Smířily byste se s výpovědí?

2351
31.7.12 08:19

Smířily by jste se s výpovědí?

Holky, jdu si za váma pro radu. V práci jsem po pracovním úraze dostala výpověď, hned první den po ukončení PN. Důvod je uveden z reorganizačních důvodů, ředitelka mi vysvětlila, že po dobu mé nemoci zjistili, že všechna práce se dá stihnout s menším počtem zaměstnanců a z finančních důvodů musela udělat reorganizaci. No a tím pádem pro mě prý nemá práci. Nicméně ještě v době mé výpovědní lhůty dvěma kolegyním, které měly úvazek jen po 6 hod prodloužila na celý prac. úvazek, další dvě nové na ten zkrácený přijala z úřadu práce a ještě na dohodu chodí důchodkyně. Podotýkám že všechno na stejné pracovní pozici, jakou jsem měla, respektive ještě mám já. Bránily by jste se nějak? Na zlínsku se práce špatně shání a mě bohužel po tom prac. úraze čeká další operace v pořadí, tak jsem z toho celkem skleslá :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3743
31.7.12 08:23

Pokud přijala další lidi na stejnou pozici, zeptej se v nějaké poradně. Takhle by to být nemělo, ale nejsem si jista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4630
31.7.12 08:24

Ahojky..s tím asi nic nenaděláš, protože stačí, aby se místo jinak jmenovalo a mělo trošku odlišnou pracovní náplň a už jde o něco jiného. Asi bych to nechala jít a zaměřila bych se na to, dát se po zdravotní stránce do kupy :hug: držím palečky :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
31.7.12 08:25

No pokud Ti ten duvod propusteni dala pisemne, tak bych si asi zasla za pravnikem a snazila se s tim neco udelat, pokud ne, chtela bych to pisemne
pekna svinka to je

• Citovat
  • Upravit
12743
31.7.12 08:26

Z reorganizačních důvodů tě mohou propustit jen když ruší pracovní pozici a minimálně 24 měsíců na ní nikoho nesmí přijmou. ptala bych se na pracovním úřadě tam by ti měli poradit. jinak pokud zruší pracovní pozici, přejmenují jí a pak na ní někoho přijmou tak je to bohužel v pořád. takže stačí když se trochu pozmění náplň práce a si namydlená. jinak by si měla mít nárok na odstupné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
31.7.12 08:31

Holky ve výpovědi mám uvedeny reorganizační změny, byla jsem se ptát na úp, tam mi řekli že neví kam bych se mohla obrátit. Jinak dělám v domově pro seniory, tam je pouze práce pro zdravotní sestry a pečovatelky, tudíž náplň práce stejná. Myslím, že mají i stejné zařazení, ale to by mi zjistila kolegyně. Jinak jsem se dověděla, že odvolání proti neplatnosti výpovědi je jedině soudní cestou. Jasně že se snažím dát po úraze do kupy, ale co pak? Mě se prostě nelíbí ten přístup, bokem mi bylo naznačeno že je to proto, že jsem úraz nahlásila jako pracovní, ale ofiko mi to nikdo nedá, že jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
31.7.12 08:38

Já bych si zjistila, jak to je s těma nově přijatýma a kdyžtak bych se zkusila bránit, tohle si přece nemůžou dovolit? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
620
31.7.12 08:41

Určitě to řeš! Pokud je to pro nadbytečnost, tak nesmí nikoho jiného přijmout! Zkus třeba zavolat na Ministrstvo práce a soc. věcí, třeba ti poradí co s tím. Nebo na mě vykoukl tento odkaz: http://www.odbory-online.cz/…-zamestnance
Nenech se odbýt.
Dostala jsi něco za ten prac. úraz?
Jinak je i tady na e-miminu dost právniček. Zkus poupravit název diskuze, třeba ti některá poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
31.7.12 08:54

Kazdy urad prace poskytuje bezplatne pravni poradenstvi, takze bych se sla poradit tam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
31.7.12 09:19

A dostala jsi výpověď i s odstupným?
Asi bych se nejdříve bránila na místě, kde jsi pracovala-řekla bych nadřízené, že vím, že moje práce nezanikla, že si jí jen rozdělilo víc lidí, kteří dostali navýšený úvazek. Protože pokud by se jim úvazek nenavýšil a jen si práci rozdělili, tak bohužel by s tím nic nešlo dělat.
A vycházeli jste na pracovišti dobře? Nebo byly vždy neschody?
POdniku jako takovému může být jedno, zda jsi nahlásila pracovní úraz-oni mají pojistky, ze kterých jim jde plnění, takže pro ně to nic neznamená.
A co se stalo za pracovní úraz?
Určitě bych se bránila, práce je málo, bude ještě méně a je škoda opustit pracovní místo, kde jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
31.7.12 09:22
@lostrisis píše:
Jinak jsem se dověděla, že odvolání proti neplatnosti výpovědi je jedině soudní cestou. Jasně že se snažím dát po úraze do kupy, ale co pak? Mě se prostě nelíbí ten přístup, bokem mi bylo naznačeno že je to proto, že jsem úraz nahlásila jako pracovní, ale ofiko mi to nikdo nedá, že jo…

Ano, v tomhle máš pravdu, jde to jedině soudní cestou… na druhou stranu, v drtivé většině tyhle druhy soudních sporů zaměstnanci vyhrávají, takže pokud teď někoho přijali, tak bych do toho i šla… je jasný, že už tam stejně nebudeš moct pracovat, ale soud by ti mohl přiřknout plný plat za celou dobu co se to řízení protáhne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
31.7.12 10:41

Na pracovišti nikdy žádné neshody nebyly, všechno uplně ok, dělám tam 6 let a nebýt tohoto úrazu, tak za celou dobu jsem marodila jen jednou. Jo odstupné je pěkné že dostanu, ale co pak, se půjdu napást? Tady práce prostě není, i do Zlína jezdím cca 50km. Původně jsem měla sehnanou jinou práci, ovšem kvůli operaci nenastoupím a oni na mě čekat nebudou. Na pracáku mi dali číslo jen na inspektorát práce, kde mi řekli, že oni s tím nemají nic společného. Ještě jsem uvažovala, že napíšu maila hlavnímu řediteli, my jsme jen oblastní pobočka. Jinak už fakt nevím, sama nemám chuť tam po tomhle zůstat, ale lepší i tohle než být bez práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.7.12 10:47
@j.a.n.i1 píše:
Ano, v tomhle máš pravdu, jde to jedině soudní cestou… na druhou stranu, v drtivé většině tyhle druhy soudních sporů zaměstnanci vyhrávají, takže pokud teď někoho přijali, tak bych do toho i šla… je jasný, že už tam stejně nebudeš moct pracovat, ale soud by ti mohl přiřknout plný plat za celou dobu co se to řízení protáhne…

Ono je taky důležité uvědomit si, s kým se soudím… Pokud má ta firma v Česku jen nějakou montovnu nebo servisní pobočku a hlavní „tělo“ firmy je jinde, tak ještě před ukončením soudního sporu může z tohoto státu vycouvat. A kde pak budeš koho nahánět? Vždycky je dobré zvažovat…
(Jeden můj známý se soudil s nadnárodní firmou, co měla pobočku kousek od Blanska. Dovolili si na pracovišti založit odbory - a to si dovolili moc… Ochranka je ten samý den vyvedla ven a už je nepustili ani pro osobní věci. Soudní spor se táhl přes šest roků a ve finále byli odkázáni na nástupnický subjekt, což byla kancelář s telefonem, který nikdo nezvedal… Vtěšina vyhozených z toho soudního sporu postupně vycouvala, zůstalo jen „tvrdé jádro“ - de facto on a ještě jeden.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
31.7.12 10:53

@Jura007 už jsi viděl nadnárodní domov důchodců? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.7.12 10:53

A konkrétně k dotazu zakladatelky: v době, kdy je zřizovatelem český subjekt, tak soudní spor (podle mého názoru…) smysl má. Ale vzhledem k tomu, že čím dál víc cizinců nás začíná vnímat jak „zemi zaslíbenou“, tak i tady postupně asi vznikne byznys s touto nápní. Třeba v USA vlastní velkou část venkovských zařízení pro seniory Korejci a Číňani - a s těma se domluvit na pracovních podmínkách je skoro nemožné.
(Tohle píšu ze zkušenosti svého známého - už víc jak deset let má občanství USA, dokonce si odbyl část vojenské služby v Iráku…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat