Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Mám dotaz, co znamená, že účet 597 (převod provozních nákladů) je ke konci účetního období nulový? V případě, že jde o přesun nákladů.
Moc se v tom nevyznám, ale tento účet je na konci úč. období vždy nulový, protože se vlastně náklady přesouvají do nového období nebo jak to je? ![]()
Dobrý den, je mi 18 let a jsem studentka střední školy. Chtěla bych se zeptat, jestli potvrzení o studiu funguje stejně jako růžové prohlášení? Mám teď kvůli tomu menší problém, ale podle mých informací by to mělo při slevě na dani fungovat stejně.
Děkuji
Potvrzení ze školy slouží k prokázání slevy na studenta, růžové prohlášení slouží k uplatnění slevy na poplatníka ( na to má nárok každý pracující, ale pouze u jednoho zaměstnavatele, takže pokud máš více brigád, toto můžeš mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele), takže potvrzení ze školy nemá s růžovým papírem nic společného ![]()
Hezkou neděli,
aktuálně řeším jeden „problém“. Manžel podniká jako neplátce DPH. Teď bude dělat zakázku, ale dotyčný je plátce DPH a chtěl by si to dát do nákladů. Je nějaká cesta, jak to vyřešit? Manžel jako neplátce DPH přeci vyčíslit nemůže, nebo ano? ![]()
Moc děkuji za rady a odpovědi ![]()
Manžel jako neplátce udělá fa, kterou si odběratel dává do nákladů, ale nemůže provést odpočet DPH, protože nebude na fa uveden, z důvodu neplátce. Takže náklady ano, uplatnění DPH ne.
Přesně tak, jak to napsala @jenika1
váš manžel vystaví fakturu jako obvykle (výnos)
odběratel si to dá do účetnictví jako nedaňový doklad (náklad)
Jj, to je i můj názor, moc děkuji za jeho potvrzení ![]()
Ještě jsem vymyslela, že materiál by se mohl nechat vyfakturovat přímo na něj (dodavatel je plátce, takž si bude moct uplatnit i DPH) a my holt jen práci, kterou si dá do nákladů, ale neuplatní DPH no, že ![]()
Pokud je to práce, u které je obhajitelné, že si nakoupí sám materiál a manžel udělá pouze práci, tak by to šlo. Třeba u truhláře už bych váhala, ale záleží na druhu poskytované služby.
@pidalina jedná se o zateplení baráku/haly, v kterém bude mít klient zároveň sklad a dílnu, tak si myslím, že to obhajitelné určitě bude, hmm?
Ahoj, prosím o radu. Zpracovávám manželovi nějaké faktury pro Daň přiznání k DPH a narazila jsem na problém, který neumím vyřešit.
Mám tu vystavenou fakturu servisem (rozbité auto), manžel celou částku uhradil (příjmový doklad), ale následně nám pojišťovna proplatila uhrazenou částku za opravu auta bez DPH, protože má manžel auto v podnikání (budem uplatňovat vrácení DPH po FÚ).
Jenže teď nevím, co všechno zaúčtovat…poradíte?
Já bych asi účtovala takto:
511
343/321 - FA servis
321/211 - úhrada
315/648 - částka, kterou vám pojišťovna proplatí
221/315 - když prijde úhrada
Dobrý večer, pokud je manžel plátce DPH, tak nevidím důvod, proč byste nárokovali na FÚ vrácení DPH. Zabývám se klientským účetnictvím v odvětví automotive a pokud je manžel plátce DPH, tak postup pojišťovny je správný, pokud není, tak musíte kontaktovat pojišťovnu, aby Vám DPH též uznala a uhradila, finančák s tím nemá nic společného, tedy dle mého názoru, pokud jsem Vaši situaci správně pochopila.
Každopádně oprava vozu je náklad daňově uznatelný a vyplacené pojistné plnění je zase klasický uznatelný výnos, v podvojném účetnictví by to byly i dle auditora „zrcadlově“ nákladové a výnosové účty. V daňové evidenci je to standardně výdej (uhrazená oprava) a vyplacené plnění od pojišťovny výnos, takže takto by se to i správně u živnostníka evidovalo. Manžel je tedy plátce/neplátce DPH a vede podvojné účetnictví nebo daňovou evidenci? Od toho je potřeba se odpíchnout… ![]()
@Charmeuse tazatelka píše, že manželovi zpracovává faktury k daň. přiznání k DPH, takže manžel zřejmě bude plátce. Jinak já bych účtovala stejně jako @J_Doe .
Holky, manžel je plátce DPH a vede jen daňovou evidenci.
Trochu to víc popíšu, servis nám vystavil fakturu na cca 100tis vč. DPH. Protože manžel auto potřeboval hned a nemohl čekat, až to pojišťovna servisu proplatí (jinak by mu auto nevydali), tak celou částku uhradil sám a následně ji nárokoval u pojišťovny. Likvidátorka mu proplatila částku bez DPH s tím, že DPH si uplatníme u finančního úřadu.
No zaskočila mě @Charmeuse, to jako že bychom vůbec neměli nárok na vrácení DPH?