Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Existují pracovní sešity pro školkaře. Jsou na rozvoj grafomotoriky. Něco spojí, vykreslí, doplní. Nic proti, ničemu. Klidně dítěti pořiď. A tohle může být ta domácí pravidelnost. Sedni si vedle něj. Pracujte spolu. Dej tomu třeba 15-20 minut. Co stihne, tak udělá. Zbytek si dodělá druhý den. Netřeba u toho trávit víc času. Různé společenské hry jsou super. Ty provozujete.
@Anonymní píše: Více
Myslíš že ve škole se ho bude někdo ptát, jestli zadaný úkol chce dělat nebo ne? Po školce a práci nebudete sedět doma? No hele, jít ven je fajn, ale je potřeba ho začít učit, že život není jen zábava a dělání si co chce.
To, co píšeš, ve mě vzbuzuje dost enpochopení k tomu, jak uvažuješ.
Připadá mi, že bys asi nejradši, aby se po něm nechtělo přizpůsobení ostatním a ta psycholožka má taky dost.
Mají tam určitý počet dětí, pokud máš zdravé dítě, je dost nefér a ta psycholožka je totální magor, že si myslí, že je v pořádku věnovat se jednomu dítěti a ostatním minimálně.
A jo, máš to s ním doma cvičit, školka tam není od toho, aby ho učila, co se nechce rodičům, protože dítě je tvrdohlavější kousek.
V životě se bude muset mnohokrát přizpůsobovat včetně dělání řízené činnosti a pokud toho nebude schopen, bude se mu žít ve společnosti dost těžko. Starý je na to už dost.
Buď v úplném klidu a neboj se učitelku trochu „zkrotit“
Dítě se opravdu nesmí do ničeho nutit a pokud to ještě není ani předškolák není to nutné už vůbec.
Stádní přístup k dětem a výchova ve stylu, jak je to nastavené v našich státních školkách, je pro spoustu dětí docela očistec. Spokojené jsou tam děti, které nemají problém se přizpůsobit, mají silný respekt před autoritami a z domu jsou naučené „poslouchat“.
Děti, které jsou trochu osobnosti a vůbec nemusí jít o jakékoliv diagnózy, to ve školce prostě nemají jednoduché.
Samozřejmě chápu, že ve třídě s 20ti a více dětmi a 1-2 učitelkami nelze vytvářet ideální individuální podmínky pro každé jedno dítě, ale bohužel realita je taková, že není ani ta nejmenší vůle změnit věci, které by změnit šly.
Neříkám, že všechny to určitě ne, ale spousta školkových učitelek stále razí přístup, že děti mají především poslouchat a dělat co se po nich chce a co se od nich očekává a nevyskakovat si, takže to v té školce je kolikrát hlavně a často o tom „kdo z koho“
Kvůli těmto praktikám jsem ze školky odešla, i když tam byly i jiné důvody a doufám, že se tam už nebudu muset vracet.
Jestliže učitelka chce, aby dítě pracovalo má ho namotivovat a ne si stěžovat rodičům a úkolovat je prací na doma. Neboj se jí to říct…
Ucitelka ho nutit nemuze, ale bude mu ty cinnosti nabizet. Pak je otazka, kdyz nedela to, co ma, tak jestli je v klidu nebo narusuje program ostatnim. Jinak dite muzes rozvijet a nesedet doma. Kreslit muze kridami na zem, stavet z klacku v lese domecky, z kaminku skladat obrazky atd. Doma ho zapojit do vareni/peceni. Muze michat testo, maslovat, sypat suroviny, vazit, vymazavat plech. Muzete u toho malovat prstem do mouky. Jde vymyslet spousta cinnosti. Ucitelka jen neco doporucuje, ale je to tvoje dite, takze je to na tobe, jak ho chces/nechces rozvijet. Jen ti rekla, ze ve skolce tu rozvijeci cinnosti nedela.
Je třeba si uvědomit, že někdo prostě není a nikdy nebude na tvoření. Řízená aktivita v podobě tvoření, výtvarky, pracovek. Může být těžký boj. Ale je třeba tolerovat, že každý není stavěný na vše. Měla jsem včera páťáky na suplování výtvarky. Vymyslela jsem jim téma - Design nápoje/ jídla. Dvě hodiny mají vždy po sobě VV. Přesně bylo vidět, kdo je kreativní. Koho to baví. Někdo odevzdal dva krásné obrázky A4. Jeden chlapec je super sportovec. Za dvě hodiny odevzdal nedokončený obrázek. Na tabuli měli otevřený můj email, kde jsem jim dala pro inspiraci ukázky. Ani to mu nepomohlo. Kdybych s ním šla celé dopoledne na tělocvik. Tak bude spokojený, šťastný, jinak aktivní. Tvoření jde úplně mimo něj. Odevzdal své maximum. Tak to prostě je. Umělec nebude.
A předešlé roky si nikdo nestěžoval jo?
To jenom tenhle rok?
Předpokládám, že jako předškoláky bude mít trochu jiný okruh činnosti. Soudě podle předškoláků v naší školce. Ti mají několikrát do měsíce samostatný program, výlety, přednášky, exkurze…
Některé řízené činnosti jsou přizpůsobené jak jim, tak menším. Třeba to tvoření.
Blbí je, že do konkrétní situace třetí osoba (rodič)třeba prostě nevidí. A tak nemůže dělat úplně soudce.
S dcerou jsme po školce venku nebo na trénincích a když přijdeme domů, tak si chvíli tvoří…od 3 let má různé sešity s úkoly, super jsou roztančené fixy…mně to přijde normální střídat různé aktivity, připravovali jsme dceru na školku a teď na školu, u mladší stejně tak…a taky máme dům, zahradu 4tis metrů a děti dokonce dvě…můžete využít třeba ošklivé počasí nebo mu dát úkol a můžeš jít třeba vařit
takové úkoly může chvíli dělat i venku na zahradě…
@arinecka píše: Více
Vždyť jsou mu 4. Moje děti taky v tom věku pro tyto činnosti ještě neuzrály. Prostě to nešlo. A pak, 5 a kousek a najednou zlom a úkoly vyplnily bez problémů.
Holky jsou obecně víc na tyto stolečkové činnosti.
Moje děti do 5 let potřebovaly s úkoly souvislou pomoc, takže jít mezitím vařit ![]()
Příspěvek upraven 17.04.25 v 17:33
Tohle je super, akorat u meho ditete se treba musi opravdu sedet, aby to k necemu bylo. Musim mu neustale opravovat uchop tuzky, vysvetlovat zadani, ono i pripravit tu cinnost zabere nejaky cas. Do toho mladsi nam do toho vstupuje, nenecha nas v klidu. Pro me je taky tezke najit si denne 20 minut na tady to rozvijeni, takze to chapu. Navic me to teda zoufale nebavi. Po celem dni, kdyz se dostaneme domu, tak jsem zrala cumet do stropu a ne si jeste hrat na pani ucitelku. Zajimalo by me, kdy maji deti odpocivat. Ve skolce program, pak krouzek a doma jeste rozvijeni. O volnem case pro matku radsi pomlcim uplne, to je sproste slovo. No jsem zvedava na skolu, kdyz uz na tohle mam problem najit si cas.
A taky to tvoje dcery nebaví? Protože to řeší zakladatelka.
@Sany80s píše: Více
Šmankote, jsou mu 4. Prostě potřebuje pomoc. Je to vzdělávací instituce, takže ano, jsou tam od toho, aby naučili ![]()
Přeci všichni chtěli školky i pro děti rodičů, co nepracují, protože vzdělání, aby se vyrovnaly podmínky pro znevýhodněné děti.
Dobrý den, řeším, že dítě ve školce nespolupracuje při řízených činnostech.
Tím že tam nejsem, tak si úplně nedokážu představit, co se tam přesně děje. Prý neodpovídá na jednoduché otázky a při kreslení nespolupracuje?? Přitom nosí domu pokreslene papíry a obrázky na nástěnce má taky. Tak nějak nechápu, v čem je problém.
Příští rok bude předškolák. Byla jsem s ním nedávno u psycholožky jestli tam náhodou není autismus nebo nějaká nějaká vývojová vada. Podle psycholožky je vše ok, jen má rezervovanou povahu a že je tvrdohlavý. Ohledně těch činností mi říkala, že by potřeboval, aby se mu při těch činnostech někdo víc věnoval.
Učitelka mi říká, že s ním mám dělat řízené činnosti i doma ať si zvyká. Já teda nevím, po školce a práci abychom seděli doma…pak taky úklid a taky vařím sobě a i mužovi do práce. To ho radši vezmu ven na hřiště, koloběžku. Miluje stavebnice, takže doma stavíme, hrajeme hry, stavíme puzzle, baví ho pexeso, obrázkové knihy. Když se ho já na něco zeptám, tak odpovědět, mi odpoví.
Chápu, že jsou děti, co je baví kreslit, ale to moje to asi není. 💁Nejak nevím, jak s tím naložit… četla jsem i v nějaké diskuzi, že učitelky nenutí k řízené činnosti, když to to dítě dělat nechce. Někdo nějaké zkušenosti?
Doufám, že ve škole to bude lepší, baví ho počítat, anglictina, tak tam by problém být neměl, písmena se taky začíná učit, ale jestli mu dá někdo obrázek a teď dělej barvi, tak se bojím, že mu na to hodí bobek 🤣. Začínám z toho mít trochu strach. Přitom není hloupý, rád se učí nové věci.