Dotaz pro účetní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101681
5.10.14 09:51

@Klarinetka1 Já tedy nejsem účetní, ale nějak nechápu, proč byste neměli mít nárok na vrácení DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
5.10.14 09:54

Urrčitě máte nárok na vrácení, pokud je auto použito k podnikání. Děláme to taky tak, faktury zaplatíme a nám to pak proplatí pojišťovna bez DPH, DPH uplatníme v přiznání. U daňové evidence normálně dáš příjem od pojišťovny do příjmů, pokud je máš nějak odlišeny, pak do nějakých ostatních příjmů. @Charmeuse to napsala jak by to bylo, kdyby manžel nebyl plátce DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2746
5.10.14 10:02

Ok, DPH si uplatníme, to je hlavní (jinak by mě štrechlo :-) ).
Takže do přijatých faktur dám fa. od servisu, do výdajů k tomu spáruju příjmový doklad ze servisu o zplacení částky manželem. A s čím pak spáruju příjem od pojišťovny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
5.10.14 10:29

Nevím, jaký máš program a co Ti dovolí. On je to klasicky příjem, takže si vytvoříš něco jako fakturu, já mám v pohodě možnost vytvořit samostatnou číselnou řadu, vedle faktur, kam dávám tyto ostatní příjmy a pohledávky. V tuto chvíli máš pohledávku za pojišťovnou a až ji pojišťovna proplatí, pak spáruješ příjem v bance tady s touto pohledávkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2746
5.10.14 10:57

@Hanula1212 Dělám v Money S3, no zas tak se v tom nevyznám, zkusím se tím víc prohrabat. Zatím jsem nikdy takový případ neřešila, vždycky jsem měla jen fakturu přijatou/vydanou a proti jsem jsem párovala výdej/příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
5.10.14 11:50

Takže do faktur zaúčtuješ fakturu přijatou
511/
343/ 321 a uhradíš 211/321

na vnitřní doklad uděláš předpis

315/648
221/315 uhradíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
5.10.14 11:53

Vnitřní doklad ke kterému přiložíš doklad od pojišťovny… předpisují se nájmy pokud jsou hrazeny dle smlouvy, pojistky, které jsou hrazeny dle smlouvy, časové rozlišení, odpisy, leasing, mzdy atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
5.10.14 12:16

@Blanka S tazatelka vede evidenci. @Klarinetka1 money3 bohužel neznám, pracuju v Pohodě. Ale určitě tam budeš moct vložit nějaký ostatní příjem nebo tak něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
5.10.14 20:34
@Hanula1212 píše:
@Blanka S tazatelka vede evidenci. @Klarinetka1 money3 bohužel neznám, pracuju v Pohodě. Ale určitě tam budeš moct vložit nějaký ostatní příjem nebo tak něco.

to mi uniklo… takže pokud jde o evidenci tak úhrada bude ve výpisu (žádný předpis) v okamžiku úhrady pojišťovnou. Jak účtuješ úroky z BÚ tak určitě bude mít program nějaký ostatní příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2746
5.10.14 21:16

@Hanula1212 @Blanka S Ok holky, díky. Udělám to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
761
8.12.16 19:56

Ahoj, obnovuji diskusi, protože mám dotaz na zaúčtování pořízení účetního programu.
Nevíte prosím někdo jak zaúčtovat pořízení účet. programu Money? Pořizovací cena je 6000 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
8.12.16 20:11

Nevíte někdo jak udělat ze soukromé pracovny dílnu? Mám pracovnu asi o 50m2, ve svém domě a přemýšlím že bych do ní dal stříhárnu a šicí dílnu.
Chápu že to musím zkolaudoat jako výrobní prostory. Ale jak to udělat potom s náklady. Např. jak si uplatnit elektřinu a topení. Je nutné tam udělat vlastní hodiny? dvě smlouvy s elektrárnou? abych si mohl náklady odečíst? Vůbec nevím jak to udělat. Navíc je potřeba postavit nové schody a bránu aby tam byl přístup i z ulice, ne přes obytnou část. Můžu si i takovéto náklady odečíst? V podstatě to bude nová brána k mému rodinnému domu :nevim: Moje účetní má dovolenou a tak kdby mi to někdo vysvětlil budu moc vděčný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
8.12.16 20:13
@lennkaa píše:
Ahoj, obnovuji diskusi, protože mám dotaz na zaúčtování pořízení účetního programu.
Nevíte prosím někdo jak zaúčtovat pořízení účet. programu Money? Pořizovací cena je 6000 Kč.

A v čem je problém? je přece jedno jestli kupuješ papír do tiskárny, nebo účetní sw. Vše to prostě odečteš jako náklad v měsíci kdy se to pořídilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
761
8.12.16 20:16

@jakanas no myslela jsem si to, jen mě trošku mate, že ten účetní program je na více let, na více účetních období, to nehraje roli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
8.12.16 20:37

@lennkaa počítač v podnikání tak přece po každým roce nevhodíš a nekoupíš nový. V pohodě, to vůbec neřeš, jedná se o velmi malou částku, ani nejde o pronájem, ale koupi licence takže to normálně hoď do nákladů. U tohoto rozhodně žádné více leté odpisy nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák