Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevíte někdo, zda existuje nějaké nařízení nebo vyhláška, která by upravovala přednostní přijímání prvňáčků a druháků do školní družiny? Nebo si to určuje každá škola sama?
Netuším, jestli na to je nebo není nějaká vyhláška, ale u nás ve škole družinářky prosily, jestli by si maminky na MD nebo rodiče, kteří jsou bez zaměstnání mohli brát děti domů po obědě, pro velký nápor dětí ve ŠD
Mně právě děti ve druhé třídě vůbec nevzali, protože jsem na mateřské. Nicméně na přihlášce do družiny nikde žádná kolonka o tom, zda jsem zaměstnaná nebo ne, není. Slíbili mi, že je vezmou od druhého pololetí, měla bych se vracet do práce, ale teď mi zas vychovatelka řekla, že má jen jedno místo. Prostě na palici. Děti jsou nešťastný, moc se tam těšili, a teď zas prd.
@rezulka píše:
Nevíte někdo, zda existuje nějaké nařízení nebo vyhláška, která by upravovala přednostní přijímání prvňáčků a druháků do školní družiny? Nebo si to určuje každá škola sama?
zda to je nařízené netuším, ale je to běžná praxe - u nás, i v bývalé i v současné, berou přednostně 1 a 2 třídu, starší se dostanou málokdy. Já tedy kluka v družině mám, je ve 3. třídě. Ale to jen proto, že byl přihlášen půl roku předem a vyšlo místo. Naštěstí. Jinak by měl smůlu
jsem sice na md, ale v družině jsou kroužky a on měnil školu, takže mi šlo o adaptaci.
Nám při nástupu do první třídy taky řekli, že prvňáci a druháci mají družinu automaticky, pokud chtějí chodit. o žádný matřský nebyla řeč. Tak teď nevím, jak a jestli vůbec to řešit. Jen je mi jich líto, že nejsou s dětma, ale otravujou se doma. Hlavně na synovi je vidět, jak mu to chybí, jakoby vypadl z party a je smutnej
Ale zase se bojim, že když bych si to přeci jen nějak vydupala a vyhádala, že se po nich vychovatelka bude vozit…
@rezulka ja bych se toho nebala, ze se po nich bude někdo vozit. Jestli teda není vychovatelka uplne pitoma, coz nepredpokladam
.
To je hrozné toto, ja si pamatuju od staršího syna ze tridy holcicku, která chodila domu po o, protože měli doma mimino, a učitelka pak jeji mamince (po prijezdu ze skoly v prirode) u autobusu rekla, ze by vylozene doporučila ji dat aspoň na chvili do druziny, ze holcicka je uplne mimo kolektiv, skoro neumi se spoluzaky normalne komunikovat, byla to takova ticha zakriknuta holka, takze ji tam rodice dali a zlepšilo se to hodne.
To dite si vlastne odsedi vyucovani, pak jde na obed, a domu. Nic navíc se spoluzaky nezazije, do krouzku asi taky nechodi, když není druzinove… ![]()
Ja bych to zkusila prosadit, v zajmu dítěte, obzvlast, když se mu tam libi a chce tam. Podle me oni to taky zkousi, kdo vyměkne, odmitnout podle me vylozene nemůžou.
@rezulka proč by se po nich měli vozit?
pokud mají místo, trvala bych na přijetí
u nás md nehraje roli, prostě mrňata mají přednost, starší jen, pokud vybyde místo.
@martina.se Vychovatelka mi řekla, že má jen jedno místo, já potřebuji umístit obě děti, tak co s tím? Na konci loňského školního roku mi řekli, že mi je od září vezmou, i když budu na MD. První školní den ve třídě nedostali přihlášku do družiny, letěla jsem tam, řekli mi, že bohužel není místo a že jsem doma, takže mám smůlu. Děti koukaly a bulely. Slíbili mi tedy, že ve druhém pololetí mi je vezmou, že holt vyřadí nějaké třeťáky. Když jsem řekla, že bych opravdu chtěla být rodičem toho třeťáka, kterého v pololetí vyšoupnou, bylo mi řečeno, že to se nedá nic dělat a že to už není moje starost. Teď jsem potkala vychovatelku a zase že má jen jedno místo, podle mě jí muselo být jasné, že když má jen jedno místo, řeknu že teda asi nic… ![]()
@rezulka děsný přístup.. netuším.. já bych se o ty místa přihlásila. Je fakt, že mi by se taky nelíbilo, kdyby mi teď, v půlce roku, vyřadili kluka z družiny, ale brala bych to, prostě malý mají přednost
@rezulka To fakt děti brečí, že nebudou chodit do družiny? Družina je spíš za trest.
Stejně jako by všechny školkové děti chtěly chodit po obědě, spát do odpoledne se tam nikomu nechce. Vím, že většina mamin řeší spíš opačný problém, kdy děti by nejraději už od 1.třídy chodily samy do i ze školy, protože už jsou přece velké
A když jsi doma…
Jinak u nás bez problémů družina do 4.třídy.
To jsem netusila, ze s druzinama je takovy problem… Za nas chodil kazdy. Proc to tak je? To by bylo tak nakladne, aby bylo misto v pripade zajmu pro kazdeho? Jako v pripade celodenni dochazky ve skolce to chapu, ale ty dve tri hodiny „hlidani“ po vyucovani?
O družině mi ani nemluv
U nás berou přednostně děti z první a druhé třídy, jejichž rodiče pracují. Ale to nám jaksi při podávání přihlášky v červnu neřekli. Takže dcerka nastoupila, chodila tam 14 dní a pak paní vychovatelky z dětí mámily, kdo z rodičů je doma s malým sourozncem. No, a byli jsme „požádáni“, abychom ji z družiny na vlastní žádost odhlásili. Zuřila jsem teda pěkně.
Naštěstí jsme v tom nebyli sami, vyloučili taky jejího spolužáka. Chodí teď spolu ze školy, po škole si spolu pěkně hrají, takže ve výsledku nám ani družina nechybí. Navíc, když jsem viděla na vlastní oči tu malou místnůstku s pár židličkami pro 30 dětí, brrrrr.
Vyvrcholilo to ovšem, když nás asi po měsíci paní družinářka potkala, a prý mají najednou deset míst. Rodičům se prý nechce platit
(150 Kč měsíčně).
@krtek7489 píše:
@rezulka To fakt děti brečí, že nebudou chodit do družiny? Družina je spíš za trest.Stejně jako by všechny školkové děti chtěly chodit po obědě, spát do odpoledne se tam nikomu nechce. Vím, že většina mamin řeší spíš opačný problém, kdy děti by nejraději už od 1.třídy chodily samy do i ze školy, protože už jsou přece velké
A když jsi doma…
Jinak u nás bez problémů družina do 4.třídy.
můj družinu miluje
ono asi záleží, jak a kde.. u nás mají hodně aktivit, takže je tam rád.
U nás je dost přebytek dětí, takže družina je přednostně pro prvňáky a druháky, jejichž rodiče pracují. Pokud se uvolní místo, je nabídnuto „pracujícím“ třeťákům a teprve potom se umisťují prvňáci a druháci s rodiči doma. Slib místa v červnu je k ničemu, nikdo neví, jak se uskládá docházka v září. Přihláška do družiny se u nás podává až 1. září.
Družina je pořád plná, mají spoustu akcí, občas hlídají i přes prázdniny a neslyšla jsem, že by e tam nějaké dítě trápilo nebo tam nechtělo chodit.
@jessikka píše:
To jsem netusila, ze s druzinama je takovy problem… Za nas chodil kazdy. Proc to tak je? To by bylo tak nakladne, aby bylo misto v pripade zajmu pro kazdeho? Jako v pripade celodenni dochazky ve skolce to chapu, ale ty dve tri hodiny „hlidani“ po vyucovani?
Za me taky chodil každý, ale to bylo v roce 1980 ![]()
Proste se dál přelévá problém - ze školek do družin, pak to bude na stredni skoly a pochybuju, ze na vysokou vezmou vic studentu jenom proto, ze jsou ze silnych rocniku… holt vyžíráme baby boom ![]()
Muj starsi byl naopak z nejslabšího rocniku za posl.dobu, a to 1995 - všude kam jsme prisli byl prijat
, otevreli 1 první tridu, v ni 18 deti - parada.
Zato ted si to s mladsim asi budu uzivat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.