Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Klarinetka1 Já tedy nejsem účetní, ale nějak nechápu, proč byste neměli mít nárok na vrácení DPH.
Urrčitě máte nárok na vrácení, pokud je auto použito k podnikání. Děláme to taky tak, faktury zaplatíme a nám to pak proplatí pojišťovna bez DPH, DPH uplatníme v přiznání. U daňové evidence normálně dáš příjem od pojišťovny do příjmů, pokud je máš nějak odlišeny, pak do nějakých ostatních příjmů. @Charmeuse to napsala jak by to bylo, kdyby manžel nebyl plátce DPH.
Ok, DPH si uplatníme, to je hlavní (jinak by mě štrechlo
).
Takže do přijatých faktur dám fa. od servisu, do výdajů k tomu spáruju příjmový doklad ze servisu o zplacení částky manželem. A s čím pak spáruju příjem od pojišťovny?
Nevím, jaký máš program a co Ti dovolí. On je to klasicky příjem, takže si vytvoříš něco jako fakturu, já mám v pohodě možnost vytvořit samostatnou číselnou řadu, vedle faktur, kam dávám tyto ostatní příjmy a pohledávky. V tuto chvíli máš pohledávku za pojišťovnou a až ji pojišťovna proplatí, pak spáruješ příjem v bance tady s touto pohledávkou.
@Hanula1212 Dělám v Money S3, no zas tak se v tom nevyznám, zkusím se tím víc prohrabat. Zatím jsem nikdy takový případ neřešila, vždycky jsem měla jen fakturu přijatou/vydanou a proti jsem jsem párovala výdej/příjem.
Takže do faktur zaúčtuješ fakturu přijatou
511/
343/ 321 a uhradíš 211/321
na vnitřní doklad uděláš předpis
315/648
221/315 uhradíš
Vnitřní doklad ke kterému přiložíš doklad od pojišťovny… předpisují se nájmy pokud jsou hrazeny dle smlouvy, pojistky, které jsou hrazeny dle smlouvy, časové rozlišení, odpisy, leasing, mzdy atd…
@Blanka S tazatelka vede evidenci. @Klarinetka1 money3 bohužel neznám, pracuju v Pohodě. Ale určitě tam budeš moct vložit nějaký ostatní příjem nebo tak něco.
@Hanula1212 píše:
@Blanka S tazatelka vede evidenci. @Klarinetka1 money3 bohužel neznám, pracuju v Pohodě. Ale určitě tam budeš moct vložit nějaký ostatní příjem nebo tak něco.
to mi uniklo… takže pokud jde o evidenci tak úhrada bude ve výpisu (žádný předpis) v okamžiku úhrady pojišťovnou. Jak účtuješ úroky z BÚ tak určitě bude mít program nějaký ostatní příjem.
Ahoj, obnovuji diskusi, protože mám dotaz na zaúčtování pořízení účetního programu.
Nevíte prosím někdo jak zaúčtovat pořízení účet. programu Money? Pořizovací cena je 6000 Kč.
Nevíte někdo jak udělat ze soukromé pracovny dílnu? Mám pracovnu asi o 50m2, ve svém domě a přemýšlím že bych do ní dal stříhárnu a šicí dílnu.
Chápu že to musím zkolaudoat jako výrobní prostory. Ale jak to udělat potom s náklady. Např. jak si uplatnit elektřinu a topení. Je nutné tam udělat vlastní hodiny? dvě smlouvy s elektrárnou? abych si mohl náklady odečíst? Vůbec nevím jak to udělat. Navíc je potřeba postavit nové schody a bránu aby tam byl přístup i z ulice, ne přes obytnou část. Můžu si i takovéto náklady odečíst? V podstatě to bude nová brána k mému rodinnému domu
Moje účetní má dovolenou a tak kdby mi to někdo vysvětlil budu moc vděčný.
@lennkaa píše:
Ahoj, obnovuji diskusi, protože mám dotaz na zaúčtování pořízení účetního programu.
Nevíte prosím někdo jak zaúčtovat pořízení účet. programu Money? Pořizovací cena je 6000 Kč.
A v čem je problém? je přece jedno jestli kupuješ papír do tiskárny, nebo účetní sw. Vše to prostě odečteš jako náklad v měsíci kdy se to pořídilo.
@jakanas no myslela jsem si to, jen mě trošku mate, že ten účetní program je na více let, na více účetních období, to nehraje roli?
@lennkaa počítač v podnikání tak přece po každým roce nevhodíš a nekoupíš nový. V pohodě, to vůbec neřeš, jedná se o velmi malou částku, ani nejde o pronájem, ale koupi licence takže to normálně hoď do nákladů. U tohoto rozhodně žádné více leté odpisy nejsou.