Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
vím, že zdejší diskuse nenahradí lékařskou radu, ale jde mi spíš o vaše zkušenosti.
Máme tříletého syna a v neděli jsme se vrátili z Itálie, ten den vše ok, přivezl si akorát kašel.
Včera jsme šli pro klid duše s kašlem k doktorce, dostal erdomed, jinak vše ok.
No a včera po obědě si syn začal stěžovat na bolest nohy. (vedle kolene) Ale pořád chodil.
K večeru pak začal hrozně plakat a už si nestoupnul, při jakémkoliv pohybu začal vyloženě řvát bolestí. Tak jsme vyrazili na pohotovost.. Na pohotovosti mu s tím doktorka hýbala, syn byl úplně v křeči.. Během vyplňování papírů se ale s kulháním prošel po ordinaci a byla mu naměřená teplota 37.4. Závěr doktorky byl, že je to pravděpodobně pozůstatek virozy nebo její začátek. Doporučila nurofen s protizánětlivým účinkem hned jak přijdeme domů a klidový režim. Na RTG nás neposlala.
Takže nurofen jsme večer dali, změřili ještě teplotu, měl 36.9. V noci v klidu spal.
No a od dnešního rána si sice na bolest nohy už nestezuje, teplotu měl ráno 36.4 ale hrozně kulhá a když si sedá nebo se zvedá tak kňourá.. A můj dotaz zní : Jít k dětské? Počkat? Co to vůbec může být?
Jen pro informaci, syn nikdy netrpěl na klouby při nemoci, proto je mi to divné.. Nějak se mi to nezdá, že by to souviselo s nějakou virozou.. Díky moc za vaše zkušenosti! ![]()
Může to být zánět kloubu, stává se to právě po viroze. Jela bych s ním na ortopedii nebo chirurgii. S vnukem tak byli, dělali mu ultrazvuk a naštěstí si asi jen trochu natáhl sval. Ale je třeba vyloučit právě ten zánět.
Šla bych k dětské určitě. Na nohu nešlapat, dát klidně Nurofen na bolest. Taky bych myslela na zánět kloubu. Při zhoršení stavu na pohotovost.
Určitě k lékaři - jak píší ostatní, pravděpodobně to bude zánět kloubu, u dětí je to dost časté. Léčí se sice v podstatě jen ibuprofenem a (bohužel) klidovým režimem (naprostý klid končetiny je nezbytný), ale chce to rentgen a další vyšetření k vyloučení komplikací resp. jiných příčin.
To bude zanet kloubů po viroze. Rozhodně k doktorce. Léčba je nurofen + absolutne nezatezovat končetinu. Takže vozicek/kočár.
U dr. uz byli, lecbu ma, UZ ani rtg neni potreba. Zavolala bych akorat pediatrovi, kdy mame prijit na kontrolu.
Děkuji za odpovědi. Nakonec jsme radši k dr. šli.. Takže ksme si udělali kolečko dětská, ortopedie a rentgen a závěr.. Zánět kyčelního kloubu.. ![]()
Nějaké tipy, jak udržet akčního tříletého v sedě? ![]()
@Letynka16 píše: Více
No tohle je po viroze celkem bezny.
Zanet kyčle… Hlavně na to neslapat ![]()
@Letynka16
Televize, pohádky, knížky, pokud může, tak kočárek a dlouhé procházky v něm, deskovky, vyrábění.