Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale žádný pohřeb bych nezařizovala. Chápu, že pro ně je to těžké, ale tohle přece zařizuje vždycky blízká rodina. Tak to oni musí nějak zvládnout. A ještě navíc taková žádost po tom předchozím nezájmu. A taky snad se zařizuje nějaká oblíbená hudba, někdy proslov, jak bys to měla sama zařizovat, objednávat, vždyť o bráchovi vlastně nic nevíš.
Já tohle jednání nemám ráda. Na někoho kašlu, nezajímám se, ale když jsem v háji a potřebuji pomoc, tak je mi dobrej. To se nedělá, vztahy se musí pěstovat a pak můžu něco třeba i očekávat.
@Anonymní píše: Více
Tak jestli toto bude znamenat konec vašeho vztahu, pak se nezlob, ale o žádný „vztah“ nešlo. Spíš se ti konečně uleví. Tvůj táta s tebou nemá vůbec zdravý vztah a řekla bych že je narcis
Pokud s ním máš nulový vztah, utla bych kontakt.
@Erinne píše: Více
Tak on se dá udělat úplně obyčejný pohřeb, bez osobního proslovu, oblíbené hudby, atd.
Neber to tak, jejich jediné společné dítě opravdu zemřelo. Oni jsou oba v šoku a bolí je to a jen tak nepřebolí.
Ale určitě nedělej nic, co by tě trápilo.
@Kryptozoo
Stalo se to v neděli. Tělo bylo převezeno do márnice a čekalo se na pitvu.
No řekla bych, že vy stejně žádný vztah nemáte, takže definitivní konec nebude moc velká změna. Chápu, že je v šoku, ale ani tak nemůže říkat věci, které ti ubližují a zraňují tě. A vypravovat pohřeb pro tebe cizímu člověku? Znala si ho, scházeli jste se? Asi ne…tak o něm nic ani nevíš. Tohle je bohužel záležitost jeho rodičů, ti to musí udělat. A ne, že si na tebe vzpomene, jen když neví co má dělat.
Je to člověk, který se zařizuje vždy podle sebe. Zařiď se stejně. Možná je lepší nemít jej v životě. Pokud bys v tom ale viděla nějaké plus, můžeš to zvážit.
@Bytsamsebou Taky se nemusí dělat žádný, když to nezvládnou.
Ten vztah stejně nestojí za nic moc. Je jen na tobě jestli se nad to povzneseš a pohřeb zařídíš, nebo jestli odmítneš. Právo odmítnout máš.
Nevím, zda reálně nějaký vztah tam byl. Každopádně ty jsi měla taky v životě důležité okamžiky (ano, vím, svatba apod. je pozitivní událost) u kterých otec chyběl. Nemá ti nic co vyčítat.
@Anna766 píše: Více
Jenže povznese se za jakou cenu? Za cenu že si bude připadat využitá když tatínek potřeboval pomoci? O to jde. Ta pachuť tam pak může zůstat nepěkná. Navíc pohřeb je natolik osobní věc, že bych vůbec neriskovala, že jeho forma nebude tatíkovi vyhovovat. Stačí se podívat, co vyváděl zakladatelce na svatbě.
@Bytsamsebou píše: Více
Jojo to určitě, ale kde máš pak jistotu, že ti to neomláti o hlavu, protože tam nebyla taková kytka, rakev, proč tam nehrála hudba apod. A pak bude chudák zakladatelka ta za tu špatnou.
Asi bych se zamyslela, co od vztahu s otcem očekávám do budoucna. Je možné, že po smrti syna si k tobě najde cestu a vztahy se zlepší. Záleží ale i na tom, jaký je to člověk, jestli ho do rodiny chceš. Jestli bude pozitivum třeba pro svá vnoučata. Taky bych zapřemýšlela, jestli mu opravdu pomoct chci. A podle toho bych se pak rozhodla.