Dotaz pro účetní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9
13.8.12 13:41

@Regina Hero Ano, díky. Měla bych to mít správně. Chyba se asi stala někde v účtárně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
13.8.12 14:03

Dámy, vy jste tady některé tak vzdělané a zkušené, tak se taky poptám. Kdybych si chtěla přivydělat, například nějaké ruční výrobky apod., musela bych na to mít živnostňák, nebo za nějakých okolností ne? Slyšela jsem, že když by šlo opravdu o malé výdělky, nebyl by živnostňák potřeba, ale nevím, jestli je to pravda a hlavně, jestli to ještě platí. Chtěla bych zkusit třeba prodávat výrobky na fleru, nebo na svých vlastních stránkách, případně jen po známých (byl by v těch třech variantách z tohoto pohledu nějaký rozdíl?), ale všechna ta byrokracie kolem pár korun mě odrazuje… Víte prosím některá, jak to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
13.8.12 14:09

@Zola Ano, dle zákona musíš mít živnosťák ve všech případech, protože je to opakovaná/stálá činnost za účelem zisku.
Nicméně v uvedených variantách je rozdíl ten, že pokud to budeš prodávat pouze po známých, tak je menší šance, že na to finančák přijde, ale ani tam to jisté není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
13.8.12 14:15

Ach jo, škoda. To mi za to asi nestojí, všechno to zařizování… A čistě teoreticky, kdyby na to finančák přišel, co by mi hrozilo? Protože nevěřím, že tolik lidí, co na fleru je, že maj všichni do jednoho živnostňák. Tak jen tak pro zajímavost, co riskují?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
13.8.12 14:19

@Zola Ježiš to nevím, ale myslím, že to mohou vyhodnotit jako neoprávněné podnikání a je tam pokuta, ale kolik, to netuším, plus mohou zpětně doměřit daně a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
13.8.12 14:52

Jo, tak to nevadí, jen mě to zajímalo. Tak moc děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.8.12 15:11

@Zola Pokud jednorázově jednou za rok prodáš své výrobky, tak do 20 tisíc se to nemusí dát ani do daňového přiznání, pokud bys prodávala opakovaně, třeba dvakrát po sobě věc za stovku, tak už se to z hlediska živnostenského podnikání bere jako soustavná činnost a je na to potřeba živnostenské oprávnění…
Když to zjistí finančák, tak ti akorát doměří daň a maximálně naúčtuje nějaké penále a snad i správní poplatky, ale živnostenský úřad prý může dát pokutu až do výše 50 tisíc… jak je to v praxi, nevím, kolik pokut se již rozdalo, ale třeba na Fleru k tomu je několik docela zajímavých diskuzí…

Příspěvek upraven 13.08.12 v 16:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
13.8.12 16:26

@Zola zkus si dát do vyhledávače příležitostná činnost
v kostce do 20.000/rok příležitostne, neopakovane se nedaní - je na to spousta výkladů :nevim: a co si kdo troufne případně obhájit :D např. jednou za rok prodá svou tvorbu na trzích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
13.8.12 16:30

@Regina Hero No, já bych si ani s tím jednorázovým prodejem výrobků nebyla tak jistá… jako kdyby to byl jeden výrobek, tak je to jasný, tam není o čem hovořit, ale pokud budu půl roku postupně vyrábět výrobky, tak i když je prodám na jedné akci, tak to (podle mě) definici podnikání splňuje. A zrovna jako na potvoru na to mohou přijít, samozřejmě nemusí, ale člověk nikdy neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.8.12 16:33

@j.a.n.i1 Mě to bylo řečeno paní z živnostenského odboru… prý když to jednorázově prodám na jarmarku nebo na trhu, tak to není opakovaná činnost… jinak je to hlavně o výkladu… deset lidí, deset názorů… a financové jsou prý lidumilnější než živnosťáci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
13.8.12 21:11

Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku.
Takže pokud budu celý rok vyrábět šperky, 1× za rok je prodám na aukru nebo na jarmarku, a z prodeje budu mít zisk, pak i tato jednorázovka splňuje znaky podnikání. Pokud tuto mou činnost živnosťák zjistí, pak musím já prokázat, že tato nesplňuje výše uvedené znaky. Pokud budu provozovat živnost bez oprávnění, pak můžu dostat pokutu až do výše 1 milionu, podle toho, zda se jedná o živnost volnou, řemeslnou nebo koncesovanou, viz živnostenský zákon §61.
Takže pokud chci něco vyrábět a prodávat bez ŽL, tak musím mít připraveno vysvětlení, že tato činnost nemá znaky podnikání. Pokud prodám oblečení po dětech, pak to lehce vysvětlím. Ale pokud prodávám 100 stejných triček v 10 velikostech a 10 barvách, tak to asi neokecám.
Zdanění je věc druhá. Tam jde spíš o to, jaké jsou ostatní příjmy, zda je podáváno daň. přiznání atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
28.8.12 12:45

Tak rozuzlení mé příhody: Paní účetní mi řekla, že daň strhli, protože jsem nastoupila 18.7., strhlou daň mi prý pak vrátí v únoru při ročním vyučtování. Slyším teda poprvé, že by záleželo, kdy na danou brigádu nastoupím ohledně následného strhávání daní. Ale co jsem se tak bavila s kolegyní, prý to na této brigádě dělají všem studentům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
28.8.12 15:29
@malina01 píše:
Tak rozuzlení mé příhody: Paní účetní mi řekla, že daň strhli, protože jsem nastoupila 18.7., strhlou daň mi prý pak vrátí v únoru při ročním vyučtování. Slyším teda poprvé, že by záleželo, kdy na danou brigádu nastoupím ohledně následného strhávání daní. Ale co jsem se tak bavila s kolegyní, prý to na této brigádě dělají všem studentům.

Ahoj,
záleží na tom, kdy jsi nastoupila, protože jsi mohla mít brigádu třeba do 15.7. a slevu na dani se mohla uplatnit předtím. Takže bys jí mohla mít uplatněnou dvakrát. Až si uděláš nebo necháš udělat roční zúčtování, tak se Ti daň vrátí.
O nic nepřijdeš.

• Citovat
  • Upravit
9
28.8.12 15:41

@JaSe Díky za příspěvek. Třeba loni jsem nastupovala 10.8. a žádnou daň mi za srpen nestrhli. Jsem měla strach, že na mě zapomněli, výše uvedené příspěvky tomu i nahrávaly. Ale chápu, že všude to mají jinak a jsem ráda, že se to vysvětlilo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
28.8.12 15:55
@JaSe píše:
Ahoj,
záleží na tom, kdy jsi nastoupila, protože jsi mohla mít brigádu třeba do 15.7. a slevu na dani se mohla uplatnit předtím. Takže bys jí mohla mít uplatněnou dvakrát. Až si uděláš nebo necháš udělat roční zúčtování, tak se Ti daň vrátí.
O nic nepřijdeš.

No, na nástupu nezáleží, pokud v tom růžovém prohlášení člověk podepíše, že za daný měsíc chce slevu uplatnit, protože nikde není řečeno, že člověk nemůže mít 2 brigády současně, tak je nesmyslné argumentovat nástupem v půlce měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák