Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Potřebovala bych radu - je mi 24 a při zaměstnání dálkově studuji VŠ. Účetní mi řekla, že lze uplatňvat slevu na dani za to, že studuji. Na finančním úřadě mi ale paní tvrdí, že slevu uplatňovat nelze. Nevíte tedy někdo, jak to je???? Na střední při účtu jsme také měli, že slevu uplatňovat lze, ale za tu dobu se vše mohlo změnit, že
díky moc za radu, jsem z toho blázen ![]()
Verrunka píše:
Potřebovala bych radu - je mi 24 a při zaměstnání dálkově studuji VŠ. Účetní mi řekla, že lze uplatňvat slevu na dani za to, že studuji. Na finančním úřadě mi ale paní tvrdí, že slevu uplatňovat nelze. Nevíte tedy někdo, jak to je???? Na střední při účtu jsme také měli, že slevu uplatňovat lze, ale za tu dobu se vše mohlo změnit, žedíky moc za radu, jsem z toho blázen
Ahojky,
já taky dálkově studovala…několikrát jsem to studovala v poradnách…opravdu máš na slevu nárok…
Ahoj, já to tak mám. Studuji kombinovaně, ve škole jsem si vyzvedla potvrzení o studiu a hotovo. Každá škola to vša nemá, musís se zeptat. V práci jsem na plný uvazek a zdrav. a soc. mi platí stát. Taky počítám že mě budou vracet nějaké penízky ze slevy na dani. Prostě dones vaší účetní v práci doklad o tom že si student a dál už to ty nemusís řešit. to za tebe musí vyřídit účetní v praci.
Ale že by si jí chtěla uplatnit až teď na konci roku za zpětný rok tak to nejde. potvrzení o studiu musis mit vzdy vyrizeno predem. takže ja ted na nový semestr jdu do školy pro nové potvrzení. kdybych ho nedonesla a donesla ho az za dalsí mesic tak mam smulu… predešlej měsíc bych si musela hradit zdrav. a soc. . . myslím tím že teď to musis donest nejpozdeji do 10.3
protože pak už jsou výplaty.
Uplatnit to lze, ale s ohledem na to, kolikátého je, už pouze v daňovém přiznání (za rok 2010).Dopředu samozřejmě není problém i v práci.
Budu podávat daň přiznání za rok 2010 a studentem jsem od září 2009 … tak to by mělo jít, nebo ne??? Jsem v těhle věcech absolutně tupec.
Daňové přiznání si budu podávat sama, proto jsem řešila tu aní na finančním úřadě.
já myslím, že na slevu nárok nemáš při dálkvém studiu, jen kdyby jsi byla na denním
§ 35ba odst. 1 písm.f) zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
Dálkové studium znamená předpokládám kombinované?
Prezenční forma není podmínkou pro uplatnění slevy na studenta do 26 let věku. Pouze pokud by se jednalo o doktorské studium (PhD), kde je možnost slevy až do 28 let, pak je podmínkou prezenční forma.
Pokud studuješ bakalářské nebo magisterské studium po celý rok 2010, pak v tom není žádný problém a uplatníš slevu na studenta 4.020,– Kč, plus samozřejmě základní slevu na poplatníka 24840,–.
Pro úplnost - pokud bys žila ve společné domácnosti s rodiči, nic nebrání tomu, aby na tebe navíc uplatnili slevu na vyživované dítě - 11604,– Kč.
Díky moc
potěšila jsi mě ![]()
jj, dálkovým studiem myslím studium kombinované … s rodiči již ale nežiji, každopádně to nic nemění na tom, že prostě nárok mám. Když jsem si byla vyzvednout potvrzení o studiu na fakultě a řekla jsem, k čemu to potřebuji, vydala mi ho bez námitek.
No, uvidíme v týdnu na FÚ. Každopádně velice děkuji
Chtěla bych se zeptat, v roce 2010 jsem nastoupila do 1.ročníku vysoké školy na kombinované(dálkové) studium, vydržela jsem tam do 30.září 2011. Ovšem od 31.3.2011 jsem nastoupila do zaměstnání na hlavní pracovní poměr (leden až březen pouze student). Nedávala jsem potvrzení o studiu, ale chci se zeptat, zda mi to mohou vrátit za rok 2011 na daních, když jim k tomu přiložím potvrzení o studiu, že jsem byla opravdu student. jestli tedy na to mám vůbec nárok jako student kombi studia, ještě ke všemu už ukončeného:-/ Prosím odbornou radu:-)
Dodejte mzdové účetní potvrzení o studiu, nárok na slevu na studenta máte. U VŠ nezáleží na formě studia.
Dobrý den. Mám dotaz: Sestra v minulých 3 letech (státnice letos v lednu) studovala kombinovaně VŠ Pedagogickou (Bc.) a při tom pracovala na plný úvazek poslední dva roky a na částečný ten první rok při studiu. Má dvě děti, je vdaná a je jí 33 let. Má nárok na slevu na dani? Konkrétně tedy na vzdělávání? Bylo by možné podat DP zpětně za 3 roky? Děkuji Eva
Tak mě napadlo - do teď rodiče uplatňovali slevu na dani jako na studenta - může ji na mě uplatňovat i manžel, když po svatbě rodiče už nemůžou?
Manžel si může uplatnit slevu na manželku v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování, pokud Váš příjem bude menší než 52000/rok. Určitě ne na dítě.