Školka a nervozita

10
20.1.16 08:30

Školka a nervozita

Moje malá začala chodit v listopadu do skolky, jsou ji tři…každé ráno, jakmile vkrocime do skolky začne plakát…prý pak přestane…když pro ní dojdu, chodí jen do obeda zatím, tak se ji ptam proč plakala a ona mě řekne že neví, doma o školce mluví, zpívá, chystá si věci..
Někde jsem četla, že se může přenášet nervozita z matky na dítě… Nemáte někdo zkušenosti jak se té nervozity zbavit? Třeba je to ve mě, podvědomě…snažím se ráno smát, zpívat s ní…ale…asi je to někde uvnitř…měly jste to prosím také některá a jak jste s tím bojovala…
Nebo budem čekat až to malou přejde? Bolu mě ten její pláč, kor když je jediná která pláče…

Příspěvek upraven 20.01.16 v 08:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6538
20.1.16 08:37

Můj druhorozený začal chodit do školky v září. Občas ráno ve školce popláče, někdy jen pár tichých slziček, někdy větší scénka. Uklidní se hned za dveřmi, podle učitelek prý musí trošku divadýlka pro maminku. Je na mě hodně fixovaný, vždycky se ujišťuje, jestli přijdu. Přesto je ve školce spokojený, funguje tam dobře, vyzvedávám ho usměvavého, o školce vykládá v dobrém. Je to běžné, některé děti hůř snášejí ty přechody a trvá než si zvyknou. Ty k tomu zkus přistupovat pozitivně, že školka malé prospívá, má tam kamarády, učí se nové věci, ne jako ke zlu, kdy dáváš dítě pryč. bez výčitek. Racionálně si opakuj, že podle všeho (jak to popisuješ) je tam malá spokojená, těší se, chystá si věci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
20.1.16 08:42

A musí chodit? Tím bych začala. Jako já vím, že většina si jich zvykne, ale pokud se ptáš na můj osobní názor, tak já bych to prostě nesnesla ani jednou. Aby mi jí třeba někdo rval z náruče s tím, že se pak uklidní 8o a že jsem podobných historek slyšela. A to musím napsat, že moje dítě bylo naprostý závislák, do dvou a půl jsem nemohla odejít z bytu, ale školku kupodivu miluje od prvního dne (začala cca po dvou a půl letech věku, na jedno, dvě dopoledne v týdnu). A já jí vedla do té soukromé poprvé s velkými obavami, nicméně když jsem jí tam pozorovala přes to sklo, jak byla v pohodě a šťastná, tak to ze mě spadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
20.1.16 08:46

Asi je fakt že já za vším vidím to špatne, co když je tam sama, co když si s ní nikdo nechce hrát… Nevím proč se že mě stal takový pesimista :,(
Jestli je to tím, že je to druhé vymodlene dítě po 11letech, které jsem měla v 38…jestli to člověk bere jinak…nepamatují se, že bych to tak řešila s tou starší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
20.1.16 08:51
@Martina42 píše:
Asi je fakt že já za vším vidím to špatne, co když je tam sama, co když si s ní nikdo nechce hrát… Nevím proč se že mě stal takový pesimista :,(
Jestli je to tím, že je to druhé vymodlene dítě po 11letech, které jsem měla v 38…jestli to člověk bere jinak…nepamatují se, že bych to tak řešila s tou starší…

kdyby to bylo tak černé, tak by se tam dcerka netěšila, nechystala se… hůř prostě zvládá jen ty přechody. Děti většinou přejímají postoje a pocity rodičů a jestli ty to bereš jako zlo, tak se nediv. I mě paní učitelka párkrát staršího brala z náručí, rázně, ale ne žádným tyranským způsobem. a až poté, co jsme se rozloučili. Ale když rozloučení nebralo konce a prcek furt vymýšlel a pak už i začal brečet, tak to bylo jen protahování trápení. Odpoledne, když jsem si přišla, tak zase nechtěl jít domů a bručel, že jsem přišla brzo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
20.1.16 09:03

Znám. My měli příšerné scény tak rok. Zeptej se učitelek, jak reaguje, když odejdeš. Nám řekly, ať se tím netrápíme, že když odejdeme, dcera si utře slzy a jde si vesele hrát. Že to je taková scéna pro mě nebo manžela:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
20.1.16 09:03

Tak naštěstí malá do třídy jde ikdyz s pláčem..nikdy ji nemusela učitelka brát z náruče do náruče…a asi školku má řada, když jsem dóm je v pohodě vykládá…ten problém je asi opravdu spíše ve mě i když podvědomě…jak kdyby to šlo že mě samo…do práce nastupují v březnu, tak tam bude už celý den…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
20.1.16 09:06

Ještě trochu pomáhaly malé rituály, určitě je dobré domluvit se s učitelkami, nám dceru vzaly do náruče, aby nám z okna mohla zamávat, takže to pro ni byla trochu útěcha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
20.1.16 09:07
@GraceM píše:
Znám. My měli příšerné scény tak rok. Zeptej se učitelek, jak reaguje, když odejdeš. Nám řekly, ať se tím netrápíme, že když odejdeme, dcera si utře slzy a jde si vesele hrát. Že to je taková scéna pro mě nebo manžela:).

Ve školce je v pohodě, někdy se prý zapojí, někdy si hraje sama…asi je to opravdu jen ta scénka pro rodiče…spíš jsem chtěla vědět jestli nějaká maminka taky bojovala sama se sebou aby tu nervozitu nepřinášela na dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
20.1.16 09:12

@Martina42
to ze doma o skolce pekne vyklada a ze se tam chysta bych videla jako zasadni.

to ze prestane brecet po odchodu matky mi zasadni neprijde, dite po par tydnech pochopi, ze at rve jak chce, jak je jednou tam, tak uz musi zustat, takze brecet prestane. to jeste neznamena, ze je v pohode. ale te tvoji se tohle evidentne netyka.
deti, ktere ve skolce nejsou spokojene vetsinou o skolce nemluvi vubec nebo jsou i doma litostive, kdyz se o tom zacne.
mozna fakt nejaky ritual, ktery ji ulehci to rano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
843
20.1.16 09:17

Dcera prořvala 2 roky, každé ráno scény, zpočátku si ani nehrála. První rok byla jen do oběda, byla babička mohla vyzvedávat. Jakž takž zvládala až poslední rok. Teď je ve 4 třídě a nemá následky :lol:, jen občas řekne, že neví proč tam tak ječela a ano učitelky ji rvaly z babičky. Já dělala 15 hodinové směny, ale když jsem měla volno, nechala jsem si ji doma. Syn nastoupil teď v září, má 3 roky, zpočátku poplakával, pak začal řvát a utíkat ze třídy, když jsem odešla sklidnil se. U dcery jsem vysvětlovala, slibovala - stejně k ničemu. U syna jsem zavedla těžší kalibr, do školky se musí, já musím do práce. Pomohlo, je to lepší. Občas ráno trošku fňukne, ale to je normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4490
20.1.16 09:24

Prostě jí to ráno asi přijde líto, že se musí s tebou rozloučit. Pokud se tam těší a funguje normálně, neřešila bych to. Ty sama říkáš, že jsi nervózní, ona to má asi podobně, akorát ty svoje emoce prostě neumí skrýt a vyjádří je pláčem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13782
20.1.16 09:28

U nás taky bylo problém jen to loučení - a to syn začal chodit do školky ve čtyřech letech, je to společenské a veselé dítě, první den tam zaběhl a odpoledne nechtěl domů. Začalo to pak pomalu po měsíci, kdy si tam už zvykl. Takže občas byla scéna s trháním z náruče, ale odpoledne byl spokojený a říkal, že se mu tam líbilo. Postupně už to nebyly takové scény, ale to loučení bylo horší skoro celý rok. Ale pak zaběhl do třídy a šel si hrát s klukama. Teď od září už je to úplně bez problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
20.1.16 10:54

Důležité je vydržet. Bohužel takové scény můžou trvat dost dlouho. Ale jestli se ve školce dceři jinak líbí, tak si to snaž moc nebrat. Znám děti, které prořvaly ve školce celý první měsíc, od rána do odpoledne. To je pak pro rodiče psycho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
20.1.16 10:56

A můžeš doufat, že se to zlepší, u nás to byly fakt strašné scény, pak se to zlomilo, dcera se těšila na kamarádky a ráno do školky chodila radostně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin