Dotaz pro účetní

58
20.3.11 09:29

dotaz pro účetní

Dobrý den. Můžete mi někdo prosím, říct svůj názor na tuhle situaci?
Jsem na rodičovské dovolené a teď mám možnost chodit na brigádu ke svému zaměstnavateli. Jde jen o pár hodin týdně, takže to budu mít jako dohodu o provedení práce na jinou činnost, než jakou mám ve smlouvě (ta je na dobu neurčitou). A teď dotaz: Účetní mi tvrdí, že i když mám dohodu o prov. práce, tak se částka musí zdanit 15% a ty už nikdy nedostanu. Ale já jsem předtím chodila na brigádu k jinému zaměstnavateli, také na dohodu o prov. práce a tam mi řekli, že když podepíšu daňové prohlášení, tak tu daň nemusím platit, protože vyjde menší než je částka 1970 kč, což je daňové zvýhodnění, na které mám nárok. Takže teď nevím, co je správně. V minulé práci mi daň vypočítali, ale nikdy jsem ji neplatila, teď mi tvrdí opak. Děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101677
20.3.11 09:34

Pravdu máš ty :-) Jen nesmíš mít to prohlášení podepsané 2×, tj. nesmíš ho mít podepsané pro ten pracovní poměr, kde jsi aktuálně na RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
20.3.11 09:36

Je rozdíl mezi dohodou o provedené práci a dohodou o pracovní činnosti.Dohoda o provedené práci je do 150 hod. ročně,platí se srážková daň 15 % a ta už se nikde nezúčtovává.A naštěstí se neodvádí sociální a zdravotní pojištění.
Dohoda o pracovní činnosti má také 15 % daň,ale to je zálohová-tzn. se dá uplatnit sleva na poplatníka i na dítě a potom se většinou neplatí.Ale z výdělku se odvádí sociální a zdravotní pojištění.A tato dohoda nesmí být na vyšší úvazek než poloviční.Potom už by to musel být zaměstnanecký poměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101677
20.3.11 09:44

Není pravda, že by se z DPP automaticky platila srážková daň, platí se zálohová v těchto případech:

• podepsané prohlášení poplatníka
  • příjem nad 5000,– „najednou“
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
20.3.11 09:48

Jani-a jaký tedy rozdíl mezi dohodou o provedené práci a dohodou o pracovní činnosti?Měla jsem obě.A docela jsem se snažila nastudovat vše,abych byla v obraze.
Je pravdou,že jsem si u dohody nikdy nevydělala víc jak 5 tis. najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101677
20.3.11 09:50

Ten rozdíl píšeš správně :-) u DPP se platí jen daň, u DPČ i sociální a zdravotní. Plus tedy DPP může být jen na 150 hodin za rok, DPČ max. půlúvazek, i když to tam vlastně taky píšeš :-) A z DPČ ti vzniká (pokud je příjem nad 2000,– měsíčně) nárok na nemocenskou.

Jojo, tak to je tím, u nás ve škole právě z toho důvodu vyplácí penízky za DPP třeba čtvrtletně, aby se přesáhlo těch 5000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
20.3.11 09:56

Tak teď nevím. Prostě když podepíšu u svého zaměstnavatele daňové prohlášení na tenhle rok (nemám ho podepsané jinde) a jsem na rodičovské dovolené, tak bude se mi ta daň z té smlouvy a provedení práce srážet nebo ne? Jde o částku do pěti tisíc měsíčně a na tu smlouvu na dobu neurčitou teď vlastně nepracuju, protože jsem na rodičovské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101677
20.3.11 10:38

No, musíš ho podepsat na tu DPP nikoliv na pracovní poměr. Resp. měla bys podepsat 2 - na PP, že neuplatňuješ slevu na poplatníka a na DPP, že ji uplatňuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
20.3.11 11:06

Děkuji za odpověď, to je přesně to, co jsem potřebovala vědět, až se s naším účetním začnu hádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
20.3.11 11:20

Jani-a když nebude mít zakladaterlka nad 5 tisíc,tzn. nemůže uplatnit slevu na poplatníka a musí daň zaplatit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
20.3.11 12:27
lasička1 píše:
Jani-a když nebude mít zakladaterlka nad 5 tisíc,tzn. nemůže uplatnit slevu na poplatníka a musí daň zaplatit?

ne, případně jen tu částku která by přesahovala slevu na dani. Když bude mít příjem nad 5.000,– tak se vždy jedná o zálohovou daň. A slevu může uplatnit vždy když má podepsané prohlášení (samozřejmě jen u jednoho zam.).

teď jsem si všimla, že to byla otázka přímo na j.a.n.i1, ale snad neva :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
26.3.12 20:52

Je tu někde účetní? Chtěla jsem založit diskuzi, ale můžu až za 5 dní a toto pospíchá. :-) Doufám, že nevadí, že se sem vetřu.

Nepotřebuju nic zaúčtovat, ale chci se zeptat jak se dělá příprava podkladů k auditu a pro FÚ? Co to obnáší? Účetnictví umím, ale s tímto nemám zkušenost.

Díky za odpovědi. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
26.3.12 21:56

Nevím jak přesně myslíš pro FÚ??? Ale jestli tě chápu správně tak tě zajímá co z auditu půjde na FÚ a co připravit pro ten audit, že? No nevím jak velká jste společnost, ale asi takto:

1. zůstatky všech účtů položkově (co tvoří zůstatek k jednotlivým účtům), toto podložit buď dokladovou nebo fyzickou inventurou. Například k účtu materiálu na skladě musíš mít odsouhlasenou fyzickou inventuru se stavem v účetnictví. K tomu já přikládám i proúčtování případných rozdílů. K bance přiložím výpisy. K závazkům zase odsouhlasené konfirmace.
  2. případné opravné položky, rezervy apod.

Na FÚ pak jde jen zpráva auditora, to dostaneš od nich.

Kdyby ti něco nebylo jasné nebo si se chtěla zeptat tak písni SZ :mrgreen: Jinak naše spol měla obrat 250 mil. a audit jsme měli od Rödl+Partner (takže od top 5 - ty toho chtějí samozřejmě víc než obyč auditoři).

A držím palečky :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
26.3.12 22:19

vypadá to následovně 022 HIM viz seznam (doložit celý seznam HIM včetně karet) 082 oprávky k HIM viz seznam
211 Pokladní hotovost viz seznam (doložit zůstetek dle pokladní knihy + rozpis bankovek)
221 Běžný účet viz seznam ( doložit kopií výpisu)
311 Odběratelé viz seznam(doložit odsouhlasené pohledávky nejlépe i od doběratele, fotím i kopie dokladů včetně zaůčtování)
321 Dodavatelé viz seznam(doložit odsouhlasdené závazky nejlépe i od dodavatelů,fotím i doklady včetně zaůčtování)

atd + předvaha,rozvaha,výsledovka

na FÚ dávaš jen přiznání + výkazy a zprávu auditira pokud je audit povinný pokud povinný není a chce ho jen klient tak zprávu na FÚ nedáváš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
26.3.12 23:35
@slizzing píše:
Nevím jak přesně myslíš pro FÚ??? Ale jestli tě chápu správně tak tě zajímá co z auditu půjde na FÚ a co připravit pro ten audit, že? No nevím jak velká jste společnost, ale asi takto:
  1. zůstatky všech účtů položkově (co tvoří zůstatek k jednotlivým účtům), toto podložit buď dokladovou nebo fyzickou inventurou. Například k účtu materiálu na skladě musíš mít odsouhlasenou fyzickou inventuru se stavem v účetnictví. K tomu já přikládám i proúčtování případných rozdílů. K bance přiložím výpisy. K závazkům zase odsouhlasené konfirmace.
  2. případné opravné položky, rezervy apod.

Na FÚ pak jde jen zpráva auditora, to dostaneš od nich.

Kdyby ti něco nebylo jasné nebo si se chtěla zeptat tak písni SZ :mrgreen: Jinak naše spol měla obrat 250 mil. a audit jsme měli od Rödl+Partner (takže od top 5 - ty toho chtějí samozřejmě víc než obyč auditoři).

A držím palečky :pankac:

Jo, pochopila jsi to správně. :-) Děkuji moc za cenné informace. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák