Školka, moje práce a velká změna

1498
7.10.11 20:26

Školka, moje práce a velká změna

Mamči, syn v září nastoupil do školky a já hned do nové práce. Od začátku tam musí spinkat a každý den je boj s tím, že do školky nejde. Přemlouvám ho, slibuji odměny a stejně bez úspěchu. Hlavní problém je, že ve školce nechce spinkat. Spinkat nemusí, jen je potřeba, aby aspoň ležel nebo seděl na postýlce a byl zticha. Ale on prý celou dobu pláče, že bude spinkat až doma.
A teď poslední noci mi začal v noci plakat ze spaní, že spinkat nechce, že bude jen sedět a spinkat bude až doma. :oops: Asi to moc dobré není, ale já si s tím nevím rady. Ke spaní ho nenutím, ale vím, že to spinkání potřebuje, je hodně unavený a usíná pravidelně sotva dojdeme domů.
Podotýkám, že já do práce musím, nastoupila jsem v září. Myslíte, že třeba na školku ještě nedozrál a bylo by mu líp doma? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
7.10.11 20:30

Asi ano, asi je pro něj nápor ten celodenní pobyt, třeba naše malá by ve třech nezvládla ani dopoledne.
Ale když musíš do práce a jiná možnost není, nezbývá než vyčkat, jestli se zvládne postupně přizpůsobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
7.10.11 20:41

Díky, on se do školky hodně těšil, ale má svoji hlavičku a i uč. mi říkaly, že moc nechce poslouchat, tak je to asi všechno dohromady. Uvažuji nad tím, že to zkusím nějak vymyslet, aby třeba aspoň pátky mohl být doma a nebo jít po obědě. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.10.11 20:53

Je to složité, úplně tě chápu, malá šla až ve čtyřech, přišla jsem kvůli tomu o práci, ale jinak to nešlo, a i pak chodila po obědě, spaní nebo sezení na postýlce by nezvládla. Jsou to drobečci, držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
7.10.11 21:03

Ano, já si myslím, že na školku ještě nedozrál.Ptala ses, tak na to reaguju, jinak chápu, že do práce prostě musíš..Pro tříleté dítě je velký záhul, když ho tam od začátku zavřeš od otevření do zavíračky..A nebylo by líp ani, kdyby byl na kolektiv „přivyklý“ dřív(např. jesle, dřívější nástup)..Ideální stav je, pokud dítě nemusí do školky úderem třetích narozenin, ale později, a může ještě min. pár měsíců chodit jen po obědě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2245
7.10.11 21:11

no u nás je to trošku jinak a tak si myslím,že spíš záleží na povaze dítěte. mám tří letou holčičku,která šla v zář ído školky od prvního dne tam spinká a problém nemá,spíš pláče v sobotu a v neděli,že chce do školky :lol: ,ale taky mám pštiletého chlapečka,který do školky nastoupil loni v březnu, byl tam sice asi deset dní,protože byl pořád nemocný a plakal a pláče pořád. sicce už je to lepší,ale do školky chodí taky od září a je to pro něho mnohem horší než pro Lindu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
7.10.11 21:13

Jani díky, mě se práce podařila ani nevím jak, tak jsem ji vzala, protože v dnešní době si člověk nemuže dovolit být bez práce a ještě budeme začínat stavět.
Já jsem z původní práce dostala výpověď, takže jsem si myslela, že chvíli budu na pracáku a zatím si malý zvykne, ale bohužel vyšlo to jinak.
Zkusím nějak vymyslet ty volné dny a nebo aspoň chození domů po obědě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
7.10.11 21:15

Luci - tak vidím, že máš rozdílné dítka. S Tomíkem taky chodí kluci, kteří už chodili loni a teď taky ještě pláčou a to jsou starší. Je teprve začátek října, tak pevně věřím, že si zvykne. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
7.10.11 21:22

Terezka byla ze začátku jen na dopoledne a spinkat ve školce taky nechtěla. Pak jsem jí to vysvětlila, že maminky musí do práce (i když jsem na pracáku) a děti zatím ve školce spinkají. A hned jak se vyspinká tak pro ni přijdu. A první dva dny jsem tam fakt byla hned po svačině co mají po spaní, aby viděla, že držím slovo a fakt přijdu. Pak jsme to natáhly a chodím pro ní tak ve čtvrt na 4 když už jsou na zahrádce nebo si hrají. Měla období, že chtěla spinkat až doma s maminkou. Tak to jsme tak nějak překonaly s tím, že ať si vybere pyžamko sama a to vezme do školky a bude v něm spinkat aby ho všichni viděli, jaký má krásný pyžamko. :pankac: Naštěstí to takhle prošlo. :palec: Teď jsme byly týden doma (angína) a Terezka dneska řekla dr na kontrole, že musí do školky v pondělí, protože si tam nese nový kartáček na zuby (co našla doma koupený do zálohy). :-) Tak snad to zvládneme i po té týdenní pauze. Zkus malého nějak nadchnout pro to spaní/ležení ve školce. Třeba že pak následuje hraní, nebo číst doma stejné pohádky jako ve školce. Nebo ho vyzvedávat odpoledne a pak někam chodit, třeba koukat na řeku nebo tak. Aby měl motivaci, že určitý věci co se mu líbí následují až po odpočinku ve školce. A že mámy prostě chodí do práce a děti do školky, aby se pak mohli sejít a něco spolu zažít. My máme třeba odpolední kroužek, tancování nebo plavání. Abysme pak zase byly spolu a Terezce nebylo líto, že je celý den ve školce ( a já lítám po pohovorech :zed: ). A gratuluju k práci! Vím, jak těžké je něco najít. Už skoro měsíc jsem na pracáku a chodím potupně po pohovorech. :zed: Držím palce ať to brzy nějak překonáte! Pevné nervy! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
7.10.11 21:24

Alunko, situaci vzhledem k synkovi Ti nezávidím, ale chápu, že v dnešní době se nemůžeme vybírat a pečení holubi nepadají sami do klína, zaměstnavatelé mnohdy neberou ohledy na maminky malých dětí, co se týče pracovní doby :-(

Syn nastoupil do školky ve 3 letech a několika měsících, taky bez problémů, bylo to jen „na zkoušku“, protože jsem byla na MD s druhým dítětem a byla jsem připravena školku zrušit, kdyby byly problémy..Ale nebyly, on se tam těšil, ale je fakt, že téměř celý první rok chodil po obědě a v pátek většinou do školky nechodil, byl se mnou doma a bylo to tak domluvené..
Měli jsme to až do loňska, že vyjímečně, za podmínek, které jsme předem domluvili, tak mohl zůstat doma..Všichni jsme si to užívali..Teď je předškolák a chodí do výběrové třídy s angličtinou, takže už do školky musí každý den vyjma nemoci..

Co se týče školky, je tam rád, ale nikdy nebyl ten typ, který tam je od začátku do konce, rád chodí domů po obědě - většinou v pátek..

Nevím, zase jsou názory, s tím částečně souhlasím, že pokud dítě do školky někdy nechodí, tak by to mělo mít nějaká pravidla - že tam nepůjde za předem stanovených podmínek - např. když nebude chtít, tak tam nepůjde v pátek, po obědě bude chodit vždy v úterý a pátek apod..Není moc dobré, když má maminka nepravidelnou pracovní dobu a dítě chodí/nechodí do školky a po obědě velmi nepravidelně..Tento systém ještě prohlubuje adaptační potíže..

Je mi jasné, že ne vždy fungují babičky..Je mi těchto dětí moc líto, i když vím, že maminky by to chtěly jinak a nemůžou..
Držím pěsti, ať to nějak vyřešíte :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11851
7.10.11 21:57

Podle toho, co píšeš, by asi chození po obědě hodně pomohlo, pokud je to aspoň trošku reálné. Nebo třeba 3× v týdnu po obědě… :think:

Jinak naši kluci jsou v tomhle hodně rozdílní. Ten skoro pětiletý zastává názor: „Já už jsem do školky chodil, teď už to stačilo a chci být doma.“ :lol:
Mladší je smutný nebo přímo pláče, když brácha do školky jde a on nemůže. Tak jsem ho tam začala dávat na 2 dny v týdnu a je nadšený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35330
8.10.11 08:15

Chapu, ze nekdy to jinak nejde, ale ja zastavam nazor, ze dat dite do skolky rovnou na cely den a cely tyden je hruza…Mam to stesti, ze jsme dostali jesle a Violka tam muze chodit, po zvykani chodila jednou tydne, pak dvakrat, ted mam v planu trikrat. Pracuju od jejiho roku a ctvrt. Rovnou an polovicni uvazek, ale mam to stesti, ze tchyne hlida dva dny v tydnu… ted si ale budu muset zvysit uvazek a pak zacne chodit na tri dny v tydnu. MYslim, ze takove postupne zacleneni je nejlepsi… Delala jsem to stejne i s prvni dcerou(zacala jsem ve dvou letech). Starsi nemela zadny problem s prechodem do skolky(chodla rovnou na cely den, cely tyden, ja uz pracovala normalne). Mladsi taky vypada v pohode, nezazila jsem zadne slzy. Naopak se do jesli tesi, protoze uz je velka a chodi jako starsi dcera(a uz ted se tesi az bude taky chodit do skolky a do skoly :wink: )
Samozrejme je to taky hodne o povaze, ale je fakt, ze deti mladsi si zvykaji lepe a je o hodne lepsi, kdyz to jde postupne. Bohuzel u nas to tak obvykle mozne neni, vzhledem k nedostatku mist…
Brala bych ho pokud mozno domu nekdy po obede, nejlepe stejny den v tydnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
18.10.11 12:27

díky všem za reakce.

Já jsem ho taky nechtěla dát od začátku hned na celý den, ale jinou možnost jsem neměla. O druhé mimi jsme se pokušeli, nevyšlo, tak tím pádem já musela do práce a malý do školky.

Myslela jsem si, že si časem zvykne a bude to v poho.
V pondělí si pro něho můžu chodit já a už včera mě ředitelka vyhlížela ode dveří a prý se mnou musí nutně mluvit, že je to s ním hrozné apod.
Absolutně prý neposlouchá, nechce dělat to co ostatní, háže po dětech hračkama apod. Nikdo si prý s ním nechce hrát, protože všem ubližuje. Jíst nechce, protože maminka mu prý říkala, že ve školce papat nemusí. :cert: A odpolední spánek je horor, on prostě nebude ležet ani sedět. Chvíli je zticha a pak si začne prý vymýšlet, že chce na WC apod. Když si potřebuje jít uč. něco udělat, tak on prý na ni začne volat, že musí u postýlky být s ním jinak bude plakat, a když to nepomůže tak začne opravdu plakat skoro až vztekat a skoro se z toho pozvrací.
Učitelka mi řekla, že buď s ním něco udělám a on se zlepší, jinak tam prý nebude moct chodit a hlavně spávat.
Já fakt nevím jak na něj, doma jsem mu včera celý den domlouvala a on na vše přikývl a ráno zase, že stejně ve školce nebude ležet ani sedět na postýlce apod. Když ho učitelka volala, že jdou malovat, tak on prý nejde. :cert: :cert:

Podotýkám, že doma se taky snaží si cokoliv vynutit vzteket, ale prostě mu nepolevíme a on se pak sklidní. Ale on si i ve školce vymýšlí, že doma prý taky začne plakat a maminka mu hned dá to co chce. Ale to vůbec není pravda.

Maminky nemáte prosím nějakou radu, jak na něj? Nevím co bych dělala, kdyby ho ze školky vyloučili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin