Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojte,
řeším daňové přiznání (pomocí formuláře z internetu), a chtěl bych se zeptat, zda někdo netušíte, jak je to s odečtem daně na poplatníka a na dítě. Zdá se mi, že už mi je o tyto slevy ponížena daň každý měsíc ve výplatě. Když si pak vyplňuji daňové přiznání sám, tak sleva na poplatníka je předvyplněna a nejde změnit, a dítě bych tam také vyplnil. Ale není to špatně? Neodečítal bych to pak dvakrát?
Díky za rady
Ne, nevyplnil bys to dvakrát. napíšeš tam souhrnné příjmy od všech zaměstnavatelů - hrubá mzda, pak pojištění - najdeš na pásce nebo na souhrnu od zaměstnavatele, pak tam vyplníš zaplacené zálohy na daň, do slev uvedeš dítě, propř. jiné slevy - darování krve apod. Za tebe jako za poplatníka se to tam doplní automaticky.
Chtěla jsem se zeptat, když manžel uplatňuje daňový odpočet na dítě, tak ho tedy znovu píše do daňového přiznání, nebo ho tam už vůbec neuvádí? jak to je? díky moc
Samozřejmě ho tam musí napsat. Dokonce ty buďto podepíšeš čestné prohlášení nebo doložíš potvrzení od svého zaměstnavatele, že si slevu na dítě neuplatňuješ ty.
Já si slevu neuplatňuji, jsem na MD,takže doložím jen potvrzení, že neuplatňuji.
Takže dítě si normálně manžel do daňového přiznání napíše i když si ho uplatňuje měsíčně? Já vím ptám se jak blb, ale musíme letos dělat přiznání sami a tápame v tom… díky
Ano, to je jakoby souhrn za celý rok. Doporučuji si pohnout, zpracovat DP už teď, dojít si na FÚ osobně, tam to s vámi projdou a třeba se vyjasní nějaké nejasnosti. Pak v březnu už na to nebude čas. ![]()
Zítra bude mít manžel z práce vyúčtování z práce za celý rok, tak to hned zkusíme dát do vyúčtování a zajdeme na finančák. díky moc za radu ![]()
do formulare vyplnis normalne za rok jedno dite pak tam je.kolonka kolik bylo vyplaceno na slevach a to je ta castka za dite ktreou dostava mesicne takze uvedes ale znova uz penize nedostanes.
A kde je ta kolonka kam se vyplňuje kolik už bylo na slevách uplatněno? to je ten daňový bonus?
jj to je ono.
Anonymní píše:
A kde je ta kolonka kam se vyplňuje kolik už bylo na slevách uplatněno? to je ten daňový bonus?
Dobrý den potřebovala bych poradit můj manžel byl loni registrován a je doposud na pracovním úřadě loni bral (podporu)já jsem i invalidním důchodě částečným ale pracuji na dohodu o provedené práci.Mám podávat já snížení a vrácení daně máme tři děti.Děkuji za radu
Záleží jak Vám byla dohoda zdaňována, jakou jste z ní pobírala částku, zda jste podepsala prohlášení poplatníka apod. dáváte málo informací.
Dobrý den, od 23.2 2011 jsem byla až do konce roku na neschopence a mám dva syny v péči.Myslíte si někdo, že mám nárok na roční vyrovnání daně ? Děkuji za info ![]()
@Blanka41 No, pokud si o to zaměstnavatele do 15.2. požádala, tak na to nárok máš. Jestli ti v rámci něj něco vrátí a kolik, to už je druhá otázka a závisí na tom, kolik sis za ty necelé 2 měsíce vydělala.
Jo a pokud si uplatňovala slevu na děti průběžně, tak pro tebe může být roční zúčtování taky značně nevýhodné.