Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@j.a.n.i1 No trošku to na mě působí, že paní účetní nevěděla, co si vymyslet za výmluvu. Zavolala jsem jí a řekla jí svůj dotaz a ona mi řekla, že asi ten můj papír ani nedostala a že se na to musí podívat a že za chvíli zavolá. Nakonec zavolala až po více než hodině s tímto vysvětlením.
@malina01 Jojo, myslím si to samé… ale pokud to bude od dalšího měsíce OK, tak holt to poslední dostaneš až v tom březnu - květnu.
No je sice pravda, že pokud podepíšeš prohlášení, pak Ti účetní musí slevu dát, ale pokud je nástup v půlce měsíce a účetní nemá 100% jistotu, že jsi nikde na začátku měsíce slevu neuplatnila, tak Ti ji prostě neuplatní. Problém by nastal v případě, že slevu uplatní, Ty bys už v předchozím zaměstnání za stejný měsíc slevu měla uplatněnu a pak bys požádala o roční zúčtování. Tobě by vznikl nedoplatek, který účetní dosrazit nesmí. Ve firmách, kde po nástupu podepisuješ prohlášení a tyto věci přímo u účetní si většina mzdovek nechává podepsat aspoň prohlášení, že za stejný měsíc nebyla sleva uplatněna. V Tvém případě, kdy ses se mzdovkou ani nesetkala, tu jistotu mít nemohla. Já, na místě této mzdovky, bych slevu taky neuplatnila.
@j.a.n.i1 No to se právě modlím a bojím, aby to už za srpen bylo správně. Ale kolegyně říkala, že té brigádnici přede mnou to první 3 měsíce vůbec neuplatnili. ![]()
@Hanula1212 No největší problém nevidím v tom, že mi tu slevu teď neuplatnili, ale celkově v tom přístupu. Šéfka mi hned při podpisu smlouvy řekla, že to prohlášení pro mě nemá cenu podepisovat a takovýhle kecy.. Já jsem ji pak musela ke konci měsíce urgovat, že si to podat chci. No a nakonec mi zavolala se slovy, že mi ten ten formulář nechá, ať si ho vyzvednu, sama vyplním a ten den ještě dovezu do jinýho města a ještě dodala, že uvidíme, jestli už mi tu slevu udělají hned od prvního měsíce! Takže jsem tušila, že bude problém.
@malina01 Ano, přístup byl samozřejmě špatný, určitě si pohlídej, jestli sleva za srpen bude uplatněná, Tvoji šéfovou nechápu, protože tím žes podepsala prohlášení, tím i pro mzdovku to bude jednodušší. Já jen chtěla říct, že přístup mzdovky nemusel být tím, že by se chtěla vymlouvat a taky to, že pokud někdo nemá po nástupu do zaměstnání v půlce měsíce uplatněny slevy, je naprosto normální.
@j.a.n.i1 píše:
@Regina Hero No, já bych si ani s tím jednorázovým prodejem výrobků nebyla tak jistá… jako kdyby to byl jeden výrobek, tak je to jasný, tam není o čem hovořit, ale pokud budu půl roku postupně vyrábět výrobky, tak i když je prodám na jedné akci, tak to (podle mě) definici podnikání splňuje. A zrovna jako na potvoru na to mohou přijít, samozřejmě nemusí, ale člověk nikdy neví.
Tím jednorázovým prodejem nebo přivýdělkem se považuje i to, když nějaký děda na svě zahradě sklidí jablka a hrušky a někde ve měste je bude prodávat třeba pár dní po sobě. Pokud to bude do 20.000 tis., tak nic nemusí přiznávat. To je jen další příklad.
@Sumaya píše:
Tím jednorázovým prodejem nebo přivýdělkem se považuje i to, když nějaký děda na svě zahradě sklidí jablka a hrušky a někde ve měste je bude prodávat třeba pár dní po sobě. Pokud to bude do 20.000 tis., tak nic nemusí přiznávat. To je jen další příklad.
Tak tenhle příklad je jasný, protože to je tam definováno zcela samostatně.
Ahojky…Ani nevím JAK, ale úplnou náhodou jsem se dostala na tyto stránky - tak Tě zkusím poprosit o radu. Vůbec se nevyznám v " papírování " a jsem docela zmatená, jelikož jsem dospěla k závěru, že doposud nechápu, jestli jsem byla povinna podat na jaře daňové přiznání z příjmů za loňský rok 2011 nebo ne. Pracuji jako uklízečka obecního úřadu na normální pracovní smlouvu - ale pouze 60 hodin měsíčně. A mám čistý měsíční příjem 1995,– Kč /hrubý měsíční příjem je 3000,– Kč /. Vloni jsem pracovala od dubna do prosince. Leden až březen jsem byla na pracáku. / Mám tedy čistý příjem za rok 2011 přes 17 000,– kč. A nemůžu nějak pochopit naši účetní, která mi není schopná vysvětlit, jak to všecko je. Dneska se mě při potvrzení formuláře pro přídavek na dítě ptala: „a podávala sis daňové přiznání? Asi ne…že? Ty máš stejně málo peněz.. " A já na ni koukala, protože mi na jaře tvrdila, že nic podávat nemusím.. Tak můžete mi prosím vysvětlit POLOPATĚ, jak to je? Vím, že se píše někde o tzv. "růžovce“ - já jsem myslím něco takového podepisovala, ale už fakt nevím přesně.. Jsme z toho vedle jak ta jedle. Prosím prosím..pomozte a poraď mi.. Dík moc moc MOC!!! Zdenka.
@trdloprdlo Za popsaných podmínek DP podávat nemusíš, ale je možné, žes okradla sama sebe, ale to se zas bez přesných podkladů nedá říct jistě.
@j.a.n.i1 Už jsem @trdloprdlo napsala v jiné diskuzi, ale podle jejích údajů je nesmysl, že by měla podepsané prohlášení - to by byla čistá mzda vyšší. A pokud ho podepsané neměla, pak měla sraženou srážkovou daň a tu jí už nikdo nevrátí. Ale v každém případě podle toho co je v dotaze napsáno, povinnost podat přiznání nevznikla. Akorát mzdovka bude asi odbornice, pokud jí neumí poradit.
@Hanula1212 Jojo, to je fakt, že při tomhle příjmu by to šlo srážkovou… a koukám, že si píšem střídavě ve 2 diskuzích.
Moc prosím děvčata, která mi už částečně odpověděla / j. a.n. i1 a Hanula 1212 / jestli by mi nemohly napsat na můj mail. /zd. brazdilova@seznam.cz / Ráda bych totiž poslala podrobné informace o mých příjmech a výpočtech daní, které mi spočítala moje paní účtetní. Mám ve všem chaos, protože ona je to stará paní důchodkyně a já jsem pro ni takový „oříšek“. Prostě potřebuju radu těch, kdo SE VYZNAJÍ.
Díky moc předem. Zdenka.
@trdloprdlo poslala jsem Vám email. @j.a.n.i1 zkoušela jsem spočítat mzdu s doplatkem ZP do mimina a vychází čistá mzda skutečně těch 1995,– při podepsaném prohlášení. Vůbec mi to nedošlo
Díky za nakopnutí.
![]()
@Hanula1212 Není zač
já se pro změnu zeptám, pokud by dítko nechodilo do školky dá se taky v tomhle případě uplatnit nedoplácení do minima? Vím, že tahle možnost byla na formuláři od ZP pro OSVČ, ale v zákoně se mi nepovedlo dohledat podle čeho to je ![]()