Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MartinKa36 píše:
Budeš potřebovat výpis z registru obyvatel na kterém bude TP dítěte uveden
je třeba se poptat ve školce, jakým způsobem chce TP dítěte prokázat. Leckde stačí jen prohlášení ve wordu s razítkem úřadu. ![]()
@Kachnicka25 No to není o diskriminaci, to je o tom, že na školky celkem nemálo přispívá obec, a ta žije z daní, které dostává podle počtu obyvatel - takže proč by měla platit školku někomu, kdo svoje peníze „nosí“ do jiné obce…
Jinak teda z lidí, co si děti přepisují, mi je trochu ![]()
A jinak nevím, kdy máte zápisy, ale přehlášení nějakou dobu trvá (cca měsíc), takže myslím, že řešit teď bydliště je skoro pozdě.
Zjisti si podmínky, u nás chtěli dokonce trvalý pobyt myslím rok zpětně, aby se lidi nepřihlašovali účelově před zápisem kvůli školce.
@Slečna Ferka : cítím to stejně, jsem rada, ze nejsem sama.
Jinak záleží na školce, u nás chtějí TP jak u dítěte tak u rodiče, jsou za to body, bez toho nemá dítě vůbec šanci. A představ si modelovou situaci, ze v tvé vesnici je školka, vedle ve vesnici není, ale tvá vesnice ma o bod navíc. Paní z vedlejší vesnice přihlásí své dítě k prarodičům ve tvé vesnici a její dítě vezmou a tvé ne ( i když musíš do práce ). Vždyť je to přeci diskriminace te druhé vesnice. V tu chvíli by jsi tu určité založila diskuzi, co si to ta paní z jiné vesnice dovoluje a ze to není fer. Ale je pravda, ze dneska se nenosí byt fer.
@myskalucka @Slečna Ferka Mě je s přepisování také na
, u školek to chápu, každá vesnice spadá pod svoji školku tak proč přepisovat
Ale jesle jsou na celý Jihočeský kraj pouze dvoje, Písek a České Budějovice. Tak proč by měli brát jen děti co bydlí v těchto dvou městech
Co ostatní? Ty si maj platit soukromé?
@Slečna Ferka Z jeslí mi volali dnes, že došlo ke změně a že jestli chci aby dceru přijali mám co nejdříve přepsat trvali pobyt, tak pozdě ještě není. V těchto jeslich je zápis po celý rok.
@Kachnicka25 Ale jesle taky zřizují obce, takže je celkem pochopitelné, že města upřednostňují svoje obyvatele. Já teda měla dítě v jeslích a TP ve vedlejší obci (Plzeň).Takže pravidlo to není, ale pochopit se to dá.
@mag A když tady žádné obce jesle nezridily tak kam teda spadame?
Nikam?
No to je vlastně jedno, potřebuji jít do práce a nic jiného se dělat nedá
. Omlouvam se těm co to odsuzují, raději udělám něco z čeho je mi
než skončit na pracaku a sociálních dávkách to fakt neee.
@Kachnicka25 No nikam, já tě neodsuzuji, tp dává obci peníze z daní za tvoji hlavu, když se přehlásíš, je to jejich plus. Já si byla zajišťovat jesle ani ne v roce dítěte, chtěla jsem mít jistotu.
Holky prosím o radu. Za měsíc máme zápis do školky. Původně jsme mysleli, že už budeme bydlet jinde, že současný byt je jen provizorium, ale zatím to nevypadá. No a z tohoto důvodu máme trvalé bydliště ještě u rodičů (já a děti). Do školky chci ale syna přihlásit tady, v případě přestěhování jít s prosíkem do školky v místě nového bydliště.
A teď o co jde: chtěla jsem do přihlášky normálně dát trvalý pobyt, ale zjistila jsem, že tím přijdeme o 10 bodů, což je strašně moc (za věk bude mít 9). Tak jsem ho chtěla přihlásit do současného bytu, jenže školka má v podmínkách napsáno něco o tom, že v případě, že se liší TP zákoného zástupce a dítěte, můžou kontaktovat sociálku
Přehlašovat ale sebe a obě děti se mmi opravdu nechce, je s tím mraky papírování a nevím, jestli za měsíc, dva, se nebudeme stěhovat!! Myslíte, že to s tou sociálkou je až tak žhavé? Nebo mám risknout nechat vše tak, jak je? Třeba by ho vzali i tak, prý to tu není až tak masově natřískané.. Dík za rady
@Lutonka není, TP můžeš mít kde chceš. tohle je pojistka asi pro školku, aby lidi hromadně nehlásili dítěti TP jinde. Osobně bych se toho nebála, neporušuješ nic.
@martina.se Taky bych to takhle odhadovala, nicméně kdo mi dá jistotu? Bude to dost divné, já a jedno dítě na Praze 12, syn na Praze 9 a manžel na Praze 10 ![]()
@Lutonka do toho nikomu nic není
TP je evidenční údaj, nic víc.
Ach jo, no mám fakt dilema. Myslela jsem, že to zkusíme bez přehlašování TP, jenže mi došlo, že vlastně bez ohledu na věk vezmou před synem úplně všechny děti, které tady TP mají
Třeba budou volné kapacity, ale kdo mi to zaručí? Platit další rok soukromou školku, to si asi nebudeme moct dovolit..
@Lutonka No u nás byly na některých školkách podmínky TP dítěte + aspoň 1 rodiče (právě z tohoto důvodu). Tak snad to u vás nebude.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.