v první třídě a nehty si „lakuje“ fixou
. Strašně ji to baví, a vůbec jí nevadí, že si to vždycky musí okamžitě umýt, aby máma neřvala
. Ovšem, kdyby mi sáhla na lak, tak bych jí pazoury urazila. Ví, že si nehty barvit nesmí a tudíž přede mnou tají i tu fixu a jakmile ji vyzkouší, hned letí do koupelny a myslí si, že jsem tak blbá, že to nepoznám
. Když nad tím tak přemýšlím, tak posledních pár dní asi nezkoušela žádnou. Tak už ji to možná přešlo
.
Ale co se týče dlouhých, či gelových nehtů u dětí, tak bych řezala hlavně rodiče a vzápětí i ty děti. Nelíbí se mi to, a u dětí to nemá co dělat. Jaká jsou pravidla ve škole netuším. Paní učitelka nás jen na začátku roku poprosila, aby děti nenosily na TV řetízky, náramky, prstýnky a hodinky v rámci bezpečnosti. Ale jestli je to nějaké nařízení, nebo je to jen na žádost paní učitelky, to netuším
. Každopádně bych řekla, že při takových míčových hrách si dítě může celkem dost ublížit. A co hůř, hlavně může ublížit spolužákům.
Já měla gelové nehty pár let, ale až jako dospělá a jen tak přiměřeně dlouhé, nijak výrazné, jen s francií. Teď mám nehty své, rostou jako z vody, lakuji lakem. Ale musím je neustále zkracovat, protože s dlouhými nehty neumím pracovat na počítači. Takže si moc neumím představit, jak to může vyhovovat dětem ![]()
Jinak bych všeobecně u dětí na ZŠ dala zákaz nošení sukýnek a kraťasů, které končí těsně pod zadkem. Stejně tak bych zakázala nošení upnutých triček s výstřihem až k žaludku. A líčení bych povolila jen decentní, nejdříve na druhém stupni ZŠ. K čemu to je? Proč se slečinky musí takhle vystavovat? Nechápu. Navíc, když to rodiče ještě podporují
![]()
@hanka.br. píše:
S tvrzením, že škola s tím určitě nic nedělá bych byla opatrná. Pokud by moje páťačka s takovými nehty přišla do školy, rozhodně bych to jako učitelka s rodiči řešila a předpokládám, že bych normální komunikací a pádnými důvody dosáhla toho, aby rodiče takové nehty nechali dívce odstranit.
To velmi ráda slyším, protože já jako rodič bych trvala na tom, aby to škola s takovými rodiči řešila dřív, než se něco stane. Jen si říkám, co když rodiče rozumné argumenty nevyslyší? Máte ohledně nehtů a podobných nápadů nějaká pravidla ve školním řádu?
@naskok píše:Školní řád je hezká věc, ale předpokládá, že se jedinec podřídí. Nad školním řádem stojí zákony, v nich se o přezůvkách nebo gelových nehtech nepíše nic.
Tak řekla bych, že taková pravidla se dají napsat do školního řádu, nebo nějakou vyhláškou závaznou pro školy, stejně jako pravidla ohledně obuvi.
@naskok píše:
To velmi ráda slyším, protože já jako rodič bych trvala na tom, aby to škola s takovými rodiči řešila dřív, než se něco stane. Jen si říkám, co když rodiče rozumné argumenty nevyslyší? Máte ohledně nehtů a podobných nápadů nějaká pravidla ve školním řádu?
Podobné šílenosti jsou formulovány (nevím přesně tu citaci), ale ve smyslu, že žák je povinen mít na sobě jen to, co neohrozí jeho ani nikoho dalšího. Pod to se dají gelové nehty hbitě zařadit. Ještě se mi nestalo, aby se podobné záležitosti normálně nevykomunikovaly.
@blecha72 píše: Školní řád je hezká věc, ale předpokládá, že se jedinec podřídí. Nad školním řádem stojí zákony, v nich se o přezůvkách nebo gelových nehtech nepíše nic.
Předpokládám, že někteří rodiče to takto opravdu vidí.
Já jsem zas za to, že pokud si škola nastaví svoje interní pravidla a v nich bude například to, že žáci nemohou nosit nabarvené vlasy nebo nechty, podpadky a mobily, tak by to rodiče a hlavně žáci měli dodržovat a respektovat.
Pokud někdo nehodlá respektovat pravidla školy. Tak prosím, dejte si dítě na jinou školu, kde budou pravidla benevolentnější… adyjé, sbohem a šáteček.