Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám problém se synem a zajímají mě zkušenosti ostatních, kdo se s tím také setkal a jak to u vás dopadlo. Syn se mi posledních 14 dní zdál, že špatně slyší. Nejdřív jsem si nebyla jistá, jestli to na mě jen „nehraje“, ale pak jsem pochopila, že ne. Na mé otázky reaguje slovy „Co?“, „Co jsi říkala?“, evidentně se snaží i odezírat ze rtů, zesiluje televizi, přikládá si k uchu hračky se zvukem. U dr. jsme byli minulý čtvrtek, jedno ucho mu vyčistil a dal nám sirup Desloratadin, který dáváme před večeří. Prý mu uši nějak neventilují.
Pokud se to po 14 dnech nezlepší, tak máme přijít na kontrolu, ale mě se zdá, že je to snad ještě horší. Když se na mě nedívá a já mu něco říkám, tak mě vůbec neslyší, mluvím normálně nahlas. Včera si trochu stěžoval, že ho bolí ucho (jiné, než mu čistil), dnes už ho údajně nebolí. A já teď nevím, jestli vyčkat do příštího čtvrtka na kontrolu nebo tam jít dřív. Stalo se něco takového vašim dětem? Jak to dopadlo? Mám strach, aby syn neměl trvale požkozený sluch.
A jaké vyšetření si případně vyžádat? Mockrát děkuji za odpověď. ![]()
Známá je nedoslýchavá, prý podstoupila audio vyšetření (bezbolestné), kde se určila jakou má zjištěnou ztrátu sluchu. Dříve brala tabletky, byla v nemocnici na kapačkách ( nepomohlo ji to ke zlepšení), a tak nosí v uchu " neviditelné" sluchadlo, takže nikdo z okolí na ní nic nepozná a dorozumí se normálně ![]()
Pokud uši neventilují, může to znamenat, že se mu ve středouší drží tekutina. Budou zjišťovat její přítomnost, pokud se potvrdí, dětem se vkládají do středouší ventilační trubičky. Je to jednoduchá zákrok, který se provádí v celkové anestézii. Trubičky pak zhruba po roce samy vypadnou, je možné, že se budou muset vložit i vícekrát.
Taky s tím má čtyřletá dcera problém. Má vodu ve středním uchu. Půl roku s tím měla problém, každá větší rýma skončila prasklým uchem. Na začátku září máme konečně termín operace, kde ji budou dávat ty ventilační trubičky. Vždy, když jí ouška praskla a tekutina mohla odtíkat, slyšela tak týden dva dobře, pak se to zase vrátilo do normálu. Takže věřím, že s trubičkami to bude dobré.
Jo a s tím trvalým poškozením sluchu mi doktor z ORL říkal, že by se to muselo několik let neléčit. Pak že je riziko, že chronický zánět přejde ze středního ucha do vnitřního a to je pak problém. Takže se nějakého rychlého poškození sluchu neboj ![]()
Třeba u mě za to mohla zvětšená nosní mandle
blbě jsme slyšela od dětství ale až v 16 mi jí konečně vyndali a dodnes slyším i trávu růst ![]()