Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, dcera 18 měsíců, asi trochu prochladla, nemá teploty, nemá rýmu, veselá, jí, hraje si, sem tam zakašle, nijak výrazně. Ale už třetí den chrčí při dýchání, ne pořád, ale často, druhý den jí dávám ACC sirup (že by ale nějak výrazně odkašlávala, to tedy ne, přiznám se, že byl ale otevřený už asi měsíc). Šli byste k pediatrovi (pro ATB)? Naše pedi má dovolenou, takže je tam zástup, navíc je tam pouze v době, kdy malá spí ( ač to zní blbě, nechce se mi jí rušit režim). Nevím, zda není větší riziko, že něco chytne od těch nemocných tam (protože ke zdravým by nás nepozvala). Nebo máte radu pro jiný dobrý lék, aby nechrčela? Děkuji moc.
@Melounek0 píše: Více
Zavolala bych Dr a zeptala se jestli má cenu tam chodit. Třeba pošle recept a podle dohody se ukážete. Možná bude na nějaké aplikací?
Ten sirup je vhodný pro tak malé dítě?
Nevim, proč hned řešit ATB, to by bylo až to poslední, co bych pro dítě chtěla. Pokud chrčí, raději bych dr zašla, skrz ten poslech.
Jako na co tam chceš chodit? Na acc se vykašli. Nic ji nedavej. ![]()
Asi bych ACC nedávala, u 10letého mi řikali v lékárně podávat nejpozději do 16 hod.
A proč ji davas acc?
to je už takovy tezky kalibr mezi sirupy na odkaslavani. Asi má v nose někde uvízlý soplik, tak proto občas zachrci
když ho vyndas, přestane to.
No ACC sirup jsem jí dávala už před půl rokem - na přímé doporučení naší pedi. Říkala, že ty ostatní jsou slabota. A teď jí ho dávám protože mi přijde, že chrčí i na plících, tak proto. A ano, ACC dávám nejpozději v 16-17 hodin, vím.
Proč proboha pro ATB? Ne, nešla bych. Dávala bych ji vitamíny a možná ten sirup a uvidíš.
Nevím no, já bych acc dávala vyloženě jen kdyby dite bylo hodně zahlenene, predtim bych zkusila něco přírodního. Mám třeba dobrou zkušenost s kalobou nebo temi různými dalšími bylinnymi sirupy /brectanove nebo jitrocelove nebo třeba sinupret/. Kdyby to neustupovalo a přesouvalo se na průdušky, zkusila bych ještě třeba mucosolvan, a pak třeba to acc. Mám zkušenost, že šíleně dráždí ke kašli samo o sobě. Což muže byt fajn, pokud je člověk zahleneny příliš a chce se toho zbavit. Jinak to ale kašel zesiluje a člověk pak má pocit, že má tuberu, i když s jiným sirupem by to nebylo tak zle. Syn se mi s nim i vyloženě tím kaslem davil.
Kdyz se ti nechce zatím k Dr jet, asi to nebude zas tak špatné, to bych ještě vyčkala a zkusila ten sirup vyměnit. Do patku je ještě čas, a kdyby se to zhoršilo, jela bych pak. Nejdříve bych zavolala nebo spíše napsala mail ![]()
Zavolej pediatrovi, popíšu příznaky a domluvte se po telefonu, kdy s dítětem přijít, aby se na něj podíval.
Nás pediatr to řeší tak, že ráno má objednané pacienty na očkování apod. A odpoledne si vyhrazuje pro nemocné, aby se nepotkávali pacienti v čekárně.
Až dítě prohlédne, tak budete vědět víc. Každopádně pokud má nízké CRP (což zjistí právě pediatr), tak ATB nezaberou. Takže zbytečně predepisovat předem.
Jestli tě to uklidní, tak můj syn kašlal tři měsíce tak, že se v noci dusil, zvracel a budil, přes den mu vůbec nic nebylo. ATB neměl, protože měl nízké CRP, vyloučili jsme alergii i astma. Léčili jsme jen příznaky v kombinaci s Fenistil kapkami a pak už se.mu ulevilo s byl v pohodě.
@Doctus
Hlavně poslechem a rozborem anamnézy. Astmatické děti se při zátěži hodně zadýchávají a našemu synovi ani jeden z doktorů, u kterých byl, nenašel žádný ani sebemenší šelest na plicích.
Měřili mu saturaci kyslíku a tu měl téměř na 100%. CRP 5, což je opravdu minimální. Takže došli k závěru, že měl klasickou sezónní virozu, která v té době byla ve společnosti velmi rozšířená.
Dostával antihistaminika v podobě sirupu Aerius na noc, aby se vyspal (my všichni) a Mucoplant (což je v podstatě jitrocelový sirup). Přes den Kalobu. Za necelé tři měsíce byl kašel pryč.
V té době měl rok a půl a u tak malých dětí se astma vyšetřuje hrozně obtížně. Máme ho prý sledovat a kdyby nám začal promodrávat např. na ušních lalůčcích, rtech, nehtových lůžách… začal být často unavený a nebo bychom při kašlání slyšeli takový ten dlouhý prodech, tak hned přijít na kontrolu.