Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Malej to začal dělat, když se u objevily zuby nahoře a dole. Mě se z toho ježily všechny chlupy na těle, naštěstí ho to asi za měsíc přestalo bavit
.
Maly ma 11mesicu. Ma jednicky a dvojky nahore a jednicky dole a je to par dni co zacal skripat zubama a dela to porad
.. uplne se mi jezi chlupy vsude po tele.. doufam ze ho to brzo prejde nebo se zblaznim
![]()
Holky, pomoooooc…dítko 4,5 roku a začalo vrzat zoubky…ale fakt nehorázně až mám husí kůži a nejraději bych ho někam odnesla ![]()
Krom toho hroznýmo zvuku mám strach, aby si neohobloval zoubky…co s tím?
@Salorka píše:
Holky, pomoooooc…dítko 4,5 roku a začalo vrzat zoubky…ale fakt nehorázně až mám husí kůži a nejraději bych ho někam odneslaKrom toho hroznýmo zvuku mám strach, aby si neohobloval zoubky…co s tím?
Dcera zacla delat presne to same…a furt ji to drží…uz pul roku. Zubařka na to nic neříkala
Pry to je psychické tak nevim
@novakova.t Já jsem mluvila s dětským i zubařem a prý ok…je to prý přechodné. Já to prý dělala taky
Ale je fakt, že mě přijde, že to dělá hlavně tehdy, když má nějaký špatný den (zlobí, dostane vyhubováno, nějaký bourák…) a pořád sebou pak v posteli mele a skřípe… ![]()
Můj manžel na to začal před několika lety dost trpět. Myslela jsem, že ze stresu (bylo to trochu náročné období profesně). Už i na dentální hygieně se ho ptala, jestli ze spaní neskřípe zuby - takže už to bylo i na chrupu vidět.
Vždy to bývalo chvíli lepší, chvíli nic, potom se to zase vrátilo - člověk nevěděl, kterou noc proskřípe a kterou ne. Až jednou přišel z práce s tím, že dostal do čelistí jakoby křeč a měl je strašně stažené, skoro jako kdyby skřípal zuby i přes den, prostě se mu zatínaly i přes jeho vědomí a nemohl to uvolnit.
Došlo mi to. Magnésium. V první vlně jsem mu nasadila vysoké dávky, potom snížila na běžnou denní dávku pro dospělého. Od té doby (je to cca 2 roky?
) zuby v noci neskřípe. Ale když delší dobu vynechá (a já zapomenu pohlídat), tak si ze spaní skřípne. Takže vím jistě, že to byl nedostatek hořčíku.
Zkusit nějaký doplněk pro děti - my používáme celkem velké tablety z DM (balení 300 tablet) a docela hůř se polykají i nám. Ale máme vysokou spotřebu. Mohlo by se to zlepšit.
Jinak ještě existují chrániče na zuby, ale to nevím, jak by dítko zvládlo.