Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pamatuješ asi před 20lety byla na mobilní taková lepitka. Když měl mobil zvonit blikalo to a vibrovalo dřív. pamatujete si to někdo?
Jestli ano vybavite si ten zvuk( často u toho skákala tv). Tak přesně ten divnej zvuk slýchané často v bytě. Nedokázali jsme odhalit co to je a máme podezření na sousedy. Něco doma mají a nás to často vytáčí. Takže ano, taky slýchame něco.
Nejsem na zvuky zase tolik citlivá. Nesnáším ale když řve televize nebo je něco opravdu nahlas. Jako dítě jsem skákala do škarpy když přijeli auto, nedej bože traktor
Když se na to teď soustředím, slyším pískání v uších, ale normálně to nevnímám a nevadí mi to.
Ten zbytek nevím, jestli slyším. Každopádně mi to případně nijak nevadí, ignoruju to.
@Atisia píše:
Pamatuješ asi před 20lety byla na mobilní taková lepitka. Když měl mobil zvonit blikalo to a vibrovalo dřív. pamatujete si to někdo?
Jestli ano vybavite si ten zvuk( často u toho skákala tv). Tak přesně ten divnej zvuk slýchané často v bytě. Nedokázali jsme odhalit co to je a máme podezření na sousedy. Něco doma mají a nás to často vytáčí. Takže ano, taky slýchame něco.Nejsem na zvuky zase tolik citlivá. Nesnáším ale když řve televize nebo je něco opravdu nahlas. Jako dítě jsem skákala do škarpy když přijeli auto, nedej bože traktor
Pamatuji, ale nevadí mi to.
Slyším a je to peklo. 🙈 Občas si přijdu jako blázen… Vibrující telefon od sousedů, neustále doma nadávám, proč tolik řve televize, nabíječka, lampička, naše auto podle zvuku motoru, klíče už na chodbě paneláku… Spousta lidí říká, jak mi závidí, jak skvělý mám sluch… Já to beru jako prokletí. V noci se kvůli tomu moc nevyspím, protože manžel hlasitě dýchá a já pak nemůžu usnout a nebo mi to probudí. Co s tím nevím, ale je to dost obtěžující. Takže radu bohužel nemám, ale alespoň ten pocit, že v tom nejsi sama.
![]()
Přečti si něco o problému zvaném tinnitus. Nebude to něco spíš s tím spojené? Je to jemné pískání, šumění v uších, když je člověk úplně v tichu a soustředí se na to. Může to být i chronického/psychického rázu.
@Anonymní píše:
Mám tinitus. Jsem na to zvyklá. Mám ale občas úplnou averzi na nějaké zvuky a některé tóny mě ničí. Snažím se tomu vyhýbat, ale samozřejmě to moc nejde. Každopádně ze zacatku jsem si myslela, že některé zvuky slyším jen já - jde o ty, co mi vadí. Zjistila jsem, že například nabíjení mobilu je pro mě dost nepříjemné. Ostatní to taky slyší, ale nevadí jim to. No a teď jsem si připadala uz jako blazen, protože jsem zase slysela to pískání - nepříjemné, nedalo se to vydržet. Tak jsem si říkala, že jsem asi zapomněla vyndat nabíječku. Nabijecka vyndana. Chodila jsem tady po místnostech, došla jsem i k dceři do pokoje (nabíjí si), jestli to není slyšet přes zeď.Nakonec jsem zjistila, že to je světlo. Zhasnula jsem a je klid. Akorát mi teď šílene píská v uších. Máte to někdy taky? Slyšíte to - nabíječku, světlo… další zvuky? Vadí vám to?
![]()
Nabíječku?? ![]()
Jakože slyšíš, že se nabíjí mobil?
Teď jsi mě znejistila, dosud jsem si myslela, že sice blbě vidím, ale zato perfektně slyším (a čuchám), ale nabíječku neslyším, svítit světlo neslyším. ![]()
Mám to jít někam reklamvat, nebo není o co stát? ![]()
Pískání v usich které mi je opravdu nepříjemné mi dělá často televize…naštěstí jí u nás doma zapínáme minimálně…jinak ano pokud je ticho a já se soustředím tak slyším různé sycení, pískání, šumění ale naštěstí mě to většinou nijak neobtezuje…
Slyším elektriku. Ne tak často, ale přece ano.
Nesmím mít nic na nábytku, který se dotýká mé postele a je zapnuté v elektrice.
Před dvaceti lety jsme měli odpuzovač komárů do zásuvky a já s ním nedokázala spát v jedné místnosti.
Některá světla mě také vytáčí, naštěstí to není tak často.
@Lorre píše:
Přečti si něco o problému zvaném tinnitus. Nebude to něco spíš s tím spojené? Je to jemné pískání, šumění v uších, když je člověk úplně v tichu a soustředí se na to. Může to být i chronického/psychického rázu.
Přečti si ještě jednou můj první příspěvek. Hned v první větě píšu, že mám tinitus. Proto si myslím, že mám citlivost na různé zvuky. Ale nemusí to tím být spojené. Zvuky, které mi vadí, slyší i ostatni.
@sirikit píše:
Nabíječku??
Teď jsi mě znejistila, dosud jsem si myslela, že sice blbě vidím, ale zato perfektně slyším (a čuchám), ale nabíječku neslyším, svítit světlo neslyším.
Mám to jít někam reklamvat, nebo není o co stát?
Ano, slyším. Nejspíš je to jen u některých nabíječek.
Tinitus nemám, ale přecitlivělost na zvuky ano a je to hrozný.
Pískání nabíječky slyším taky. Když někdo cvaká nehty (takové to vyndavání špíny zpoza nehtů), vyletěla bych z kůže. ![]()
@Anonymní píše:
Mám tinitus. Jsem na to zvyklá. Mám ale občas úplnou averzi na nějaké zvuky a některé tóny mě ničí. Snažím se tomu vyhýbat, ale samozřejmě to moc nejde. Každopádně ze zacatku jsem si myslela, že některé zvuky slyším jen já - jde o ty, co mi vadí. Zjistila jsem, že například nabíjení mobilu je pro mě dost nepříjemné. Ostatní to taky slyší, ale nevadí jim to. No a teď jsem si připadala uz jako blazen, protože jsem zase slysela to pískání - nepříjemné, nedalo se to vydržet. Tak jsem si říkala, že jsem asi zapomněla vyndat nabíječku. Nabijecka vyndana. Chodila jsem tady po místnostech, došla jsem i k dceři do pokoje (nabíjí si), jestli to není slyšet přes zeď.Nakonec jsem zjistila, že to je světlo. Zhasnula jsem a je klid. Akorát mi teď šílene píská v uších. Máte to někdy taky? Slyšíte to - nabíječku, světlo… další zvuky? Vadí vám to?
Mám tinitus už od dětství a taky některé zvuky nemůžu vystát. Kdysi jsem někde četla, že se to u této nemoci stává. Říká se tomu misofonie a myslím, že na to nic nepomáhá.
Prosím zachovat anonym nebo smazat (údaj o zdraví).
@Anonymní píše:
Slyším a je to peklo. 🙈 Občas si přijdu jako blázen… Vibrující telefon od sousedů, neustále doma nadávám, proč tolik řve televize, nabíječka, lampička, naše auto podle zvuku motoru, klíče už na chodbě paneláku… Spousta lidí říká, jak mi závidí, jak skvělý mám sluch… Já to beru jako prokletí. V noci se kvůli tomu moc nevyspím, protože manžel hlasitě dýchá a já pak nemůžu usnout a nebo mi to probudí. Co s tím nevím, ale je to dost obtěžující. Takže radu bohužel nemám, ale alespoň ten pocit, že v tom nejsi sama.![]()
Na noc doporucuju špunty do uší.. ![]()
@sirikit píše:
Nabíječku??
Teď jsi mě znejistila, dosud jsem si myslela, že sice blbě vidím, ale zato perfektně slyším (a čuchám), ale nabíječku neslyším, svítit světlo neslyším.
Mám to jít někam reklamvat, nebo není o co stát?
Taky slyším nabíječku, ona a tak jako píská, vrní.
A slyším hučení tepelného čerpadla od sousedů. A jednu lampičku, tu nepoužívám, protože prostě „syčí“? ![]()
Já myslím, že je to pomsta za slušný hudební sluch, že to souvisí.
Mám tinitus. Jsem na to zvyklá. Mám ale občas úplnou averzi na nějaké zvuky a některé tóny mě ničí. Snažím se tomu vyhýbat, ale samozřejmě to moc nejde. Každopádně ze zacatku jsem si myslela, že některé zvuky slyším jen já - jde o ty, co mi vadí. Zjistila jsem, že například nabíjení mobilu je pro mě dost nepříjemné. Ostatní to taky slyší, ale nevadí jim to. No a teď jsem si připadala uz jako blazen, protože jsem zase slysela to pískání - nepříjemné, nedalo se to vydržet. Tak jsem si říkala, že jsem asi zapomněla vyndat nabíječku. Nabijecka vyndana. Chodila jsem tady po místnostech, došla jsem i k dceři do pokoje (nabíjí si), jestli to není slyšet přes zeď.
Nakonec jsem zjistila, že to je světlo. Zhasnula jsem a je klid. Akorát mi teď šílene píská v uších. Máte to někdy taky? Slyšíte to - nabíječku, světlo… další zvuky? Vadí vám to?