Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele teď je trend mít namíchané vekove děti ve třídách. Starší se starají o mladsi a mladší se od starších učí. U nás to díky bohu nefunguje. Zkus se domluvit s ředitelkou a poradit se sni. Může to dojít do takové fáze že když se jí ve školce nebude kvůli kolektivu líbit může si psychicky vyvolat teplotu až horečku… Zazila jsem to u dcery…co šla do jiné ms absolutně bez problémů…
@niki V u nás to samé. Dokonce jsem videla, jak syn skočil starsimu do naruce. Ten si ho vzal pod jedno „kridlo“, další holcicku pod druhé a točil s nimi dokola a ty se smali
paráda. U nás všichni malasci pohoda. A jen jediná holčička 4 roky plus v horní tride rve…
Já si taky myslím, že to dětmi nebude. U nás máme třídy, 3-5 let např, a dětem je to jedno, - rok se m, rok tam..
Myslím, že vyloženě 2 leté tam nejsou, věřím, že tam děti mají třeba 2 a táhne jim na 3 rok a ot samé ti 3 letí, že jim táhne na 4, jak holčičce od zakladatelky..
Jako může zkusit přeřadit, ale myslím, že tímto to nebude..
Těžko soudit, ale já většinou znám děti, takto i v okolí, že jsou schopné se vyhrát navzájem a neřeší věk.. 3 letýsi hraje s 5 letým, 5 letý se 7 letým.. atd. jako kdyby tam bylo věkové rozpětí samé 3 leté děti a ona už 5 roku, tak bych možná řekla, že je to věkem, ale tam věřím, že to jsou děti věkově půl roku od sebe.. Proto si myslím, že to neni věkem..
Možná ji nesedí prostředí kolektivu,že neni zvyklá, a nebo neni společenská, některé děti si prostě hrají sami pomalu do předškolácků, možná učitelka nějaká co ji nesedla
A kolik je tam tech dvouletych bych mě zajimalo,moc jich tedy ve školkach nebyva,od 2,5uz jo ale taky pomálu.
@Mallorka ano to je parada právě, učí se byt k sobě tolerantni, pomahat tem mladsim”slabsim” jsem za to rada, syn je jedinacek a pokud se takto ujme pristi rok až bude starsi, nekoho mladsiho tak to bude fajn.
A jaký zásadní rozdíl si myslíš, že je v aktivitě pro 3 leté a pro 4 lete? Skoro žádný, navíc když je dcera ve školce první rok, vůbec to tak nevnímá. V tom to asi nebude.
@Anonymní píše:
@zrcadlo zaprvé mi to řekla učitelka, že převážně tam jsou děti 2-3 roky a i ta třída má kategorii 2-3 roky na stránkách. Jo, teď má 3, ale za pár týdnů bude mít 4. Takže 3/4 školního roku tam bude jako čtyřletá. Jsou tam čerstvý dvouleťáci, pak třeba 2 a půl a pár dětí co měli 3 roky nedávno. Se i bavím v šatně s maminkama, tak i ty mi řekly věk dětí nebo jsem slyšela, jak se baví mezi sebou nebo s učitelkou.
Zkusila bych přestup do jiné třídy. A zkusila holčičku nějak motivovat. Když nebude plakat, půjdeme třeba za odměnu tam a tam. Nervat ze sebe dítě a do třídy vejít. Chvilku tam zůstat. Pak odejít se slibem, kdy přijdu.
@lampicka11 píše:
Hele teď je trend mít namíchané vekove děti ve třídách. Starší se starají o mladsi a mladší se od starších učí. U nás to díky bohu nefunguje. Zkus se domluvit s ředitelkou a poradit se sni. Může to dojít do takové fáze že když se jí ve školce nebude kvůli kolektivu líbit může si psychicky vyvolat teplotu až horečku… Zazila jsem to u dcery…co šla do jiné ms absolutně bez problémů…
Ale tady se nebavíme o tom, že šestiletý předškolák je ve třídě s převážně dvouletými. Jde o děti ve věku 2-3 roky a z nich je prostě zakladatelky dcera nejstarší, ale pak je to odstupňované po týdnech až měsících, maximální rozdíl bude tak 1,5 roku (opravdu nevěřím, že se do státní školky dostalo tolik naprosto čerstvých dvouleťáků, tzn. dětí, kterým byli 2 roky třeba teď v létě, a zároveň jsou bez plín, soběstačné a rodiče upřednostní hromadnou státní školku).
Kdyby šla zakladatelky dcera do třídy 4-5let, tak by teď mohla zakl. zakládat diskuzi, že dceru jí nemůžou ráno odtrhnout od nohy, protože je mezi dětmi 4-5, ale přitom jí jsou teprve 3 a je tam nejmladší, děti jí neřeknou ani ahoj a nebaví se s ní, protože si vystačí mezi sebou a ona je vyčleněná, doma brečí a nechce do školky. ![]()
Sama učitelka se mě ptala, kolik dceři je, když už několikátý den odmítala spolupracovat. Tak říkám za chvilku 4 a ona fakt? No tak to je tu nejstarší. Společenská je, venku hned jde za dětma, jestli si s ní jdou hrát, ale to vyhledává děti věkově sobě. Spíš ty čtyřleté, někdy pětileté. Jenže oni mě v té školce ani nepustí do třídy. Kdybych s ní tam mohla jít, tak jí tam zavedu k nějaké holčičce, zeptám se jestli si s ní půjde hrát a pokusím se je nějak dát k sobě, podám jim třeba kostky atd. Jenže rodiče do třídy nesmí. Takže ráno si zazvoním, pustí mě do šatny, kde jí převléknu, otevřu dveře do třídy, kde stojí jedna učitelka a dceru hned bere. Když pro ní přijdu opět nesmím do třídy, učitelka stojí za dveřmi a zavolá dítě, pro které zrovna rodič přišel. Pak přivře a řekne co a jak za celý den a zase zavře. Je tam přímo i cedule na dveřích, ať rodiče nevztupují do třídy. Takže asi mi nezbyde než nějaké dítko odchytit rovnou v šatně a nějak ho s dcerou skamarádit. Jedna maminka chtěla svého syna, to je jeden z těch ,,větších,, a dceři věkově nejblíž skamarádit s mojí dcerou, ať si jdou spolu hrát, ale ten jí odpověděl, že ne, že kluci si s holkama nehrajou ![]()
@Russet jenže rodiče tam do třídy nesmí. Při příchodu učitelka stepuje u dveří a hned děti bere a zamyká. V šatně jsou čtyři děti a než se převléknou čtyřikrát odemkne a zamkne. Při příchodu pro dítě to samé. Je tam přímo cedule, že výslovně žádají rodiče, ať nevztupují do třídy.
@Anonymní píše:
Sama učitelka se mě ptala, kolik dceři je, když už několikátý den odmítala spolupracovat. Tak říkám za chvilku 4 a ona fakt? No tak to je tu nejstarší. Společenská je, venku hned jde za dětma, jestli si s ní jdou hrát, ale to vyhledává děti věkově sobě. Spíš ty čtyřleté, někdy pětileté. Jenže oni mě v té školce ani nepustí do třídy. Kdybych s ní tam mohla jít, tak jí tam zavedu k nějaké holčičce, zeptám se jestli si s ní půjde hrát a pokusím se je nějak dát k sobě, podám jim třeba kostky atd. Jenže rodiče do třídy nesmí. Takže ráno si zazvoním, pustí mě do šatny, kde jí převléknu, otevřu dveře do třídy, kde stojí jedna učitelka a dceru hned bere. Když pro ní přijdu opět nesmím do třídy, učitelka stojí za dveřmi a zavolá dítě, pro které zrovna rodič přišel. Pak přivře a řekne co a jak za celý den a zase zavře. Je tam přímo i cedule na dveřích, ať rodiče nevztupují do třídy. Takže asi mi nezbyde než nějaké dítko odchytit rovnou v šatně a nějak ho s dcerou skamarádit. Jedna maminka chtěla svého syna, to je jeden z těch ,,větších,, a dceři věkově nejblíž skamarádit s mojí dcerou, ať si jdou spolu hrát, ale ten jí odpověděl, že ne, že kluci si s holkama nehrajou
Zvláštní přístup. My máme ve školce dveře otevřené. A syn tam ve 3 a 3/4 není nejstarší. Jsou tam namíchaní od tří do šesti let.
@Anonymní píše:
@Mallorka tak v té naší ředitelka zastává názor, že děti musí být dle věku, ať ty mladší nebrzdí ty starší, protože mají tendenci nevěnovat se aktivitám úměrným jejich věku a pomáhají těm menším.
no jo, ale to je pak přesně podle mne ta nevýhoda tříd, které jsou dělené podle věku
ono teď už to ve vyhlášce tuším není, ale bývalo v ní, že ve školce se děti dělí do ročníků podle věku - v prvním ročníku jsou děti, kterým na začátku září jsou tři roky a mladší, ve druhém ty, kterým na začátku září jsou čtyři a ve třetím (předškolním) ty, kterým začátkem bylo pět nebo měly odklad. plus tam tedy bylo uvedeno, že rozdělení do tříd nemusí respektovat rozdělení podle ročníků (tedy že mohou vznikat věkově smíšené třídy).
teď už to tam není, pokud jsem to nepřehlídla, nicméně pokud vaše ředitelka je zastánkyně dělení tříd podle věku, tak ti dítě přidělila věkově správně do nejnižšího ročníku ![]()
já kdysi svým dětem schválně vybírala věkově smíšenou třídu, tehdy jich ještě nebylo tolik, co dneska a to právě proto, že moje nejstarší spíš tíhla ke starším dětem.
@Anonymní píše:
@Russet jenže rodiče tam do třídy nesmí. Při příchodu učitelka stepuje u dveří a hned děti bere a zamyká. V šatně jsou čtyři děti a než se převléknou čtyřikrát odemkne a zamkne. Při příchodu pro dítě to samé. Je tam přímo cedule, že výslovně žádají rodiče, ať nevztupují do třídy.
To je zvláštní přístup. U nás můžeš kdykoliv dojít a jít i do třídy se podívat co děti dělaj. Zamyká se až v 8:00.
Za mě věkově smíšené třídy jsou fajn - síce trochu šok na začátku. Hlavně pro maláčky (děti 2,5), kteří mají kolem sebe zrazu 40 nových lidí, nějaký režim. Ale z dlouhodobého hlediska přínos v té toleranci, spolupráci. U nás jsou všichni pohromadě - cca 40 dětí, pak si je dělí na maláčky, středňáky, předškoláky. Ale nedrží se striktně hranice mezi středňáky a maláčky - prostě dle situace (kolik je dětí, jaká aktivita, jak je kdo naladěn).
Taky bych spíše řekla, že to moc nedává… proc porad za tebe leze,spi s tebou? Chce byt jen u tebe,ne ve skolce .. hlida se Ti.. myslis, ze kdyby byla se starsima,tak by to nedelala ? Delala… neni zvykla a ted musi do skolky kazdy den a to mozna jeste nevi,ze naporad
- ale i přes brek a odtahovani to nevzdavej,zvykne si.
Dcera je ve skupine nejstarsi, rozdil tam je mezi nejmladsim temer rok a nikdy s tim problem nebyl.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.