Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nam zase dali dceru jako jedinou mezi deti co tam byly uz loni s tim ze ve 3,5 i kdyz blbě mluvi je „vyspelejsi“ nez ty maly co sli jako ona letos..nejdriv jsem nadavala ze tam ma x deti co zna od kočárku ze ona jedina musi jinam..ted kdyz to vidim bylo to pro ni to nejlepsi je tam spokojena ma tam svoje vetsi holky co ji vedou a oproti tem „malym“ je jinde…ale treba syna nam kdyz nastupoval dali jako 4leteho k malym 2-3r s tim ze je hodne detskej a ze by straším nestihal no byl to boj ale nakonec dostahl toho ze ho preradili mezi starsi od dalsiho roku ze uz je dohnal a ze maly by ho tahli dolu…takze i pres to ze jsem nadávala se mi osvědčilo ze vedi co delaji prece jen to dite u zapisu sleduji co dela jak se vyjadřuje atd a hlavne porad je tam zvykaci doba nez se adaptuje syn loni chodil skoro cely rok se řevem ze tam nejde letos je mazak dej ji cas
Pokud nechodíte do práce a omlouvám se, jestli jsem to přehlédla tak nevidím důvod proč malou do školky dávat. Zažila něco jiného než doma s rodičema - co přesně? Stres z toho, že jí kolektiv nebere, že jí věčně paní učitelka musí nutit dělat něco, co jí nebaví, co dělat nechce? Místo toho, aby byla v pohodě tak věčně pláče doma i ve školce. Je permanentně nešťastná. To jsou teda zážitky. Pokud bych nechodila do práce tak bych raději vyhledávala kroužky, hřiště, místa kde si hrají děti a chodila s malou tam aby se mohla seznamovat přirozeně a zároveň mít různorodé aktivity, jaké jí budou bavit. Školka jí očividně stejně ani nové vědomosti nepředá, když se tam nudí a vše už umí. Vyloženě jí akorát odložíte na hlídání abyste měla čas ale jí to očividně dává akorát samé negace. Já osobně i spousta lidí v mém okolí do školky nechodila, to je asi nová móda za každou cenu dítě do školky cpát i když rodič má čas se mu věnovat a rozvíjet jeho osobnost individuálně. Ale takhle nevím, co čekáte, že vám kdo poradí. Počkejte, až se s tím smíří, no. ![]()
@AnnaNuvoletta07 v mem okoli jsme chodili vsichni vcetne me uz od 8 mesicu do jesli
pry moda.
@AnnaNuvoletta07 Nesouhlasím. Nemyslím si, že je to móda dávat děti do školky. Naopak dnes je předse móda dítě vychovávat a vzdělávat doma, ne? Asi záleží co je to za školka, jak je to tam vedené, jaké jsou učitelky - to dělá gro toho j ak to děti vnímaj. A nezlobte se na mě, ale já si taky myslím, že 4 leté dítě potřebuje kolektív dětí - stejně starých, mladších, starších. Musí se naučit, že jsou i děti se kterými se nedomluví vůbec, se kterými se domluví a že ne vždy si chce s ní někdo hrát a opačně. Tohle ale doma s mámou prostě nezíská. Ani na kroužkách, hřištích, kde jste hodinu-dvě. Prostě v té školce je sama za sebe, resp. nemá tú podporu rodičů a jistotu za zády.
Já jsem taky tá co chodila od 9ti měsíců do jeslí a nemyslím si že to ve mě zanechalo šrámy na duši. Dceru jsem dala teď v září (dnes má 2 roky a 4 měsíce) a síce ten začátek byl náročný - ale dnes odešla ze šatny s úsměvem a bez rozloučení. Jen se ujistila že pro ní dojdu. Byla jsem tam pár dní s ní hned ze začátku a nikam to nevedlo - když byla z něčeho nesvá - došla za mnou. A přitom co slyším od jiných - školka chválená a i mě se to tam líbí. Pro toho našeho prťavce síce mega změna - všechno nové - děti (až na pár kamarádek z ulice), prostředí, režim. Ale jak jsem jí tenhle týden jen zavedla a odešla - vždy jsem si vyslechla, že to bylo v klidu a pár slziček ráno a že je hrozně šikovná a kolik toho umí a že nemá problém když něco dělají středňáci se zapojit. Hlídala si totiž tenhle týden učitelku co měla na starosti středňáky na ty dělené aktivity. Ale u nás se to neřeší, že si to děti občas prohodí. Pokud někdo chce jít malovat a malují středňáci, tak jde i maláček s nimi a naopak. Ale u nás to není teror - chceš se zapojit, super, nechceš, tak seď a koukej. Nechceš baštit svačinu? Tak nejez, ale aspoň ochutnej, ať víš že to fakt nechceš.
@Anonymní píše:
Ahoj, snad mi tu někdo poradíte. Dcera bude mít za pár týdnů čtyři roky. Teď od září nastoupila do školky. Jenže je v té nejnižší třídě, kde jsou 2-3 leté děti. Je tam nejstarší. Dennodenně ráno řev, že tam nechce, že se bojí a nudí se tam. Což se ani nedivím, že se nudí, protože to, co se tam učí ty dvouleté a celkově ty hry pro prťata má už dávno za sebou a nebaví jí to. Nechce se tak ani účastnit společných aktivit, takže dennodenně slyším od učitelky, že nespolupracuje. Tak nějak jsem si i všimla, že asi nemá ani žádného kamaráda, protože ty mrňouskové v šatně si všímají sami sebe navzájem, ale dcery vůbec. Ani ahoj jí nikdo neřekne. A když se ptám s kým si hrála, tak řekne, že sama a za celou dobu nepromluvila o žádném dítěti, jen o učitelce. Už to došlo tak daleko, že mě celé dny prosí se slzičkama a strachem v očích, že chce zůstat doma. Jak byla samostatná a hrála si doma sama, tak teď mě odmítá pustit i na záchod, hned brečí a letí za mnou, nikdy se mnou nechtěla spát a najednou uprostřed noci přijde, přilepí se na mě a spinká tak se mnou do rána, než zase začne plakat, že do školky nechce, ve školce je jen do oběda a denně si jí přebírám ubrečenou a jen poslouchám jak nespolupracuje, brečí, že chce za mnou, to nedělá, to nechce dělat… Ráno jí ode mě musí rvát, protože brečí a natahuje na mě ruce a já skoro se slzami v očích rychle pádím pryč. Přitom je tam několik dalších tříd kde jsou děti dle věku, takže nechápu, proč není mezi dětmi 3-4 třeba. Přitom i venku vyhledává dětí věkově k sobě kolem těch 4 let, s těmi si krásně hraje a těch mrňousků kolem 2 necelých 3 let si ani nevšimne a teď je s nimi ve třídě. Já vůbec nevím co dělat. Chci, aby chodila do školky, byla s dětmi, zažila i jiné věci, než jen to co zažívá s rodiči a já upřímně ty 4 hodiny denně také potřebuji. Vůbec nevím co dělat…
Moje dvojčata to měla taky tak. Do školky chodili už od dvou let. A třetí rok je dali do nejmenší třídy s polodenním provozem. Tak aspoň učitelce pomohli s oblíkáním těch nejměnších. A na akce je vždy dali s jinou třídou, aby si taky užili( výlety pro větší děti, plavání,…)Když jsem s nima byla na návštěvě, kde bylo malé dítě, tak jsem koukala, jak ho dokázali ustrojit a obout.
Ale můžeš si stěžovat u ředitele, případně u zřizovatele, když se ti to nelíbí.
@niki V
Syn chodí do školky tři týdny. Je mnohem více samostatny a ty starší deti jsou tak hodne, ze úplně koukam. Kdežto synovec jedinacek chodil do třídy dle věku. No, a ne že by byl zlý, ale absolutně k synovi netolerantní. To jen slyšíte. On mi to bere atd. To neumi. Když nechapal hru na babu, tak se skoro urazil. ![]()
Dcera měla 3 roky v červnu, od září začala chodit do školky, byla dvakrát po týdnu doma kvůli nemoci, problém je v tom, že má ze školky trauma, ráno už vstáva brzy a celou dobu brečí, že tam nechce, v noci se budí, bohužel bečí i ve školce. Když příjde domů má monokle pod očima, jak kdyby od někoho dostala, když šla po týdnu do školky tak ten první den to bylo nejlepší, ostatní byly katastrofa. Ted řeším otázku, zda ji tam dávat jenom na pár dní v týdnu nebo nechat ji tam celý týden?! Nemá s tímto někdo zkušenost? Jinak chodí pro ni prarodiče zatím po obědě, já už pracuji.
@bbludička no ze začátku brečí dost dětí, učitelky by měli umět dítě zabavit, odklonit pozornost na něco jiného…ptala bych se učitelek ![]()
@bbludička to tak je, ze prvni dny jsou deti v klidu, pote jiz vi, do ceho jdou. Za sebe bych rekla, ze je lepší kazdy den dopoledne nez jen par dni v týdnu. To bude trochu mimo kolektiv a budete porad na zacatku. To bych ji radsi nechala jeste rok doma.
Dobrý večer, prosím jak byste řešili na mém místě tuto situaci?
Dcera (predskolačka)vždy ráda chodila do školky, nikdy jsme nechodili s brekem, bohužel s novým vládním nařízením se nám vyskytl problém. Dcery třídu rozdělili na dvě skupiny a dceru dali bohužel do skupinky ve které nemá ani jednu ze svých čtyř kamarádek. Od pondělí chodí do školky s brekem
Čekala jsem jestli si to nesedne, ale je to každý den to samé. Ráno pláč, večer pláč. Moc jí to mrzí. Dnes jsem poprosila paní učitelku, zda by jí nemohli vzít do druhé skupinky, bohužel paní ředitelka prý řekla, že to nejde, že mají děti rozdělené takto podle věku a odkladu. Dcera to zase strašně moc obrečela, vůbec nevím jak jí tam zítra zase dostanu
Je mi jí opravdu líto.
Myslíte, že mám dále naléhat, nebo to prostě zkousnout a nechat to být? Na školku si jinak stěžovat nemůžu, všichni učitelky jsou moc hodné a nechci dělat problémy…ale toto je opravdu stresující.
Podle vládního nařízení se jednou vytvořené skupinky nesmí měnit. Na tom není nic k řešení. Pokud by ustoupili, hrozí důsledky z porušení vládního nařízení. Nějaké dítě to může říct doma, na triko si to nikdo nevezme.
Bohuzel, ted to nejde.Bylo nutne vytvorit homogenni skupiny max. po 15 ti detech. Vladni narizeni.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.