Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosimtě to je normální, klukovi budou v dubnu tři, když malovat tak se mnou, číst, prohlížet taky se mnou. Já ho tedy nekompromisně spát dávám, at je tam i když třeba neusne. Sám by si hrál, ale se šroubovákem, noži, sprchou, lakem na nehty a pod
což nemůžu dopustit stejně samotnému ![]()
No ta skolka by byla zachrana
skoda ze ti j nevezmou, urcite to ale zkus jit na zapis. Mit druhe dite neni zadna nemoc kuli ktere by ti ji nemeli vzit, narok na to ma stejne jako jine deti maminek pracujici. Jinak jsem byla ve stejne situaci ale bylo leto takze jsme travily hodne casu venku, ted uz ma ta mladsi skoro tri ale uz chodi do skolky a ted jsme napr prisly no nehraji si spolu zrovna se rvou
neboj bude lip, zrovna se chystam jim pustit pohadku at mam od nich klid
a necitim se jako spatna matka, ale odpocnout si chci taky
Já mám kluka 3,5 a chová se stejně, naštěstí chodí do školky, ale taky je hodně nemocný, takže jsem s ním doma třeba 14 dní a to mi pak už hrabe. Znám to moc dobře. Proč by jí nevzali kvůli tomu, že jsi doma? Přece se jede přes celostátní systém a tam se na mateřskou neptají, hodnotí se dítě a ne rodič… Pokud ve školce takové informace chtějí, je to špatně.
Ja jsem mela takovou prvni dceru. Nechtela si hrat sama, porad se ji nekdo musel venovat. Druha dcera (3) je nastesti nalepena na starsi(7), takze o ni kolikrat vubec nevim. Hrajou si spolu. Ale i kdyz je starsi pryc a mladsi je sama se mnou doma, hraje si sama. Fakt o ni nevim. Zalezi na povaze a asi s tim moc nenadelas. Starsi je do ted takovej " nouma", spis utapnuta, ne moc samostatna, stydlivejsi. Mladsi je „rebel“ a anarchista
![]()
Příspěvek upraven 06.02.14 v 14:08
Ve 3 letech je moje uz ‚samostatna jednotka‘. Samozrejme cteme, malujeme, varime spolu. Ale take si umi hrat min 30 min sama.
Bez breceni ji od starych navyku neodnaucis. TV to jen zhorsuje, to vyuzivej tak 20min denne, nepodporuje samostatnost.
Ale urcite zarli. Venuj ji denne alespon 30 min bez mimina. Vecer ji cti, nebo kdyz male spi…
Take mam 2 deti a da se to. Proste jsem malou vedla k samostatnosti pred narozenim druheho, at to mam jednodussi.
Venuj pozornost spani maleho, at mas cas na starsi.
Ona by po obědě i usnula, ale potom jde spát v půl 11:-o, to je pro mě lepší, když spát poo nejde. Opravdu, tady je ve školkách tolik dětí, že mají přednost mámy, co jsou do práce.
Při zápisu do školky přece nehraje roli jestli jsi na mateřský s druhým dítětem, aspoň v Praze ne a pochybuju, že by státní školky měly různý pravidla, takže určitě běž k zápisu. Proč máš špatný svědomí když jí pustíš dvd? pokud přes den nespí a zároveň není v kolektivu, nevím jak bys jí mohla zabavit na úplně celý den (myslím tím každý den). Podle mě hodinka pohádek v televizi denně vůbec nevadí.
Starší to měl stejně, druhá je zas samorost. Nic společně dělat nechce, jen zouzá po bytě ani nedělá. ![]()
Já už jsem právě tak unavená, že jí ty pohádky pustím nadlouho, protože mám klid ![]()
Ano, měli jsme to tak a máme doteď. Výhodou je, že část dne si hraje už ve školce. Jakmile přijde, už je to také jen s tátou nebo se mnou. Dělám dceři paci, paci, tak musím na střídačku, vozím ji na kolenou, odložit a povozit jeho..už je starší. Jsou to děti.
Jinak nám pomáhalo MC, tam jsem chovala malou a on si hrál s dětmi stejně starými. ![]()
Kde bydlíš, že ti ho nevezmou do školky, teď už by se nemělo přihlížet k tomu, že jsi dále na RD, ale na věk dítěte ![]()
Anonymní a kde je na přihlášce uvedeno co děláš? Já jsem zrovna dneska vyplnovala přihlášku do MŠ na další rok a je tam jen kolik děcku je, trvalé bydliště, celodenní pobyt, sourozenci, z toho ti vyjdou nějaké body a podle toho dítě vezmou nebo ne. Ale věřím, že v menších městech nebo na vesnici můžou ještě jet „postaru“
Tady je u zápisu kolonka, jestli nastupuji do práce, pokud tam napíšu, že ne, tak je jasné, že jsem doma. Pokud bych nastupovala, tak tam snad chtějí i razítko, já jsem teda ještě u zápisu nebyla, ale vím od kamarádek.
@Anonymní píše:
Tady je u zápisu kolonka, jestli nastupuji do práce, pokud tam napíšu, že ne, tak je jasné, že jsem doma. Pokud bych nastupovala, tak tam snad chtějí i razítko, já jsem teda ještě u zápisu nebyla, ale vím od kamarádek.
na to nemají právo, školka slouží k předškolnímu vzdělání dítěte a ne jako hlídání pro rodiče.. to mají nějaké interní přihlášky
@Anonymní píše:
hm, to je divný, na to by měly být asi směrnice od ministerstva…
Ahoj,
mám dotaz, dceři budou zanedlouho 3 roky, celý den vyžaduje mou pozornost, je to někdy na zbláznění, zvlášť když mám ještě druhé menší. Opravdu jsem večer tak unavená, že nejsem schopná vůbec nic, občas to řeším tak, že jí pustím dvd, ale z toho mám zase výčitky. Vůbec si sama nehraje, spát už nechodí a pořád slyším mami pojď si hrát, mami vyprávěj, mami čti, hlídání nemáme, manžel chodí pozdě, občas návštěva, herna, tam si teda hraje sama.
Když dělám, že si jí nevšímám, tak je ukňouraná a řve a potlouká se z kouta do kouta. Když jí dám třeba aby něco namalovala, tak u toho sama vydrží 5 minut a už mami poj%d si malovat se mnou…ufff, celý den vymýšlet program, je to fakt na zbláznění, máte to taky tak? Už i začínám pochybovat o sobě, že to neumím s dětma a že jsem raději děti mít neměla…
Do školky jí nevezmou, jelikož jsem na mateřský..Raději anonymně, je to pro mě moc citlivý, občas mám myšlenky, že snad uteču..díky miminu musím být večer doma, bez prsu neusne a budí se furt..tak ani nemůžu vypadnout