Sleva na dani - student

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19
17.8.14 07:53

Ahoj, prosím vás - taky dálkově studuji a když jsem se studiem začínala, účetní v práci mi řekla, že při dálkovém nemám na slevu nárok. Bohužel jsem se o to dál nezajímala, až ted. Stále studuji, dva roky jsem na mateřské. MŮŽU SLEVU NA DANI UPLATNIT ZPĚTNĚ? Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
17.8.14 09:38

@wayiam
U dálkové formy nemá status studenta, není to soustavaná příprava na budoucí povolání, takže studentské výhody se na to nevztahují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
17.8.14 09:48

@wayiam Není zde zřejmé, o jakou školu jde, zda o VŠ či SŠ a věk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
17.8.14 17:04

Je mi 26 a jedná se o vysokou školu. Na internetu jsem četla, že je jedno o jaký typ studia se jedná…tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.17 17:06

Zdravím, vím že budu za úplného blbce. (proto raději anonymně nebo smazat!!, nechci aby mě někdo poznal)
Mám otázku: Přes prázdniny jsem měla brigádu, ve které pořád pokračuji. V červenci, kdy jsem nastupovala jsem normálně dodala i potvrzení o studiu. Nicméně už jsem nedodala potvrzení na další školní rok. je to problém? přijdu o něco. Vím že jako student mám slevu. ale mám smlouvu DPČ, výdělek vyšší jak 2500kč. a normálně se mi strhávala daň 15%.
Teď se mi bude strhávat vyšší??

Ještě mě zajímá lze slevu uplatnit zpětně, při daňovém přiznání, když se doloží tam potvrzení o studium?

Vím, že bych to měla nejlépe řešit v práci, ale nechci být za blbce a mám v to m zkrátka bordel. A je mi blbý přijít v polovině listopadu s potvrzením. Takže bych to raději vyřešila daňovým přiznáním.
Děkuji moc všem co tento problém aspoň trošku objasní

• Citovat
  • Upravit
6665
11.11.17 17:59

No, tak já bych navrhovala se přenést přes to, že si myslíš, že si o tobě bude někdo něco myslet, a prostě bych sebrala potvrzení a šla s tím za účetní do práce. Ta se v tom vyzná a poradí ti, jak přesně v tvém případě postupovat. :nevim:

Ani to, že tady zakládáš diskusi jako anonym, protože to považuješ za něco extra hloupého, mi nepřijde moc opodstatněné - daňové záležitosti jsou věc složitá a není se za co stydět, že ti není všechno jasné. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
12.11.17 08:01

Já to také nepovažuji za hloupou otázku. Záleží na tom, kolik máš hrubého. S největší pravděpodobností ti daň pokryje sleva na poplatníka, ale z hlediska zdravotního pojištění by potvrzení měla mzdovka mít. Pokud sleva na studenta nebyla uplatněna, není problém ji uplatnit v rámci ročního zúčtování nebo v daňovém přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.21 17:13

Leden - červen (nebo dokdy?) učeň/student.
Srpen - prosinec zaměstnanec na plný úvazek.
Jak je to se slevou na dani? Má nárok na slevu na poplatnika za celý rok (24840 Kč)? Někdo mi tvrdil, že to nejde. Jak je to se slevou na studenta? Kdy je na to nárok?

• Citovat
  • Upravit
8506
28.2.21 17:19
@Anonymní píše:
Leden - červen (nebo dokdy?) učeň/student.
Srpen - prosinec zaměstnanec na plný úvazek.
Jak je to se slevou na dani? Má nárok na slevu na poplatnika za celý rok (24840 Kč)? Někdo mi tvrdil, že to nejde. Jak je to se slevou na studenta? Kdy je na to nárok?

Co tak třeba pravidla slušného chování? Poprosit o radu? Sleva na poplatníka se nikdy nekrátí. Co se týká slevy na studenta, tam je potřeba více info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.21 17:31
@Hanula1212 píše:
Co tak třeba pravidla slušného chování? Poprosit o radu? Sleva na poplatníka se nikdy nekrátí. Co se týká slevy na studenta, tam je potřeba více info.

Moc se omlouvám :oops: 8o, myslela jsem, že jsem o radu požádala. Nevím, jaké informace jsou k tomu dále potřeba. Dodělal si školu a pak nastoupil do práce. Někde jsem četla, že na to nárok ma a že se to scita se slevou na poplatníka. Takže mě jen zajímá, jak to je, protože v tomto případě je to jedno (stačí sleva na poplatníka). Děkuji za případnou odpověď. :kytka: :kytka: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8506
28.2.21 17:50

Záleží jakou studoval školu a jak byla ukončena. A co se týká měsíců červen a červenec, pokud byl např. na ÚP a měl podporu. Nebo jestli v těchto měsících nebyla nějaká brigáda s odvodem soc.poj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.21 18:05
@Hanula1212 píše:
Záleží jakou studoval školu a jak byla ukončena. A co se týká měsíců červen a červenec, pokud byl např. na ÚP a měl podporu. Nebo jestli v těchto měsících nebyla nějaká brigáda s odvodem soc.poj.

Je rozdíl, jestli výuční list nebo maturita? Další informace nevím.

• Citovat
  • Upravit
8506
28.2.21 18:21
@Anonymní píše:
Je rozdíl, jestli výuční list nebo maturita? Další informace nevím.

Tak to je pak těžké. Pokud jde o studenta SŠ (jedno jestli ukončeno maturitou nebo výučním listem) do 26let a šlo o studium denní, ukončil studium řádně, pak má status studenta ještě o prázdninách, pokud neměl nárok na podporu, podporu při reklvalifikaci nebo pojištěné zaměstnání po celý měsíc. Takže to chce zjistit podrobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.21 18:28
@Hanula1212 píše:
Tak to je pak těžké. Pokud jde o studenta SŠ (jedno jestli ukončeno maturitou nebo výučním listem) do 26let a šlo o studium denní, ukončil studium řádně, pak má status studenta ještě o prázdninách, pokud neměl nárok na podporu, podporu při reklvalifikaci nebo pojištěné zaměstnání po celý měsíc. Takže to chce zjistit podrobnosti.

Děkuji moc za informace a cas. Zjišťovat to dále nebudu, protože to výsledek neovlivní.

• Citovat
  • Upravit
8506
28.2.21 19:26

Není za co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat