Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Druhý sloupec - nos, kus, koš. Úplně primitivní, vždyť tam máte i příklad.
![]()
Prostě vyměníte v každém slově první písmeno v závorce za druhé písmeno v závorce, co na tom takové množství lidí nepochopilo?
Však to je úplně jasné…prohodit písmena co jsou v závorce a napsat nově vzniklé slovo
Je to jednoduché zadání. A musím si rejpnout, asi jsi ve škole nedávala moc pozor ![]()
Podíváš se do závorky, vezmeš první písmeno, co v té závorce je, najdeš ho ve slově a z toho slova ho vyndáš. Na uprázdněné místo pak vložíš to písmeno, které je v závorce na druhém místě.
Tedy pes (e-á): vyndáš ze slova pes to e (p----s), místo něho tam dáš á. Tím ti vznikne pás.
Pes (s-c) - vyndáš s, místo něho dáš c. Vznikne pec.
S rýmama to nesouvisí.
Pro ostatní diskutující: chtěli byste, aby tak, jako reagujete vy na zakladatelku, reagoval za byť i třeba blbou otázku někdo na vaše dítě ve škole? Je v pořádku se slušně zeptat, když něco nevíš.
No on je rozdíl, když to nechápe malé dítě nebo dospělý.
A mimochodem, ty to vysvětluješ jako blbe*kovi, nejsem si jistá, jestli by mě tvůj přístup neurážel víc.
@Platanka píše: Více
no aby tak někdo reagoval na naše dítě ve škole, bychom asi nechtěly - nicméně zakladatelka je dospělá, takže zřejmě má minimálně základku za sebou, když nerozumí úkolu v první třídě, jak poradí dítěti až bude třeba v 6. třídě?
ale jo, je fajn že se zeptala
@Anik píše: Více
no @Platanka to vysvětluje dobře, vždy je lepší to vysvětlit jako „blbe.kovi“ než naopak
Já myslím, že se může podepisovat to, jak se na zadání člověk soustředí - pokud u toho lítá kolem batolete, vaří, myslí na další, tak prostě mrkne na slova a nechápe. Pokud si k tomu sedne a přečte, tak to chápat musí.
@Eliška píše: Více
tak asi když to i popsala na emimino, tak u toho musela sedět a přečíst si to pořádně,
ale furt lepší, když se zde zeptá, než nechat dítě s neudělaným úkolem
@Platanka píše: VíceŽe to někdo nepochopí na první dobrou, chápu. Že si někdo musí vymyslet příběh o dalších 7 maminkách, které tomu taky nerozumí, to už chápu míň. A že 8 dospělých o zadání společně diskutuje a shodne se na tom, že to nedává smysl, tak to už je pro mě sci-fi. Něco jako „Um-l si ruce se píše jaké i/y, se sedmi maminkami jsem to probírala a nevíme“ (i když pohledem úrovně češtiny dnešních absolventů možná krutá budoucí realita). Takže palec nahoru, že se zakladatelka zeptala, palec dolů za tu nedůvěryhodnou omáčku okolo.
Ahoj maminky. Jak by jste pochopili toto zadání? Paní učitelka dala dětem úkol ale nenapsala co přesně udělat, pouze ať dělit doplní. Psalo mi asi 7 maminek že neví co s tím přesně. Jak toto cvičení chápete? A co by jste dopsali? Se všemi maminkami jsme se shodli že se prostě další slova nerýmují k tomu. Za pomoc budeme rády všechny😂 🫶